Toata lumea este de acord ca o parte imortanta din eficacitatea unei echipe o reprezinta comunicarea. Nu ma refer aici la comunicarea intre departamente, cu sefii si cu subalternii, cu tertii, etc. vreau sa aduc in discutie comunicarea intre membrii unei echipe de teren care trebuie sa stabileasca o cale de a transmite diverse informatii la o distanta oarecare in conditii dificile de trafic, zgomot sau locuri indepartate.

Pentru membrii echipelor de teren – de exemplu echipa de detectii pierderi apa, de inspectie CCTV,etc – de obicei trebuie sa comunice intre ei date legate de lungimea conductei, material, diametru, observatii, etc. date care vor fi introduse in aparate pentru a face „identificarea ” pierderii de apa sau a tronsoanelor cu probleme.

Cea mai la indemana metoda este utilizarea telefonului mobil, dar este putin cam incomod sa apelezi colegii prin acest dispozitiv. Telefonul trebuie apelat deci ai nevoie de maini libere, iar daca esti in situatii in care trebuie sa porti casti de protectie a auzului este putin cam incomod. Mai exista situatii in care semnalul este inexistent si atunci vei apela la alte metode.

Alte metode utilizate sunt statiile radio de emisie-receptie. Aici lucrurile sunt mai permisibile dar raman problemele legate de „mainile ocupate” sau de „urechi astupate „.

Exista variante moderne in care se combina tehnologiile : telefon SMART, Bluetooth , casti fara fir,sistem radio bidirectional, etc.

În epoca mobilității, nu există nici o scuză pentru comunicarea necorespunzătoare. Când lucrați într-un loc de muncă în care productivitatea și siguranța sunt primordiale, se poate avea încredere numai în cel mai avansat sistem de comunicații fără fir, unul care este proiectat pentru performanță robustă în medii de lucru provocatoare, care oferă fiecărei echipe cel mai mare avantaj față de cele mai dificile locuri de muncă ale zilei.