Tim-Waldron

Interviu cu domnul Tim Waldron 

Tim Waldron, preşedinte al Grupului Specialiştilor  în pierderile de apă IWA a împărtăşit viziunea şi ideile sale cu privire la problema controlului pierderilor de apă: „Scopul nostru este de a salva cât mai multă apă și de a ne extinde influența peste tot în lume „

I-am adresat  domnului  Tim Waldron, Preşedinte al Grupului Specialiştilor  în pierderile de apă de la  IWA , câteva întrebări. Acestea au făcut referire în principal la know-how-ul de gestionare a pierderilor de apă în lume, posibilele obstacole și viitorul rol al grupului specialiştilor în pierderile de apă, opiniile sale cu privire la influența politică asupra utilităților publice, precum și dezvoltarea de tehnologii. Cu toate acestea, domnul Waldron mi-a dat niste răspunsuri exhaustive însoțite de considerațiile sale în profunzime care abordează cele mai dificile probleme ale acestui domeniu. Din această cauză am renunțat la ideea inițială, de a publica un interviu cu Tim Waldron, și, în schimb, am reprodus integral răspunsurile sale în următorul articol. Mai mult decât o contribuție tehnică este înțelegerea autorului și abordarea unei provocări globale – aceea de a propune o economisire mai mare a apei- venită de la un expert internațional în managementul pierderilor apă – bazată pe o experiență de viață.

Jurica Kovač  si Alin Anchidin – Detectivii Apei Pierdute Nr. 6

Mai întâi de toate trebuie să felicit pe toată lumea implicată în acest domeniu din regiunea dumneavoastră pentru activitatea excelentă întreprinsă de la Conferința privind Pierderile de Apă din 2007 în România. Acest lucru nu se întâmplă fără o conducere de top în totalitate concentrată pe economisirea de apă. Această conducerea poate fi demonstrată de către oricine din industria apei, prin convingerea bine determinată de a reuși combinată cu o cunoaștere a strategiilor de detectare a pierderilor de apă, care au fost bine dezvoltate de Asociația Internațională a Apei

Unul dintre liderii dumneavoastră care au ajutat la promovarea reducerii pierderilor de apă a fost Vasile Ciomoş, și am fost foarte trist să aud de moartea sa. Am oferit condoleanțe familiei sale și prietenilor nu numai din partea mea dar şi din partea colegilor de la IWA din întreaga lume. Sunt sigur că ar fi vrut să vadă că toată lumea continuă munca extraordinară în care el a avut un rol esențial în demarare în această regiune a lumii. Întrebarea dumneavoastră este utilă, și, deși este o întrebare scurtă care are nevoie de un răspuns lung.

Grupul Nostru de Specialişti în pierderea de apă (WLSG) este văzut ca un grup de succes de către IWA, și industria de apă în general. Acest lucru se datorează faptului că strategiile noastre, folosind „balanţa apei”, metodele de măsurare (ILI), precum și a planurilor de acțiune pentru a reduce pierderile, au avut toate o influență majoră asupra industriei apei din întreaga lume. Alt criteriu de recunoaştere a succesului a fost creșterea popularităţii în participarea la Conferinte WLSG IWA. Cu toate acestea, reflectând la succes și influență, echipa noastră de management a adresat următoarele întrebări: „Care sunt „lacunele” succesului nostru?», „Care sunt „lacunele” în influență?», «Cum ne îmbunătățim reprezentarea și convingerea? » și « Ce va mişca managerii imobili care nu fac nimic referitor la pierderile de apă? ».

Am copiat pe o hartă a lumii a precipitațiilor anuale sub formă de ploaie și zăpadă, părțile geografice, unde avem influență. Am atașat o copie a acesteia. Ea ne arată influența asupra doar a 20-25% din lume, iar în multe țări mari, cum ar fi Rusia și China, avem puțină reprezentare sau influență. Prin urmare, am decis să avem o țintă printr-o viziune redirecţionată. Această viziune este redactată astfel: Până în anul 2018 metodologiile pierderilor de apă ale Grupului de Specialişti în pierderea de apă va fi implementată de 90% din autoritățile de apă și guvernele din întreaga lume.”

Reprezentanți regionali

Pentru a realiza acest lucru am decis că avem nevoie de reprezentare la nivel regional, și de unele noi strategii. Primul pas a fost de a lărgi baza echipei de management a Grupului de Specialişti în pierderea de apă, prin crearea unei schimbări de Management de proiect pentru a exploata şi alte reprezentative regionale și a oferi sprijin profesional suplimentar necesar pentru a atinge obiectivele noastre.

A fost introdus un al doilea nivel al echipei de management. Al doilea nivel este alcătuit din  reprezentanți ai regiunilor lumii (12 regiuni), fiecare reprezentant cu drept de vot pe toate celelalte aspecte, altele decât politică. Echipa Senioară existentă de management continuă cu responsabilitate politica și este formată din mine în calitate de președinte, și fostii presedinti ai grupului de pierderi IWA, Allan Lambert, Ken Brothers și Bambos Charalambous. Cele 2 grupuri se unesc pentru toate celelalte aspecte, inclusiv pentru orice vot democratic de care este nevoie.

Un plan strategic pentru fiecare regiune va fi propus de către reprezentanții regionali. Fiecare persoană nominalizată pentru managementul regional trebuie să îndeplinească criteriile stabilite de către echipa senioară. Regiunile Mondiale și Experţii reprezentanți sunt după cum urmează:

Vestul Europei – Stuart Trow şi Jo Parker

Estul Europei – Bambos Charalambos şi Marco Fantozzi

Africa de Sud – Ronnie McKenzie

Africa Centrală– Harrison Mutikanga

America de Nord şi Canada – Ken Brothers + 1

America Centrală şi Caraibe – Paul Fanner +1

America de Sud– Julian Thornton +1

Rusia şi regiunile vecine – Stuart Hamilton +1

Pacific şi Australasia– Tim Waldron +1

Asia de Est şi Vest– Roland Liemberger

China şi regiunile vecine –- Malcolm Farley +1

Africa de Nord Mijlocie şi Est – Jan Janssen şi Bambos Charalambos.

Desigur, acesta este doar un prim pas, și mulţi oamenii vor fi în timp aduşi la bord, pentru a ajuta în aceste regiuni. Liderii demonstrează conducere cu integritate, angajament total la obiectivele noastre, câştigă respectul colegilor lor, și se vor evidenţia pentru a fi alegerea preferată de oameni pentru a ajuta. Eu voi veghea asupra lor.

Reprezentanții regionali vor deveni reprezentanții WLSG și de gestionare a Comitetului pentru toate activitățile WLSG în regiunea lor, și reprezintă democratic regiunile. Fiecare regiune este formată din cel puțin 2 țări, și prin urmare, nu intră în conflict cu strategiile de apă ale țării sau cu reprezentarea asociației.

Ei oferă conducerea strategică pentru regiunea respectivă și organizează conferințe, întâlniri și alte activități pentru a creşte influența IWA şi pentru a reduce pierderile de apă. Experții de legătură vor fi disponibili pentru a ajuta să promoveze influența și finanțarea, precum și în cazurile de lucru direct cu Experți regionali. Aceştia îi includ pe Paul Reiter, Allan Lambert, Jan Janssen, și Arjun Thapan.

În ceea ce privește stabilirea unei Schiţe de protocol în cauză, este în lucru dezvoltarea unui ” Protocol de Pierdere de apă „- cu scopul de a influența națiunile printr-o abordare de sus în jos ,de la agențiile guvernamentale și internaționale dintr-o perspectivă care să influențeze mai mult în lume, și managerii care nu sunt deja motivaţi pentru a reduce pierderile de apă.

Strategia de sus în jos

Strategiile motivaționale în dublu sens „De jos de sus şi de sus în jos „, nu au fost anterior în vigoare. Toată motivația și influența a fost obţinută prin experţii profesionişti care aplică schimbul de competențe și cunoștințe. Pentru a ridica nivelul jocului nostru, și de a salva mai multă apă în întreaga lume, trebuie să avem mai multă  influență la nivel internațional. Spin-off-uri pentru profesioniștii din domeniul de aplicare a strategiilor IWA vor exista, la fel şi oportunități de muncă cu deschidere la nivel mondial.

Există multe succese în consultarea experților și în utilități, însă unele utilităţi nu întreprind încă nici o acțiune și ignoră problemele de pierdere de apă, unii manageri rezistă la orice schimbare.

De ce? Raționamentul prost direcţionat cuprinde o listă lungă, inclusiv: plouă, alte urgenţe, lucrările sale în plus, angajatorul lor nu are cunoștințe pe această temă, pot fi cu ușurință ascunse, plus scuze de buget, de oameni, ….. Am folosit ca un CEO pensionat pe auditul de apă pentru estimarea nivelurilor de eficiență al companiilor după CEO-ul lor, și ori de câte ori spun că nu au destui bani sau oameni, auditul meu arată întotdeauna că există, și este doar un caz de concentrare asupra priorităților pe care o utilitate vrea cu adevărat să le poată realiza, și de a face să se întâmple. Citatul meu preferat de la Henry Ford este „Indiferent dacă crezi ca poţi, sau crezi că nu poţi, de obicei ai dreptate „. Asta înseamnă că trebuie să crezi cu inima și cu sufletul că sunt rezultate pe care le poți obține. Dacă gândeşti că va fi un eșec, aşa va fi! Nu face asta. Gândeşte pozitiv. Nu există nici un motiv pentru care nu poţi fi la fel de strălucitor ca oricine altcineva. Lumea are nevoie de tine pentru a reuși, și de a-i ajuta pe toţi în jurul vostru pentru a reuși.

O strategie de sus în jos pentru a influența guvernele naționale și agențiile internaționale va fi dezvoltată. Trei experți internaționali mass-media au fost întrebați cum s-ar realiza o strategie pentru o abordare de sus în jos. Agentul media internațional pentru World Wildlife Fond a dat sfatul de utilizare a media pentru „Referința cotațiilor”. Aceasta ar trebui să aibă cotațiile internaționale corespunzătoare pentru a influenţa oamenii, fie că sunt lideri în domeniul apei, liderii naționali sau stele de film, ar trebui să fie publicate la nivel internațional persoane recunoscute care vor atrage mass-media pentru a obține citări. Acest lucru va ajuta la obţinerea unui acord internațional pentru a economisi apa.

IWA a numit un expert în domeniul comunicării, și vom colabora pentru a atinge un astfel de obiectiv. Întregul scop este de a salva mai multă apă și a ne extinde influența peste tot în lume. Ai întrebat care sunt, din poziția mea în calitate de președinte al IWA WLSG, gândurile noastre la nivel mondial referitor la  progres și, deși am răspuns cu o perspectivă cuprinzătoare, puterea noastră de realizare se va baza întotdeauna pe eforturile, strălucirea şi dedicarea oamenilor în detectarea pierderilor de apă din fiecare regiune. Dacă există ceva ce mai pot face pentru a vă ajuta să obțineți cele mai înalte niveluri, în regiunea dvs., atunci vă rog să-mi spuneți.

Avem nevoie de fiecare ajutor ce se poate obține de la tehnologie

Tehnologia întotdeauna se îmbunătăţeşte rapid, și ar trebui să ascultăm întotdeauna cu atenție companiile are investesc în dezvoltare . Au trecut zilele, când guvernele și centrele de cercetare produceau produse esențiale pentru apa şi reducerea pierderilor de apă în industrie . Astăzi golul este umplut de societăți comerciale și câteva companii de apă. Produsele disponibile sunt superbe în comparație cu ceea ce am avut acum 40 de ani . Cu toate acestea trebuie să se acorde un avertisment mare la toată lumea. Tehnologia trebuie să fie întotdeauna în conformitate cu nevoile de bază de cunoștințe suplimentare despre sistemul de distribuție a apei, și de a ajuta nu doar de a găsi scurgeri, dar, de asemenea, să înțeleagă influența pe care o au presiunile și fluxurile. Am auzit niște vânzători de locatoare/înregistratoare de zgomot, care pretind  că dacă ai pus destui pe rețea în permanenţă, atunci nu mai este nevoie de DMA-sectorizare. Acesta este un mesaj de la un vânzător care este interesat doar în vânzări directe, și nu au nici o implicare ajutându-vă pe termen lung. Am anunțat la o Conferință în Africa de Sud că îi invit pe aceşti agenți de vânzări la o dezbatere publică. Am fost dezamagit că se încearcă și influența într-un mod care ar putea lăsa cumpărătorul fără niciun fel de date bune pentru gestionarea de distribuție şi sistem. Controlul pierderilor este o parte din aceasta, și fluxurile de noapte, cunoștințe de  DMA sunt indicatorul principal legate de probleme și de succes .

Una dintre problemele mele este, că am fost în industrie de mai mulți ani, și am lucrat în mai multe țări. Cu mulţi ani în urmă am văzut loggeri de zgomot fiind vânduţi pentru țările în curs de dezvoltare în același fel, spunândui-se cumpărătorului potențial că aceştia vor înlocui nevoia  și costul  înfiinţării de DMA-uri. Îmi pare rău pentru oamenii care poate i-au crezut. Desigur logerii sunt buni, dar numai în perspectiva faptului că sunt doar un alt instrument pentru a ajuta. Poate că eu sunt sensibil la aceste probleme pentru că am fost implicat în dezvoltarea primei detecţii a scurgerii cu corelatorul de zgomot Water Research Centre (WRC Marea Britanie) și Nord-Vest de apă Marea Britanie, și am ajutat  industria de apă cu furnizori de date pentru presiune și înregistrarea fluxului cu Spectrascan și WRC.

Pe lângă asta am fost lider de proiect cu primul succes Flow modulație PRV în Anglia, împreună cu David Pearson, plus o mare echipa tehnică. Spun acest lucru, pentru a demonstra că sunt  credincios în utilizarea tehnologiei pentru a răspunde la problema noastră  pierderea de apă. Avem nevoie de aceste progrese şi totuși să fim întotdeauna precauţi dacă aţi auzit vreodată pe cineva spunând că produsele lor pot economisi costurile de redare, nevoia de măsurare debite și presiuni. Dacă cineva spune acest lucru, atunci vă rugăm să trimiteți numele lor la mine și îi voi contesta public la o dezbatere, spre rușinea lor. Avem destule probleme cu eforturile noastre pentru a reduce pierderile, și avem nevoie de fiecare ajutor pe care îl putem obține de la tehnologie, astfel încât să sprijinim companiile care doresc să ajute cu produse, mai degrabă decât să aibă o vânzare rapidă.

Politică și utilitate publică

Este un aspect dificil. La fel a fost și în America de Sud cu mulți ani în urmă. Am găsit o utilitate de apă în San Paulo Brazilia, care a crezut în mod diferit și au avut o CEO motivat. IWA s-a oferit să trimita 5 din experţii de top la un Forum de lideri, iar acest lucru a fost sponsorizat de către utilitate. Auzind vorbitori din 5 părți diferite ale lumii, plus audierea liderilor companiilor spunând nevoile lor, nu au putut fi ignorate de guvern. Compania de apă a avut rezultate foarte bune în pierderi de apă, și a alimentat în plus 2 milioane de persoane cu apă din  economii, aşa cum a prezis. Deși aceasta a fost o companie de apă puternică, e încă nevoie de ajutor IWA pentru a ajuta la politica de convingere. Un mesaj de la lideri ai Asociației Internaționale de Apă este puternic, în special atunci când este direcționat către liderii politici. Cu toate acestea, acest lucru nu poate fi realizat fără a avea o temeinică înțelegere a problemelor locale, precum și punctele forte și punctele slabe ale strategiilor opţionale.

Conferinţa IWA a Specialiştilor în Pierderea de apă din Viena

Viena este aproape de regiunea dvs., așa că sper că mulți dintre voi să vă deplasați în martie la Conferința dedicată pierderilor de apă din 2014 în Austria. Programul va fi publicat în scurt timp, dar am deja multe lucrări mari trimise, și surprinzător de multe din țările care nu au fost anterior prezente . Organizatorii conferinței muncesc din greu pentru a menține costurile jos în aceste vremuri economice dificile, și în comparație cu alte conferințe suntem încă mult mai ieftini. Ne bucurăm de participarea experților de top din toată lumea, în plus ei fiind disponibili pentru sfaturi. Allan Lambert a indicat faptul că aceasta ar putea fi ultima sa conferință majoră la care participă, astfel încât acest lucru ar putea fi foarte special. Recunoaștem cu toții importanța lui Allan în dezvoltarea de strategii. Am de gând să introduc unele noi idei pentru manageri , ingineri și oameni de știință pentru a fi în măsură să ia parte și să pună în practică . Dvs. Detectivii Apei Pierdute aţi putea avea timp special alocat pentru a informa lumea despre munca dumneavoastră, așa că aş saluta o propunere din regiunea dumneavoastră care poate fi folosită ca o prezentare specială, inclusiv datele tale de concurență și de istorie. Gândiţi-vă la acest lucru, pentru că eu sunt atât de mândru (ca un tată presupun ) de toate marea lucrare care se face în zona dumneavoastră. În cele din urmă , aș dori să transmit un salut călduros tuturor prietenilor mei de acolo. Este un pic trist că, atunci când conduc conferințe internaționale sunt atât de ocupat în timpul săptămânii, că am puțin timp pentru prieteni. Deci, vă rugăm acceptați scuzele mele pentru acest lucru, și, probabil, luaţi în considerare să mergeţi pe turul de „follow-on” de 3 zile din Austria, unde ne putem relaxa și petrece o mulțime de timp cu toții, aşa că mi-ar plăcea să vă văd pe toți acolo. Credeţi sau nu, cu toate că se presupune a fi un turneu non lucru , ghici despre ce vorbim? Da, asta e drept, despre reducerea pierderilor de apă ! ! dar poate cu un pahar de vin ! Ne vedem în curând, sperăm, și nu uitați, să-mi spuneți cum vă putem ajuta.

Tim WALDRON

chair of IWA Water Loss Specialist Group