Va mai amintiti de Tommy si Emma ?

Este vorba despre Tommy un springer spaniol și Emma un coker spaniol – adica doi catei pe care compania de apa Water Corp din Australia ii foloseste pentru a „identifica pierderi de apa”.

puteti reciti aici informatia despre cei doi catei : http://detectiviiapeipierdute.ro/tommy-si-emma/

 

Recent pe pagina ziarului    The Telegraph   a aparut o stire despre un subiect inedit : „Primul caine britanic angajat pentru a gasi pierderi de apa”

Britain’s first water sniffing dog hired to pinpoint leaks and broken pipes.

SNIPE – un coker spaniol in varsta de 16 luni, a fost antrenat de un personal ex-militar pentru a descoperi pierderi de apa.

 

Proprietarul Ross Stephenson, în vârstă de 32 de ani a povestit cum a antrenat catelul :

Am inceput prin a mirosi apa de la robinet in care am pus nivele diferite de clor. Dupa aceea am incercat in diverse medii sa gasim clorul. Cainele a trebuit sa inteleaga ceea ce cautam.

 

He said: „All I did was start off with normal tap water, and then putting in extra chlorine levels to make it stronger.

„So we just put a tiny bit of that in, so the dog understands the strongest odour is the one we want them to find.

„So we would have eight glass pots, one of them will have it in and every time the dog sniffs that pot he will get rewarded – a tennis ball.

„What I had to do was take the pots outside first and start doing it in different environments and then I would take the pots away and then ended up having normal tap water, pouring it on the ground and getting the dog to search that.

„So we want the dog to sit and stand and stare where the source is, so try to get the dog to stay there for 30 seconds, a ‘passive indication’.”

 

Compania de apa United Utilities (UU) situata in nord-vestul Angliei (UK) s-a gandit sa apeleze si la acesta metoda inedita in a identifica pierderi de apa.

Compania este responsabila pentru 42 000 km de conducte, iar cu ajutorul a 140 de angajati gaseste in jur de 27 000 de pierderi/an.

Hannah Wardle, manager regional de scurgere la UU, a declarat: „Nord-Vestul Angliei este o regiune notorie umedă, iar localizarea scurgerilor , în special în câmpuri, poate fi o adevărată provocare. Aici sperăm că Snipe va veni cu adevărat în ajutor, deoarece nasul său sensibil poate detecta apa de la rețea la concentrații incredibil de mici.

„Testarea utilizării sateliților și a dronelor pentru a obține o viziune asupra unei anumite zone este benefica, dar diavolul este în detaliu, și pentru a identifica locul exact pentru a începe excavarea este mai dificil decât credeți.

„Sperăm că, în următoarele trei luni, vom fi într-o poziție în care câinele poate lucra în mod corespunzător pentru a ne găsi scurgeri în cazul în care nu știm unde este locația deja.

„Snipe va fi un lucru de neprețuit pentru echipă.”

 

„With leakage detection it’s all about building up the evidence using a range of different technologies. We’re trialling the use of satellites and drones to get a bird’s eye view of a particular area, but the devil is in the detail, and pinpointing the exact place to start digging is more difficult than you might think.

„We are hoping within the next three months we will be in a position where the dog can be properly working for us finding leaks where we don’t know where the location is already.

„Snipe is going to be an invaluable asset to the team.”

 

 

Snipe the dog, with (left to right) Luke Jones, Ross Stephenson and Hannah Wardle, in Warrington Credit: Aaron Chown/PA Wire

 

 

SURSA

http://www.telegraph.co.uk/news/2018/02/11/britains-first-water-sniffing-dog-hired-pinpoint-leaks-broken