Teoria localizării cablurilor si conductelor îngropate
Principiile inducției electromagnetice au fost înțelese la inceputul secolului al nouasprezecelea cand Michael Faraday face aceste descoperiri.
Dupa cum este prezentat si in imaginea de mai sus, inductia electromagnetica a fost folosita pentru a a localiza conducte si cabluri ingropate inca de la inceputul secolului. Fotografia este realizata prin anul 1910 in Germania.
Pe atunci nu exista o metoda de amplificare a semnalului, fiind necesara folosirea unui cadru de antena similar formei unui acoperis.
Datele din aceasta brosura ofera informatii utile celor care se ocupa cu localizare de conducte si cabluri subterane, informatii care ii vor ajuta sa inteleaga mai bine principiile de localizarare prin detectie electromagnetica.
Pentru folosirea corespunzatoare a echipamentelor nu sunt necesare calificari teoretice sau abilitati practice deosebite, insa intelegerea fenomenului si a ceea ce se intampla in aceasta lumea invizibila a electromagnetismului va face ca utilizatorul sa fie mai increzator in activitatile de localizare.
Aici sunt explicate de asemenea si cateva limitari ale acestei importante tehnici.
- Tehnici diferite de localziare
Informația este ingredientul cel mai important în orice activitate, fie ca este vorba de planificarea unei dupa amiezi fie ca este vorba de planificarea unei strategii pentru o companie de milioane de dolari.
Dificultatea in a obtine informatia despre utilitatile ingropate este data de faptul ca nimic nu este vizibil.
Schite, planuri pot exista mereu insa de cele mai multe ori aceste sunt incomplete sau eronate. Asadar o trebuie sa fie folosita o metoda propice pentru a obtine informatia din subteran, si avem cateva metode disponibile:
Georadar – GPR
Pe anumite tipuri de sol GPR are avantaje evidente fata de alte thenici datorita capabilitatii lui de “a vedea” si obiectele nemetalice pe langa cele metalice.
Insa, echipamentele GPR, tind sa devina in ce in ce mai mari sim ai scupe si totodata pot necesita un nivel ridicat de instruire pentru a otine rezultate conclidente de la echipament. De asemenea o localizare cu Georadarul va dura mai mult fata de o localizare effectuate cu alte metode astfel ne fiind cea mai potrivita tehnica pentru anumiti operatori.
Localizari sonice
Injectarea unei unde sonice sau ulta-sonice in sol sau de-a lungul unui traseu, este potrivita pentru localizarea conductelor de plastic insa nu se poate folosi pentru localizare celorlalte tipuri de utilitati.
Radiestezia
Tehnic vorbind, este cea mai veche metoda, dar din punct de vedere tehnologic nu este o metoda garantata.
Desi crenguta de alun ca si toate celelalte varinate, continua sa fie folosite cu diverse rezulatate, de catre practicienii acestei metode obscure, dar interesante, singura calitate sigura a acestei metode consta in usurinta manuirii acestui obiect.
Localizarea electromagnetica
Aceasta metoda de localizare a conductelor ingropate, cabluri si sisteme de canalizare a devenit oarecum o metoda universal folosita. Dezavantajul ei vine din faptul ca nu poate fi folosita pentru localizarea traseelor de plastic, insa si aici poate fi folosita pe traseele de conducte care au montat fir trasor.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Radiodetection ROMANIA
Leave A Comment