COMERCIALIZAREA PRODUSELOR PENTRU CONSTRUCTII

 Imagini pentru Regulamentului UE 305/2011

Comercializarea produselor pentru constructii, implicit si a celor din domeniul retelelor de apa si canalizare, se desfasoara, teoretic, dupa Reglementarile UE si Nationale in vigoare.

Anul trecut trebuia sa fie aplicate, fara exceptii, prevederile Regulamentului UE 305/2011, adoptat in tara noastra prin HG 668/2017, care prevede urmatoarele aspecte importante:

 

  • Produsele fabricate conform unui standard armonizat in UE, se comercializeaza insotite de „Declaratii de performanta”, eliberate de producator;

In declaratia eliberata in acest caz apare si „Organismul Notificat”, care certifica calitatea produselor in cauza.

 

Observatii:

* Momentan, in domeniul sistemelor de apa si canalizare (tevi, fitinguri si camine din materiale plastice), nu avem in vigoare „Standarde armonizate”;

* Se poate aplica pe produs marcajul CE.

Imagini pentru pipelife

 

  • Produsele fabricate conform unui standard national (nearmonizat) aplicabil produsului, se comercializeaza insotite de „Declaratii de conformitate” eliberate de producator. La baza emiterii acestor declaratii, trebuie sa stea, pe langa controlul fabricatiei si „Inspectii de tip”, realizate de catre un „Laborator independent”.

Imagine similară

Observatii:

* Nu mai sunt necesare, in acest caz, „Agremente Tehnice in Constructii” impuse de HG622 referitoare la agrementarea produselor pentru constructii, anulat o data cu schimbarea legislatiei aplicabile in acest domeniu.

* Ar fi bine sa punem intrebarea: ce vor sa ascunda, de fapt, producatorii care insista in continuare cu Agrementul Tehnic, in cazul produselor standardizate? Putem sa fim convinsi, din start, ca cel putin o caracteristica a produsului difera de performantele impuse de standardul aplicabil. Care este caracteristica in cauza? Daca vrem sa aflam, fiind Beneficiar al unui proiect, ar trebui sa luam masuri de siguranta inca din faza proiectarii/conceperii „Caietului de Sarcini” si sa prevedem la cerintele de calitate, performantele standard ale unui produs. Totodata, sa ne rezervam dreptul de a solicita inspectii de calitate pe parcursul lucrarii, din probe prelevate aleatoriu din santier.

* Intalnim pe piata produse fabricate si agrementate  pe baza unui „Standard de firma-SF”. La prima vedere, acesta este similar cu standardul aplicabil. Insa, cu siguranta difera de aceasta, fiindca dorinta fiecarui producator este sa obtina un produs vandabil, cu cheltuieli de fabricatie minime. In cazul in care se opteaza totusi pentru utilizarea acestor produse, ar  trebui solicitat de la producator, Standardul de Firma aplicabil produsului (marcat si pe produs), in vederea compararii acestuia cu standardul national aplicabil.

* Trebuie acordata o atentie sporita realizarii/acceptarii „Documentatiei Tehnice” a unui proiect, pentru a elimina, din start, neconformitatile potentiale privind produsele prevazute realizarii constructiei, atat din punct de vedere al reglementarilor nationale  cat si al standardelor de produs aplicabile.

Imagine similară

 

  • Produsele care nu au in spate un standard de produs, fabricate conform unui „Agrement Tehnic in Constructii”, se comercializeaza  insotite de „Declaratii de conformitate”, eliberate de producator;

In declaratia eliberata in acest caz, apare  „Organismul de acreditare” si „Laboratorul”, care certifica calitatea produselor in cauza, desemnat de organismul de acreditare.

 

Observatii:

*Laboratorul care realizeaza, in acest caz inspectia produselor va fi acreditat, la randul sau de catre un organism de acreditare recunoscut sau aprobat, in vederea realizarii acestor inspectii de catre ISC.

 

articol scris de dl inginer László Jancsó,

Manager Calitate Pipelife Romania

Imagini pentru Regulamentului UE 305/2011