Inovaţie pentru detectarea pierderilor de apă pe conducte PVC/PE

 

Administratorii reţelelor de apă potabilă se confruntă din ce în ce mai acut cu problema îmbătrânirii conductelor. Astfel, din 100 de litri care pleacă dintr-o staţie de furnizare, la abonat ajung, în medie, mai puţin de 80 de litri. Dincolo de costurile ecologice şi economice, pierderile pot constitui de asemenea şi un risc de contaminare a apei, şi se impune cu atât mai mult ca ele să fie detectate. Administratorii de reţele mobilizează în acest sens instrumente cu o eficienţă deja dovedită, ceea ce nu-i împiedică însă pe producători să vină cu idei noi.

Împărţirea reţelei pe sectoare şi montarea de dispozitive de pre-localizare constituie o etapă prealabilă şi inevitabilă a detectării pierderilor. Demersul se bazează pe folosirea de aparate electronice.

Studiul se efectuează la nivelul racordurilor casnice sau în alte puncte din reţea cu ajutorul aparatelor de înregistrare care măsoară două caracteristici ale unei scurgeri: nivelul sonor şi frecvenţa, explică Philippe Moneuse, Şef vânzări „Divizia Apă” la SebaKMT.

 

În cazul conductelor metalice şi în funcţie de configuraţia reţelei, ascultarea aceasta se poate efectua pe o distanţă de circa 300 m. Mai problematic este însă în cazul conductelor din plastic, pentru că propagarea undei sonore este prea slabă şi limitează în general zonele de ascultare la mai puţin de 50 metri”.

 

  • Combinarea a două tehnologii verificate

În urma acestei constatări, Seba KMT şi Sainte-Lizaigne au dezvoltat conceptul de branşament activ „EAR” (n.n. acronim „ureche”) (pentru Ascultare Activă a Reţelei), soluţie brevetată care introduce un captator hidrofon direct în fluxul de apă, în mijlocul dispozitivului de racordare.

Atunci când au fost combinate aceste două tehnologii care şi-au dovedit de mult eficienţa, obiectivul a fost acela de a obţine o înregistrare directă şi permanentă a zgomotelor făcute de coloana de apă, explică David Gotte, Director comercial la Sainte-Lizaigne. Aceasta permite aşadar o detecţie acustică, indiferent de materialul din care sunt făcute conductele. Pentru cele din plastic, distanţele de ascultare pot fi astfel extinse la câteva sute de metri, şi chiar dincolo de conductele de transport”.

Semnalele captate de hidrofon sunt transmise către prelocalizatorul integrat în dispozitivul de branşare. Ulterior, informaţiile pot colectate direct la faţa locului prin ridicarea de date în timpul controalelor periodice. După această colectare, dacă se bănuieşte o pierdere, operatorul va putea conecta în mod direct corelatorul la dispozitivele EAR pentru a efectua legătura între cele două puncte analizate şi a localiza astfel cu precizie locul scurgerii.

În acest fel, datele pot fi adunate pe un server, a completat Philippe Moneuse. Cu ajutorul acestei aplicaţii „în modul reţea”, utilizatorul va avea posibilitatea să efectueze o corelaţie la distanţă direct din birou.

 

                                                                                       Fig. 1: Branşament activ „EAR” (pentru Ascultare Activă a Reţelei)