In anul 2008 a avut loc prima editie a concursului „Detectarea pierderilor de apa”.

Domnul Gheorghe Sava, pe atunci director tehnic la Apaserv Satu Mare isi aduce aminte cum a inceput totul :

Satu Mare a avut onoarea de a fi primul oraş din România care a găzduit Concursul de detectare a pierderilor. Cum s-a întâmplat?

Eram la Sibiu la un seminar de detectare a pierderilor ţinut de Andy Bowden, Anglia, când împreună cu dl preşedinte A.R.A., Ciomoş Vasile, am pus bazele acestui proiect care se pare a avut şi are un real succes, fiind printre puţinele sau poate singurul din Europa.

Dl. Ciomoş, mereu receptiv la idei noi, a propus pe loc organizarea lui la Satu Mare şi patronează direct acest concurs, fiind prezent la fiecare ediţie.

Dl. Andy Bowden a fost şi el încântat de idee onorându-ne cu prezenţa domniei sale în juriul select format din:

–  dl. Prof MĂNESCU ALEXANDRU preşedinte  CFPPDA

–     ANDY BOWDEN consultat FOPIP I din Anglia

–     RICHARD NOAKES consultant FOPIP II din Anglia

Având în vedere că nimeni nu s-a mai confruntat cu o astfel de competiţie, a existat teama de a nu ne încadra în timp la deplasările echipelor , la cele trei defecte propuse, fapt pentru care prima ediţie a avut un număr mai restâns de echipaje, 6 iniţial, iar în final s-au mai înscris 3 pe ultima linie printre care chiar câştigătoarea ediţiei, echipa din Timişoara.

Nume grele de societăţi au participat şi anume ( în ordinea tragerii la sorţi):

–              S.C. Compania Aquaserv Mureş

–              S.C. Compania de apă Someş S.A. Cluj

–              S.C Apa Nova S.A. Bucureşti

–              S.C. Apa-Canal Sibiu

–              S.C. Aquatim S.A. Timişoara

–              S.C. Apa-Canal 2000 S.A. Argeş

–              Apa Vital Iaşi

–              Compania de apă Braşov

–              Apă Buzău

Concursul s-a desfăşurat pe două ateliere de lucru:

  1. – proba practică de detectare a trei spargeri
  2. – prezentarea strategiilor de reducere a pierderilor

În ultima zi au avut loc discuţii cu producatorul de aparatură de detectare şi prezentarea de tehnologii şi echipamente din domeniu.

Spargerile au fost una reală şi una inexistentă (pentru a testa vigilenţa concurenţilor) şi o eroare datorată unui canal termic.

 

Castigatoarea primei editii a fost compania AQUATIM din Timisoara, echipa fiind formata din : Alin Anchidin, Blaga Augustin, Kiss Ion, Candiu Daniel.

 

Editia cu numarul doi a fost gazduita de Timisoara, castigatoarea primei editii – si de atunci a ramas un obicei (cu o singura exceptie) acela de a fi gazda viitoarei editii compania care a castigat competitia. Concursul a avut loc in 1-3 noiembrie 2009 si a avut primul regulament elaborat pentru punctarea echipelor. Au fost 3 probe in care au fost cautate avarii reale si alte 3 probe pentru localizarea traseului conductelor , probe care nu au contat in punctarea echipelor.

Zece echipe din toata tara s-au intrecut  la Timisoara pentru detectia pierderilor din reteaua publica de alimentare cu apa. Concursul-seminar pentru detectia pierderilor de apa, aflat la a doua editie nationala s-a desfasurat in organizarea Aquatim si a Asociatiei Romane a Apei. Au participat echipe de la companiile deapa din Alba Iulia, Bucuresti, Calarasi, Cluj, Constanta, Drobeta Turnu Severin, Piatra Neamt, RamnicuValcea, Satu Mare si Targu-Mures.Anul acesta ne-a revenit rolul de gazde, deoarece la editia desfasurata anul trecut la Satu-Mare primul loc afost ocupat de echipa Aquatim. Numele echipei castigatoare la aceasta editie il vom afla in cursul zilei deastazi, la festivitatea de premiere.Concursul s-a desfasurat pe teren, in conditii reale de lucru, pe citeva strazi din Timisoara, pe zone clardelimitate. Au fost doua etape principale, una de detectie a defectelor din retea, care genereaza pierderi de apasi una de localizare a traseelor conductelor. Fiecare echipa s-a prezentat la concurs cu un laborator auto dotat cu echipamente specifice: corelator, microfon de sol, ureche electronica, detector pentru conducte ingropate. Pentru anumite probe a fost impusa folosirea unui singur tip de echipament, iar pentru altele organizatorii au lasat concurentilor liberatea de a-si alege metoda si echipamentele de lucru, criteriul de departajare fiind acuratetea determinarilor. Echipele au avut la dispozitie maxim 30 de minute pentru finalizarea fiecarei probe. Programul a inclus si un seminar la care au fost expuse studii de caz, echipamente si tehnologii din domeniu.Competitia si dezbaterile care au avut loc constituie un important schimb de experienta intre specialistii dincomunitatea apei. Problema reducerii pierderilor de apa este o preocupare majora la nivel mondial in randul operatorilor.

Au participat 10 echipe de la operatorii de apă din ţară: Alba Iulia, Bucureşti, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Drobeta-Turnu Severin, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare şi Târgu-Mureş.

 

Link concurs 2009

 

 

„A fost o competiţie de tip sportiv, de tip maraton, în care există un câştigător şi mai mulţi participanţi care trec linia de sosire” profesor dr. ing. Anton Anton, membru în comisia de evaluare a rezultatelor.

Castigatoarea acestei editii a fost compania SECOM din Drobeta Turnu Severin formata din : Morosanu Marian, Neagoe Tanasie, Ursoniu Valeriu.

 

Editia cu numarul trei a avut loc la Dr. Tr. Severin

castigatorii acestei editii sunt baietii de la Compania de apa APAVIL Valcea.

Echipa de la Rm. Vâlcea este formată în momentul de fata din 2 membri şi anume sing. Apostol Gheorghe şi operator detectie pierdere Szabo Daniel Adrian.

 

 

 

 

A patra editie a avut loc la Calimanesti – Caciulata Valcea.

Evenimentul organizat de ARA prin Centrul de Formare şi Perfectionare Profesională în Domeniul Apei a ajuns anul acesta la cea de-a IV-a editie, şi a adunat la start 17 echipe din tară care s-au duelat pentru titlul de câştigătoare a întrecerii. Rolul acestui eveniment este acela de a aduna echipe din toată tara, de a crea un cadru de dezbatere a problemelor întâmpinate de practicienii detectiei pierderilor de apă, de a face un schimb de experientă şi nu în ultimul rând de a cunoaşte echipamentele noi apărute pe piată. Specialiştii ştiu unde să apeleze la colegii lor din alte localităti în cazul în care întâmpină unele probleme. Dl. Prof. univ. dr. ing. Alexandru Mănescu, preşedintele juriului, a prezentat problema pierderilor de apă din diverse unghiuri, atât din puncul de vedere al consumatorilor cât şi din punct de vedere al companiilor de apă: ,,Apa nu se pierde – apa reintră în circuitul său natural prin infiltrarea în sol ’’.

La ceastă editie au participat 17 echipaje în concurs (Gorj, Sibiu, Neamt, Tulcea, Dolj, Olt, Constanta, Bucureşti, Severin, Cluj, Tg. Mures, Tmiş, Alba, Galati, Deva,Maramureş, Satu Mare) şi în calitate de observatori Aquabis şi Water Company Donau (Bulgaria).

 

 

LINK concurs

 

Castigatorii sunt de la Compania de apa OLT Slatina :

-Inginer Rată Florea (Director Sediul Secundar Slatina)

-Tehnician Trache Nicolae (coordonator formatie detectări pierderi apă)

-Instalator Ene Vasile (şef echipă interventii retele apă)

 

 

 

EDITIA V

Urmatoarea editie a avut loc la Constanta unde au participat 17 echipe.

 

castigatori au fost Compania APANOVA Bucuresti: Alin Bobocel, Ionut Carstea

 

 

A VI-a editie a avut loc la Bucuresti.

Au fost trei probe, una dupa alta.

La Bucuresti castigatori au fost Compania de apa CTTA din  Alba Iulia

 

Editia VII

Alba Iulia a fost gazda celui de-al 7-lea concurs dedicat depistarii pierderilor de apa. 23 de echipe din Satu Mare, Suceava, Bistrița, Brăila, Drobeta Turnu Severin, Piatra Neamț, Botoșani, Sibiu, Constanța, Ilfov, Galați, Oradea, Baia Mare, Craiova, Cluj, Timișoara, București, Harghita, Turda, Iași, Târgu Mureș, Deva și Brasov au participat la cea de-a 7-a ediție.
Concursul a constat în parcurgerea a patru trasee, având la dispoziţie 30 de minute pentru fiecare traseu. Fiecare echipă a indicat locul cu posibile avarii, confirmarea facându-se în urma săpăturilor. Punctajul echipelor s-a stabilit în funcţie de distanţa cea mai mică faţă de locul real al defecţiunii.
Câștigatoarea acestei ediții și viitoarea gazdă a concursului este echipa de la Apaserv Satu Mare.

 

La Alba Iulia castigatori au fost de la Compania de apa Apaserv Satu Mare

Echipa din partea S.C. Apaserv Satu Mare S.A. a fost compusă din inginerul şef Matuz Bela Tiberiu, ing. Cuibuş Călin, Karpinszki Levente şi Mureşan Ioan.

 

 

 

Editia VIII – 2015

21 de echipe de la companii de apă din ţară s-au întrecut în 13-14 mai, la cea de-a opta ediţie a concursului Detecţia Pierderilor de Apă, organizat de Asociaţia Română a Apei, prin Centrul de formare şi perfecţionare profesională în domeniul apei. Apaserv Satu Mare, câştigătoarea ediţiei de anul precedent, a fost gazda concursului, devenit deja o tradiție pentru companiile românești din domeniul apei și canalizării.

Există un amănunt interesant legat de prezenta ediție a manifestării, și anume faptul că prima ediție a avut loc tot aici, în anul 2008. Iniţiatorul acestui concurs, Gheorghe Sava, director tehnic în acea perioadă la compania Apaserv din Satu Mare povestește cum s-a întâmplat: „În 2008, când am avut ideea acestui concurs național, eram la Sibiu, la un workshop dedicat pierderilor de apă, susţinut de Andy Bowden din Anglia… Împreună cu domnul Vasile Ciomoş, preşedinte al Asociaţiei Române a Apei în acea vreme, am pus bazele acestui proiect, care se pare că a avut un real succes, fiind printre puţinele sau singurul de acest fel din Europa. Domnul Ciomoş, mereu receptiv la idei noi, a propus imediat organizarea lui la Satu Mare, dânsul implicându-se în popularizarea şi organizarea anuală a acestui eveniment.”

Concursul a constat inițial în două probe – prezentarea strategiei de reducere a pierderilor de apă şi o probă practică, pe teren, de identificare a defectelor pe trei tronsoane, după cum explică Gheorghe Sava. De la ediția din 2008, a rămas obiceiul ca societății câștigătoare să îi revină rolul de gazdă a concursului la următoarea ediție. Și astfel s-a întors concursul la Satu Mare, după 8 ani.

Ce a adus nou ediția 2015

Noutăţile acestei ediţii au constat în utilizarea pe anumite tronsoane a două aparate de tip microfon de sol, posibilitatea de a măsura distanţa la care se localizează defectul de la un punct intermediar, pentru a minimiza eroarea masurătorii, și prezența poliţiei locale la locul de desfăşurare a probelor, pentru dirijarea circulaţiei. O noutate neplanificată a fost ploaia, care a îngreunat ascultarea.

Pe cele patru tronsoane fiecare echipaj a avut la dispoziţie 30 de minute pentru a identifica pierderi. Au existat, şi de această dată, puncte care indicau pierderi şi care s-au dovedit a fi zgomote oarbe. Fiecare echipaj a fost punctat şi depunctat în funcţie de rezultatele indicate. Potrivit preşedintelui Comisiei Tehnice ARA, Ioan Bica, competiţia a fost destul de dificilă, însă echipele înscrise în concurs s-au descurcat destul de bine. „Această competiţie este benefică pentru toţi şi ne ajută să învăţăm unii de la alţii. Într-un fel, toţi suntem câştigători. Însă trebuie să facem o ierarhie, iar misiunea juriului a fost foarte dificilă pentru că toate echipele au fost bine pregătite. Juriul a depunctat lucrurile greşite şi a punctat cele bine făcute. Competiţia de la Satu Mare a fost bine organizată şi mulţumim organizatorilor”, a mai precizat Ioan Bica, în deschiderea festivităţii de premiere.

Și trofeul merge la …

Dacă ar fi să ne uităm doar la clasamentul final, am rămâne cu falsa impresie că acest duel a fost adjudecat. În realitate, fiecare participant are ceva de câştigat din această competiție, are posibilitatea de a se autoevalua, de a înţelege situaţiile specifice avariilor identificate sau neidentificate.

Câştigătorii acestei ediţii au fost Răzvan Vaida, Marinel Balica, Mircea Rusu şi Alexandru Balea de la Compania de apă Someş, urmați îndeaproape de echipa Aquatim, câștigătoare a primei ediții de la Satu Mare, din 2008. Pe locul trei, la egalitate de puncte, au fost echipele din Bistriţa şi Botoşani. Cum diferenţa înseamnă, de cele mai multe ori, câțiva centimetri, este corect să spunem că fiecare concurent merită felicitări!

La Satu Mare castigatori au fost cei de la Compania de apa Somes din Cluj Napoca: Răzvan Vaida, Marinel Balica, Mircea Rusu şi Alexandru Balea

 

 

 

Editia IX – 2016

Asociaţia Română a Apei împreună cu Compania de apă Someş şi Consiliul Judeţean Cluj au organizat în perioada 29 iunie – 01 iulie 2016 cea de-a noua ediţie a tradiţionalului concurs de depistat pierderi de apă, Cluj Napoca fiind gazda acestui eveniment.

Anul acesta 26 de echipe ale operatorilor de apă din ţară şi-au demonstart priceperea şi calităţile în a identifica pierderi de apă ascunse. Pe cele 4 trasee din concurs au fost identificate 4 avarii cu ajutorul echipamentelor electroacustice specifice acestei activităţi.

Cele 26 de echipe în ordinea intrării pe trasee au fost din: Consanţa, Bistriţa, Brăila, Iaşi, Sibiu, Ilfov, Neamţ, Târgovişte, Bucureşti, Timişoara, Deva, Gorj, Dr.Tr. Severin, Miercurea Ciuc, Baia Mare, Galaţi, Suceava, Satu Mare, Tg. Mureş, Călăraşi, Alba iulia, Craiova, Oradea, Botoşani,Turda şi Tulcea.

Cele patru probe din concurs au fost alese pe diferite tipuri de materiale şi diametre necesitând o atenţie deosebită din punctul de vedere al celui care trebuie să le localizeze. Fiecare material are proprietăţi diferite în a transmite zgomotul produs de o avarie. Un alt factor de dificultate a constat în a identifica şi localiza defecte în condiţiile în care sistemul de canalizare este în trepte cu ruperi de pantă deci provocând zgomot intens. Clujul fiind un oraş cu dealuri, presiunile din sistemul de alimentare cu apă este diferit pe zone.

Echipele au demonstat reale calităţi în a localiza intr-un interval de 30 de minute pe un teren complet necunoscut şi în condiţii reale unul sau mai multe defecte pe fiecare tronson. Avariile au fost confirmate prin săpături la locurile indicate. Există o tradiţie şi în locuri perturbatoare de zgomote în care a fost indicată o avarie de toate echipele din concurs inclusiv de gazdă şi care nu a fost confirmată la săpătură. Fiecare echipă a avut de câştigat încredere şi siguranţă în acestă activitate, care presupune să vezi avariile prin beton şi pamânt.

O vorbă din bătrâni spune ca cel mai fericit concurent la o întrecere este concurentul de pe locul al treilea pentru că puţin îi lipsea să nu se claseze pe podium. În cazul de faţă echipa de pe locul trei este echipa de la RAJA Constanta. Cel mai nefericit concurent conform aceleaşi vorbe este cel clasat pe locul doi pentru ca era aşa de apoape de locul întâi. În cazul de faţă echipa de pe locul doi este echipa de la compania de apă APASERV Piatra Neamt. Dacă ne uităm la punctaj vom observa că doar 2 puncte desparte locul doi de locul întâi, adică câţiva centimetrii au făcut diferenţa.

Marele căştigător al acestei ediţii este ……… echipa companiei de apă Aquaserv Tulcea. Echipa este formată din fraţii Niţă Daniel şi Niţă Sandu – Florin împreună cu Vicolov Adrian. Anunţarea câştigătorului a adus un ropot de aplauze, conform tradiţiei Tulcea fiind gazda viitorului eveniment.

Există lucruri care trebuiesc îmbunătăţite în ceea ce priveşte regulamentul şi organizarea probelor dar cel mai important este ca aceste modificări să scoată în evidenţă capacitatea şi priceperea echipelor de a localiza pierderi de apă ascunse cu precizie foarte bună.

Fără perseverenţă nu putem progresa.

La Cluj castigatori au fost cei de la Aquaserv Tulcea :

Nita Daniel – maistru instalator 43 de ani

Nita Sandu Florin – instalator 35 de ani

Vicolov Adrian – instalator 41 de ani

 

Tulcea a fost gazda celei de-a X-a editii a concursului de detectii pierderi apa. Oficial concursul va purta numele celui care a fost Vasile Ciomos, ca un omagiu adus celui care a patronat acest concurs inca de la inceput.

La această ediţie primul loc a fost ocupat de echipa din Dr. Tr. Severin, urmaţi de echipa din Botoşani şi cea din Constanţa. Diferenţele între ele find foarte mici, doar câţiva centimetri făcând diferenţa între a fi pe primul loc sau pe locul doi sau trei.

Căştigătorii au mai spart un mit – întotdeauna va căstiga o echipă nouă.

Diferenţa între câştigători şi restul plutonului a fost făcută de identificarea în plus a unei avarii pe un branşament din polietilenă poziţionat paralel cu conducta. Un defect foarte greu de localizat , mai ales în condiţiile unei avarii provocate intenţionat.

la această ediţie au participat 23 de echipe de detecţii pierderi apă de la operatorii din ţară :

Alba, Argeş, Bihor, Brăila, Braşov, Botoşani, Bucureşti, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timişoara.

Au fost propuse 4 trasee cu lungimi considerabile (între 96 şi 200m), toate fiind pe conducte din materiale plastice PVC şi polietilenă. Se cunoaşte faptul că aceste materiale nu transmit la distaţe mari sunetele provocate de pierderile de apă.

 

La Tulcea castigatori au fost baietii de la compania SECOM din Drobeta Turnu Severin, echipa formata din : Morosanu Marian, Milcu Mihaita, Ursoniu Valeriu, Armanca Ion.

Ei sunt cei care au castigat pentru a doua oara acest trofeu (Timisoara 2009 si Tulcea 2017).

 

Cea de-a XI-a editie a fost organizata la Dr. Tr. Severin

Asociatia Romana a Apei (ARA) organizeaza cea de-a XI-a editie a concursului de detectii pierderi apa Vasile Ciomos.

Au participat 23 de echipe de la urmatoarele companii de apa :

Compania de Apa Oltenia, Apa Canal Sibiu SA, APASERV SA Satu Mare, Apa Prod SA Deva, Ecoaqua Calarasi, Apa Canal SA Galati, Compania de Apa Oradea, Apavital Iasi, Compania de Apa Aries, Apa Nova Bucuresti, Compania de Apa Somes, Compania Aquaserv SA Tg Mures, Compania de Apa Targoviste Dambovita SA, RAJA SA Constanta, Hidro Prahova, APA CTTA Alba, Apa Canal 2000 SA Pitesti, Vital Maramures, CUP Dunarea Braila, Aquaerv SA Tulcea, Harviz SA, Aquatim SA si Apa Brasov.

Locul doi a fost echipa de la Satu Mare iar pe locul trei echipa de la Craiova.

 

 

La Dr. Tr. Severin castigatori au fost baietii de la ECOAQUA CALARASI

 

Editia a XII-a a fost gazduita de Calarasi.

Au participat 25 de echipe de la : Apaserv Valea Jiului, Oradea, Iasi, Brasov, Covasna, Botosani, Sibiu, Baia Mare, Turda, Satu Mare, Alba Iulia Arad, Craiova, Tulcea, Cluj, Galati, Dr.Tr.Severin, Braila, Harviz, Tg Mures,  Apanova Bucuresti, RAJA Constanta, Pitesti, Piatra Neamt, Timisoara.

A fost editia in care a avut loc o schimbare in regulament, punand accent pe numarul de defecte identificate.

Au fost patru trasee cu defecte pe care fiecare echipa a avut la dispozitie 30 minute pentru a le identifica si a le localiza cu ajutorul echipamentelor specifice.

„Detectivii apei” din Timișoara, campioni naţionali

„Detectivii apei” din Timișoara, campioni naționali

Echipa de detecții pierderi a societății Aquatim a obținut locul I la concursul național de detecție a pierderilor de apă „Vasile Ciomoș”, ce a avut loc recent la Călărași. Echipa Aquatim, formată din „detectivii apei” Alin Anchidin, Dan Blaga, Ioan Kiss și Daniel Parvan, a concurat cu alte 24 de echipe din țară la această competiție, organizată de Asociația Română a Apei și foarte populară în rândul companiilor de profil. Premiul I este adjudecat pentru a doua oară de compania timișeană de apă, câștigătoare și a primei ediții a concursului, în anul 2008.

Concursul a constat în patru probe practice, a câte 30 minute fiecare, de localizare a pierderilor de apă din rețelele publice de distribuție, probe desfășurate pe teren, în condiții reale de lucru. Concurenții au avut de identificat între unul și trei defecte de conductă pe fiecare tronson de rețea prezentat în competiție. Pe locul II și III s-au clasat echipele Companiei de apă Arad, respectiv ale Companiei de utilități publice Dunărea Brăila. Premiile acordate de organizatori și sponsori au constat în aparatură de specialitate pentru detecția pierderilor de apă.

Competiția națională de detecție a pierderilor de apă se adresează practicienilor, celor care își testează zilnic abilitățile și cunoștințele în bătalia cu defectele ascunse ale rețelelor de apă. Concursul este o oportunitate de transfer de bune practici și schimb de experiență pentru toți participanții, probele practice fiind urmate, de regulă, de sesiuni de dezbateri și seminarii în care sunt prezentate noutățile tehnice din domeniu.

Castigatorii acestei editii sunt baietii de la AQUATIM Timisoara , echipa formata din : Alin Anchidin, Blaga Augustin, Kiss Ion, Daniel Parvan.