Leadership – Legea Influentei

In articolul de astazi vom vedea ce au in comun leadership-ul si influenta.

Si voi incepe cu o poveste reala despre Abraham Lincoln, care va ilustra cel mai bine legatura dintre leadership si influenta.

“ In 1832, cu multi ani inainte de a fi presedinte, tanarul Lincoln a strans un grup de barbati pentru a lupta in razboiul impotriva indienilor Black Hawk. In acea vreme, persoana care reusea sa adune voluntari pentru un razboi devenea automat si comandantul lor. Astfel Lincoln a capatat gradul de capitan.
Insa Lincoln avea o problema. Nu avea nici cea mai vaga idee despre militarie. Nu avea nici un fel de experienta militara anterioara si nu stia nimic despre tactici. Ii venea greu sa isi aduca aminte si cele mai simple proceduri militare. De exemplu: intr-o zi, Lincoln marsaluia impreuna cu vreo 20 de oameni pe un camp si trebuia sa le arate drumul catre un alt camp. Dar n-a reusit. Amintindu-si incidentul mai tarziu, Lincoln a spus, “Nu reuseam sa imi aduc aminte comanda potrivita pentru a reusi sa imi duc oamenii acolo unde imi doream. Asa ca, atunci cand ne-am apropiat de locul respectiv am strigat: veti avea pauza cateva minute, dupa ce veti ajunge pe partea cealalta a campului.”

Pe masura ce timpul trecea, nivelul de influenta a lui Lincoln a scazut in intensitate din ce in ce mai mult. In timp ce alti ofiteri si-au dovedit aptitudinile, si au crescut in rang, Lincoln s-a indreptat catre directia opusa. El a inceput cu titlul si pozitia de capitan, dar asta nu l-a ajutat foarte mult. El nu s-a putut impotrivi Legii Influentei. Catre sfarsitul serviciului militar, Abraham Lincoln si-a gasit locul potrivit, obtinand rangul de soldat. Din fericire pentru Lincoln-si pentru destinul tarii noastre- el si-a depasit incapacitatea de a-i influenta pe ceilalti. Dupa perioada lipsita de glorie din armata, a intrat in corpul legislativ al statului Illionis, iar apoi in Camera Reprezentantilor din SUA. In timp, prin mari eforturi si pe baza experientei personale, a devenit o persoana extrem de influenta si remarcabila.” ( Maxwell, 2015, p. 33)

Imagini pentru legea influentei
Ce a vrut sa scoata in evident John Maxwell cu aceasta povestire?

Ca leadership-ul este influenta. Nimic mai mult, nimic mai putin. Un lider va fi urmat nu atunci cand are pozitie si este desemnat sa isi exercite puterea, ci atunci cand reuseste sa isi influenteze oamenii, sa le atinga inimile, si mai apoi mintile.

Acest lucru poate fi usor observat si in zilele noastre. Cei mai multi sefi sau directori profita de pozitia pe care o au si isi impun ideile si regulile, fara sa ii preocupe oamenii. Ei se rezuma doar la functie sau pozitie. Atat.

De ce credeti ca se intampla acest lucru?

Simplu: pentru ca acest gen de oameni care sunt la conducere, cred cu tarie ca pozitia pe care o ocupa determina nivelul lor de influenta. Ei cred ca sunt lideri daca au o pozitie sau o functie si nu inteleg de ce li se micsoreaza
influenta cand au ajuns in varf. Nu inteleg ca daca esti in varf de unul singur, esti acolo degeaba pentru ca daca nu te urmeaza nimeni, inseamna ca nu ai puterea sa influentezi pe nimeni.

Daca citesti acum acest articol, indiferent de functia sau de pozitia ta, vreau sa te provoc sa iti adresezi urmatoarea intrebare:

“ Eu m-as urma pe mine?”

De aici incepe totul: de la conducerea propriei personae. Daca raspunsul nu este un “DA” rasunator, atunci puterea ta de a-i influenta pe ceilalti este scazuta si cel mai probabil ca te vei folosi de functie si de pozitie ca sa-i conduci pe
ceilalti. Daca in schimb, lucrezi zilnic la atitudinea ta si esti intr-un proces de dezvoltare si de conducere a propriei personae, atunci ii poti conduce si pe altii prin influenta si prin puterea exemplului.

Indiferent de locul in care te afli, de rolul pe care il ai sau de pozitia pe care o ocupi, tu poti sa fii un lider prin influenta pe care ti-o poti extinde demonstrand ca iti pasa de oameni si ca te conduci pe tine intr-un mod favorabil.

Leadershipul este inluenta. Nimic mai mult.


Articol realizat de: Teglas Cristina Roxana
Pentru mai multe articole vizitati: https://cristinateglas.ro/
Pentru mai multe detalii despre mine vizitati: https://xchangevision.com/trainer-cristina-teglas/