Utilizarea aparatelor pentru depistarea pierderilor de apa la temperaturi scăzute

 

217644_1022820767796_8905_n“…pe timp de iarnă, nu vom putea asculta cu hidroluxul punând microfonul pe zăpadă, nici dacă este bătătorită…. Personal nu sunt de acord cu termenul „apa care nu aduce venituri”, pentru că apa nu trebuie să fie neapărat o sursă de venituri… „

Viorel Simionescu

 

 

Este binecunoscut faptul că atunci când temperaturile scad mult sub zero grade apar şi foarte multe defecte. Echipele care se ocupă cu remedierea avariilor au nevoie de cei de la detecţii pierderi ascunse pentru a localiza cu exactitate locul defectului. Detectorii de pierderi utilizează echipamente specializate, fiind nevoiti să găsescă soluţii pentru a putea utiliza aceste echipamente si in condiţii de temperatură scazuta. Am cerut sfatul unuia dintre specialiştii de la cea mai cunoscută firmă producătoare de echipamente, dl. Viorel Simionescu, product Manager la Seba Dynatronic.

Anchidin Alin : Buna ziua!  Vă mulţumesc pentru că aţi acceptat acest interviu.

Cateva cuvinte despre dumneavoastră…

V.S. Mă numesc Vasile Viorel Simionescu, am 62 de ani şi sunt inginer hidrotehnist, specialitatea „Alimentări cu apă şi canalizări”. Am terminat institutul de construcţii la Bucureşti în anul 1978 şi de atunci am lucrat exclusiv în acest domeniu. Dupa 6 luni de stagiatură la I.L.L. Cluj (actualmente Apa Someş S.A.) am lucrat vreme de 19 ani în RGAB, actuala Apa Nova Bucureşti, în două etape, 16 şi apoi 3 ani, cu întrerupere de 9 ani când am lucrat pentru Compania Generală de Apă, prima firmă din ţară specializată în determinări pierderi de apă, localizări de trasee metalice şi măsuratori de debite. Din 2007 lucrez ca Product Manager la Seba Dynatronic, reprezentanţa în România a firmei germane SebaKMT, care este unul dintre cei mai importanţi producători de echipamente destinate activităţii de detectare pierderi de apă şi localizare de trasee metalice (cabluri şi conducte îngropate), firma având în portofoliu şi producerea de echipamente pentru determinarea defectelor în cabluri de joasă, medie şi înaltă tensiune, precum şi alte produse asociate.

Iată că anul acesta se împlinesc 38 de ani de când lucrez în acest domeniu, ultimii 21 de ani lucrând exclusiv în problematica detectării pierderilor de apă şi localizarea de trasee cabluri şi conducte metalice, ocupându-mă de-a lungul timpului cu lucrul efectiv în teren, cu organizarea acestei activităţi la diferite niveluri, iar acum parcurg  poate cea mai frumoasă etapă a activităţii mele când încerc să împărtăşesc din experienţa acumulată celor care vor să practice această frumoasă meserie, celor care achiziţionează echipamentele firmei noastre, şi nu numai.

AA: mai jos puteti accesa linkul către articolul referitor la prima echipă de depistări pierderi de apă din România:

Featured Image -- 2300

Articolul referitor la prima echipa de depistari pierderi de apa din Romania

 

AA – În ce an a fost fondată firma SebaKMT şi care este dezvoltarea sa în decursul timpului ?

În anul 1951, Dr. Herbert Iann înfiinţează la Baunach, o comună din Bavaria, situată în apropierea frumosului oraş medieval Bamberg, o firmă specializată în producerea de echipamente pentru determinarea traseelor şi a defectelor în cabluri, precum şi detectarea pierderilor din conductele de apă, etc. Începând cu anul 1980 sunt preluate pe rând: firma Metrotech Corporation din USA, în 1989 o parte din Philips Kommunikations Industries, în 1995 firma Hagenuk din fosta RDG, în 1996 firma americană HDW Electronics, iar în anul 2000 se structurează SEBA KMT ca grup şi corporaţie, iar în anul 2008 este preluata firma Vivax din Shanghai, China.

Din anul 2015 SebaKMT este integrată în concernul multinaţional Megger.

 

AA – Echipa SebaKMT România din cine este formată şi unde vă putem găsi?

V.S. – Seba Dynatronic este Reprezentanţa în România a firmei germane SEBA KMT, parte a concernului Megger, iar echipa este formată din Ing. Bogdan Ardeleanu, care este şi Directorul executiv al Reprezentanţei, iar inginerii Viorel Simionescu şi Sorin Roibu sunt Product Manageri. Ne puteti contacta atât prin e-mail la adresele:bogdan.ardeleanu@megger.com , viorel.simionescu@megger.com şisorin.roibu@megger.com , cât şi telefonic , Bogdan Ardeleanu, 0744544680

Viorel Simionescu 0745544681, iar Sorin Roibu la 0758544688.

DSCN1067

AA – Ce spun cărţile tehnice şi manualele de utilizare despre temperaturile de lucru şi temperaturile de depozitare a echipamentelor specifice detecţiei pierderilor de apă?

V.S. – În fiecare prospect, dar mai ales în manualele de utilizare ce însoţesc fiecare produs, putem găsi la capitoul destinat datelor tehnice, plajele de valori ale temperaturilor atât pentru lucrul efectiv, cât şi pentru depozitarea echipamentelor. Este bine ca întotdeauna să consultăm cu atenţie manualele înainte de utilizarea fiecărui aparat, pentru a-i cunoaşte caracteristicile astfel încât să fim feriţi de surprize neplăcute la utilizarea acestora.

 

AA – Unde şi cum ar trebui depozitate echipamentele destinare depistarii pierderilor de apă?

V.S. – Echipamentele pot fi depozitate în orice loc care corespunde cerinţelor specificate în manualul de utilizare, referitoare la factori cum ar fi: temperatura, umiditate, praf, etc. Condiţiile de depozitare sunt uşor diferite de la un echipament la altul, dar ca notă generală aparatele sunt fabricate astfel încât să reziste condiţiilor climatice pe întreg continentul European, fiind rarisime situaţiile în care pentru depozitarea lor ar trebui create condiţii speciale.

AA – Cum ar trebui utilizate echipamentele la temperaturi de   –15C,    –  20C ?

V.S. – În ceea ce priveşte utilizarea aparatelor lucrurile se schimbă puţin, deorece aici parametrii sunt destul de diferiţi de la un echipament la altul, iar utilizarea la temperaturi scăzute împlică nişte măsuri de siguranţă. Aşa cum spun cărţile tehnice, până la temperaturi de -10 grade aparatele pot fi utilizate fără nici o problemă. La mai puţin de -15 grade Celsius lucrurile se schimbă deoarece cristalul lichid cu care funcţionează majoritatea ecranelor ar putea sa îngheţe, de fapt să-şi piardă mobilitatea, iar indicaţiile de pe ecran să dispară, mai ales în situaţia lucrului prelungit la aceste temperaturi, nefiind afectată funcţionarea în sine a aparatului.  O atenţie specială la temperaturi scăzute ar trebui să acordăm utilizării logerelor de presiune Sebalog Dx (Sebalog D3, în viitorul apropiat) pentru că senzorul de presiune nu trebuie expus mediului ambiant la temperaturi negative deoarece apa din pastila de presiune ar putea să îngheţe, iar senzorul de presiune să se defecteze, acest lucru nefăcând obiectul garanţiei. Profit de ocazie şi vă reamintesc faptul că Seba Dynatronic, în măsura posibilitaţilor, asigură în perioada de garanţie, pe timpul cât un echipament este la reparat, un altul cu aceeaşi funcţie pentru ca lucrările să poată fi efectuate.

AA – Mai există problema rezistenţei cablurilor la temperaturi scăzute, pentru modelele noi de echipamente?

V.S. – Cel putin  pentru produsele Seba KMT nu mai există această problemă. Noile cabluri cu care sunt dotate echipamentele sunt confecţionate din materiale care permit utilizarea acestora la temperaturi scăzute (repet, în plaja de temperaturi specifice continentului European, pentru fiecare anotimp în parte)

DSCN1132

AA – Majoritatea echipamentelor au display cu cristale lichide. La ce temperaturi se pot utiliza si cum pot fi protejate?

V.S. – Aşa cum aminteam în răspunsul anterior, la temperaturi sub -15 grade C există riscul dezactivării cristalului lichid din display-ul unora dintre aparate, de aceea vom avea grijă ca acestea să nu fie depozitate în anotimpul rece în autolaboratorul parcat în aer liber, iar pe drumul până la lucrare să încălzim bine incinta vehicolului, astfel încât temperatura remanentă să fie suficientă pentru a efectua determinarea pierderii, după care din nou să ţinem aparatul într-o incintă încălzită. Asta, la Hydrolux în mod special, dar şi la locatorul de trasee. Pentru corelator putem să lăsăm senzorii în aer liber fără probleme, deoarece nu avem nevoie de indicaţiile cristalului lichid, decât numai la început, dupa care putem lucra cu unitatea centrală stând în cabina autolaboratorului, antenele fiind suficient de puternice pentru ca semnalul emis să poată fi recepţionat în bune condiţii. La noul corelator Corelux C3 situaţia este mult îmbunătăţită pentru că la emiţătoare nu mai există cristale lichide, ci leduri, iar unitatea centrală are ecran color de foarte bună calitate. Sigur că la acesta din urmă trebuie evitată utilizarea ecranului senzitiv la temperaturi scăzute, având posibilitatea de a accesa meniul cu ajutorul jog-ului rotativ. În cazul hidroluxului,  chiar daca a îngheţat cristalul lichid al displayului, semnal audio vom avea în continuare, iar un operator experimentat va putea lucra şi în acest mod. Sigur că depinde foarte mult de condiţiile de lucru din teren, de natura şi dimensiunea pierderii, într-un final de complexitatea lucrării în ansamblul ei. De reţinut faptul că pe timp de iarnă, nu vom putea asculta cu hidroluxul punând microfonul pe zăpadă, nici dacă este bătătorită. Vom avea grijă să îndepartăm zăpada şi gheaţa din fiecare punct în care vrem să ascultăm zgomotele produse de pierderi, zăpada fiind un material fonoabsorbant. În ceea ce priveste locatorul de trasee, nu este indicat să se lucrureze la temperaturi extrem de scăzute, decât pe perioade scurte de timp, fiind dependenţi de informaţiile afişate pe ecranul cu cristal lichid.

Correlux-P250-Illustration

AA – Acumulatorii şi bateriile utilizate se descarcă repede în perioadele geroase. Cum putem utiliza eficient aceste echipemente?

V.S. – Având în vedere că majoritatea echipamentelor, mai ales cele de generaţie nouă, pot fi încărcate şi la priza de 12V din dotarea maşinii, lucrurile se pot rezolva uşor. Totuşi este bine să plecăm la lucrare, mai ales în acest anotimp, cu acumulatorii încărcaţi maxim, iar în afara orelor de lucru să căutăm să depozităm echipamentele în condiţii de temperaturi moderate, de preferinţă pozitive.

AA – Loggerii de zgomot pot fi lăsaţi în căminele de vane pe timp de iarnă ? Până la ce temperatură funcţionează în mod normal ? Ce soluţii există pentru o utilizare sigură?

VS – Loggerii de zgomot pot fi lăsati în căminele de vană fără probleme, ştiut fiind faptul că în interiorul unui cămin de vană este ceva mai cald decât în mediul ambiant, diferenţa de temperatură fiind uneori semnificativă, cu cât căminul este mai adânc, cu atât mai mare este această diferenţă.

AA – Am observat si promovat pe pagina de facebook Detectivii Apei Pierdutehttps://www.facebook.com/DetectiviiApeiPierdute/ noul blog de discuţii al firmei SebaKMT : http://www.reduce-nrw.com/

Când credeţi că  am putea vedea şi exemple de implementare a sistemelor de monitorizare şi localizare a pierderilor de apă din România ? Cum decurge proiectul de la Craiova ? Ce sisteme se mai implementează în România?

  1. – Deocamdată proiectul de la Craiova este în curs de implementare. Compania de Apă Oltenia a achiziţionat un lot de 300 de loggeri de zgomot, cu toate echipamentele aferente (repetoare, cutii GSM, etc) în vederea creerii unei zone pilot pentru monitorizarea online a pierderilor într-un cartier al oraşului. Nădăjduim că în această primăvară să fie rezolvate problemele organizatorice -administrative în C.A.Oltenia, astfel încât să poată fi instalate toate componentele conform cerinţelor tehnice, urmând ca după ce sistemul va fi funcţional să organizăm acolo un seminar.

Apasati pe imagine pt legatura cu pagina de facebook 

bannerWordpress

 

AA – Ce noutăţi ne propune firma SebaKMT în domeniul depistărilor pierderilor ascunse si cand vor putea fi testate?

VS – În era în care trăim lucrurile evoluează cu viteză foarte mare şi în acest context nici firma Seba KMT nu poate face excepţie. Avem un compartiment de cercetare –dezvoltare unde nişte oameni inimosi caută în permanenţă idei şi soluţii noi la problemele determinării cât mai eficiente a problemelor legate de pierderile de apă ascunse, iar atunci când vom avea noutaţi, ele vor fi promovate prin siturile http://www.sebakmt.com ,www.megger.com, dar şi prin noi, Reprezentanţa în România.

AA – Care sunt tendintele la nivel mondial în managementul pierderilor de apă?

  1. La nivel mondial bătălia pentru o cât mai bună gospodărire a acestei extrem de necesare resurse numită apă potbilă se desfăşoară pe mai multe planuri, ca de exemplu:-efectuarea de studii în vederea obţinerii unor modele hidraulice care să otpimizeze relaţia presiune-debit-consum,
  • înlocuirea conductelor îmbătrânite, sau din materiale neconforme cu standardele actuale cu conducte din materiale moderne, rezistente şi fiabile,
  • monitorizarea online a reţelelor cu ajutorul loggerilor de zgomot, astfel încât timpul între apariţia unei pierderi, depistarea şi rezolvarea ei să fie scurtat la maxim
  • perfecţionarea aparatelor clasice pentru mărirea preciziei în localizarea pierderilor de apă ascunse.

AA – Trăim în epoca conductelor din materiale sintetice – a polietilenei. Ce soluţii avem pe aceste materiale care nu au aceleaşi proprietăţi ca cele metalice?

VS – Cum nu există avantaj fără dezavantaj aproape în orice lucru, conductele din materiale plastice, (PVC, PHD, PEID, etc.) au şi ele calităţi şi defecte. În ce priveşte posibilitatea de a localiza pierderile de apă conductele  de acest tip au dezavantajul major că prin materialul lor zgomotul se propagă pe distanţe mai scurte, fapt care îngreuneză destul de mult determinarea corectă a eventualelor pierderi ascunse. Recomandăm folosirea corelatorului cu hidrofoane, care se montează pe hidranţi şi care preiau zgomotele de pierdere şi din apa sub presiune, nu numai din materialul conductei, lucru care poate îmbunatăţi substanţial rezultatele determinarilor.

Pentru localizarea traseelor la acest tip de conducte este necesară înăsprirea legilaţiei privind disciplina în construcţii pentru a obliga şantierele să monteze corect firul trasor, atât de necesar acestei activităţi.

pam-hydro-2_onsite2

AA – Un subiect amplu dezbătut a fost şi periodicitatea cu care ar trebui să ne înlocuim echipamentele de localizat pierderile de apă. Este vorba de uzarea lor morală sau tehnologia evoluează ? Ce intervale sugeraţi?

VS – Subiectul este delicat, chiar prin enunţ. Nu există termene limită în utilizarea echipamentelor, la nici un capitol. Atâta vreme cât echipamentele funcţionează corect, teoretic nu se impune schimbarea lor, doar atunci când apar probleme în  utilizarea lor şi implicit necesită înlocuirea unei componente, la mai mult de 10 ani de la fabricarea echipamentului respectiv, sigur că singura soluţie rămâne achiziţionarea unui echipament nou. Există de asemenea şi problema uzurii morale a unui aparat, iar operatorii vor tot timpul să se bucure de facilităţile celor mai moderne dintre echipamente. În concluzie, nu există termene limită în utilizarea unui produs, atâta vreme cât acestea funcţionează corect, dar a fi în pas cu timpul, cu ultimele tehnologii, este totuşi o necesitate.

AA – Concursul de Detectii Pierderi a devenit un eveniment asteptat de toţi cei care s-au specializat in acest domeniu. Mai cunoaşteţi astfel de eveniemnte şi în alte ţări ? Care este diferenţa ? Ce credeţi că se poate propune la noi pentru al face mai interesant si mai educativ?

VS – Da, după câte ştiu mai există cel puţin un concurs de acest tip, despre care am discutat cu specialiştii Veolia Water, în Franţa, unde este ca o olimpiadă naţională, se dispută în poligoane create special, iar în concurs se foloseşte numai hidroluxul, toţi folosind aparate cu aceleaşi facilităţi, concursul fiind atât între operatori, cât  şi între echipamente, repet, din aceeaşi clasă. Concursul este individual şi, ca şi în România, antrenează foarte multi operatori dornici de a fi cât mai buni.

Concursul din România mi se pare foarte bun şi extrem de util atât pentru perfecţionarea lucrătorilor, pentru efectuarea unui util schimb de experienţă, cât şi pentru a mări unitatea acestei „bresle” prin socializare, legarea de prietenii, etc. Cred de asemenea că ar fi necesar ca participanţii să lase la o parte orgoliile excesive, să nu mai fie atât de pătimaşi şi viscerali în abordarea acestui concurs. Să accepte faptul că în condiţiile date nu va exista niciodată un regulament perfect, sau care sa îi mulţumească pe toţi şi pe fiecare în parte şi să vadă parţile bune ale acestei minunate manifestări.

Concursul de detectii pierderi 2015

 

AA – În ţări precum Germania, Austria, Franţa, UK, etc există firme private specializate în verificarea conductelor şi localizarea pierderilor ascunse, la care apelează companiile de apă. Credeţi că ar fi o idee bună şi pentru România?

VS – Răspunsul este da! Probabil că în viitor şi în România se va dezvolta această activitate la nivel privat. Există deja două firme (după cunoştinţa mea), una în Ploieşti şi cealaltă în Bucureşti, care fac acest lucru la un nivel destul de bun, dar având în vedere costurile iniţiale foarte mari cu achiziţionarea de aparate specializate, este destul de greu pentru un privat să înceapă o astfel de activitate, mai ales că recuperarea investiţiei nu se face foarte repede. Sunt sigur ca atunci când astfel de firme vor exista, vor avea echipamente performante şi lucrători specializati, în timp, unii operatori vor apela la serviciile acestora, externalizând, probabil treptat, şi/sau doar parţial această activitate.

DSCN0444

Aici puteti citi articolul despre o firma privata specializata in localizarea pierderilor de apa

Detectivii apei din Germania

AA – Ce ne rezervă viitorul ? Vom utiliza dronele pentru depistat pierderile de apă ? Vom avea conducte care se repară singure?

VS – Ce ne rezervă viitorul, este foarte greu de spus. Se spune că viitorul începe azi şi trebuie să începem să îl creem chiar noi. La ritmul evoluţiei tehnologice cu care ne confruntăm este greu de prezis viitorul, chiar şi în acest domeniu, unde progresele nu s-au făcut în ritmul ameţitor din alte domenii. Nu ştiu dacă dronele vor fi o soluţie, aşa cum nu aş putea spune dacă vor exista conducte care să se repare singure, dar cu siguranţă vor fi descoperite metode noi de a economisi şi de a folosi cât mai judicios apa, care va fi după câte se pare o resursă naturală din ce în ce mai preţioasă. Personal nu sunt de acord cu termenul „apa care nu aduce venituri”, pentru că apa nu trebuie să fie neapărat o sursă de venituri pentru cineva anume, apa este o necesitate, un dar care trebuie să o folosim cât mai judicios şi pe cât posibil să nu o risipim, în nici un caz.

AA – Un ultim gând pentru citirorii revistei Detectivii Apei Pierdute,

VS – Suntem la început de an, fapt pentru care atât în numele companiei Seba Dyantronic, cât şi în nume personal urez din inimă tuturor celor care lucrează în acest frumos domeniu  să aibă un 2016 plin de rezultate bune şi foarte bune în activitatea lor, să-şi facă munca cu pasiune şi dăruire, pentru că numai aşa vor ajunge să fie foarte buni în acest domeniu, iar în plan personal să aibe sănatate, bucurii şi  împliniri atât pentru ei cât şi pentru toţi cei pe care îi iubesc. Celor care întâmpină diferite probleme în utilizarea echipamentelor pe care le utilizează le sugerez, ba chiar îi rog să ni se adreseze şi le promit că ne vom da tot concursul pentru a rezolva împreună problemele cu care se confruntă.

Împreună putem face din detectorii de pierderi de apă o „breslă” respectată !

 

AA Mulţumesc pentru informaţiile primite!

VS Mulţumesc şi eu !