Recent am citit un articol interesant legat de ignorarea pierderilor de apa…. DA e adevarat ca intreaga lume constientizeaza problema pierderilor de apa, o accepta dar o si IGNORA.

 

Saptamana trecuta a avut loc in Japonia –  IWA World Water Congress.

Stiati ca in Japonia pierderile de apa sunt 2% ?

Germania si Olanda declara si ele 5% pierderi de apa. Cum reusesc unii sa aibe pierderi asa de mici pe cand altii nu reusesc sa ajunga sub 50% ?

Inseamna ca exista unele bariere pe care nu reusim sa le trecem, vorbind deschis despre aceste probleme s-ar putea gasii solutii pentru a le depasii.

 

 

10 lucruri despre care ar trebui sa vorbim :

 

1. Exista o traditie in a ignora aceste pierderi de apa. Inca din comunism apa era privita ca o resursa inepuizabila, iar in cazul in care consumurile erau foarte mari iar debitele nu ajungeau problema era rezolvata prin construirea de noi uzine.

2.Probleme de natura politica, admiterea starii reale a retelelor de apa poate fi perceputa ca un mesaj negativ, precum si o problema de performanta.

3. Evaluarea angajatiolor care se ocupa cu reducerea pierderilor de apa nu incurajeaza obtinerea unor rezultate mai bune, nu sunt stimulati cei care au grija de retele pentru a reduce NRW.

4.Se considera ca solutiile de reducere a NRW sunt prea costisitoare si de aceea nu se face o evaluare atenta a NRW. Veniturile din furnizarea de apa sunt in scadere in majoritatea companiilor de apa, iar investitiile in tevi/apometre/armaturi,etc noi sunt costisitoare.

5.Multe companii de apa pe glob se confrunta cu seceta si sunt nevoite sa ceara consumatorilor sa faca economie si sa-si reduca consumul. Daca pierderile de apa sunt atat de mari s-ar putea ca unii consumatori sa ceara reducerea lor de urgenta.

6.Nu exista finantari expres pe acesta directie care sa puna la dispozitie bani si sa ceara rezultate. Aceste imprumuri bazate pe performanta ar putea fi cheia succesului, banii economisiti prin recuperarea si vanzarea apei pierdute ar plati costul recuperarii acestei ape.

7.A avea controlul asupra tuturor activelor permite un raspuns rapid atunci cand apar probleme de lipsa apa din cauza factorilor climatici sau alti factori.

8.Inca folosim procentele pentru a defini pierderile de apa…este o practica care ascunde adevarata problema legata de NRW.

9.Analiza NRW nu este o practica raspandita si nu este perceputa ca o actiune necesara. Nu este analizat beneficiile pe care le poate aduce un management NRW.

10.Valoarea apei furnizate de companiile de apa este perceputa ca un cost mare… dar in acelasi timp consumatorii sunt dispusi sa plateasca de 10 000 de ori mai mult pentru apa la sticlele de plastic. Recuperarea pierderilor de apa devine in mod paradoxal noua sursa de venit prin reducerea costurilor si cresterea randamentului sistemului.

 

10+1 BONUS.  Atata timp cat nimeni nu se plange de lipsa apa (presiune scazuta, lipsa apa), nimeni nu este afectat de avarie (apa se duce la canalizare si nu inunda nimic, nu provoaca deranj) sau avaria mai poate astepta din diverse motive (lipsa personal, lipsa piese,asfalt nou, interventie dificila) pana sa se remedieze NU EXISTA NICI UN MOTIV PT A FI REMEDIATA… in realitate scuzele pot fi multe dar daca am face un calcul economic ne-am da seama daca e timpul de a interveni .

NRW nu a atins prioritatea pe care trebuie sa o aiba.

 

 

 

 

SURSA

https://www.mswmag.com/blog/2016/07/10_reasons_why_utilities_ignore_non_revenue_water