Căutarea pierderilor de apă din conducte este o sarcină importantă pentru orice furnizor de apă. Aceste pierderi pot duce la o utilizare neeficientă a resurselor, la creșterea costurilor și la reducerea calității serviciilor. O metodă interesantă și eficientă pentru detectarea pierderilor de apă este folosirea câinilor antrenați special în acest scop.

Câinii pot fi antrenați să detecteze mirosul specific al clorului folosit pentru a dezinfecta apa din conducte. Când apa se scurge prin conducte și ajunge la o anumită distanță de o pierdere, clorul se evaporă și creează un miros specific pe care câinii îl pot detecta.

În Statele Unite ale Americii, această metodă este folosită din anii ’70 și a fost rafinată de-a lungul anilor. Câinii sunt antrenați să identifice punctele exacte de pierdere de apă și să marcheze aceste puncte pentru ca echipa de reparare să le poată găsi mai ușor. Acești câini sunt folosiți în principal în clădiri comerciale și industriale, dar pot fi utili și pentru detectarea pierderilor de apă în cartiere rezidențiale.

Antalya, un oraș turcesc situat la malul Mării Mediterane, este primul oraș din Turcia care a implementat această metodă. În cadrul proiectului pilot, câinii antrenați special de compania germană DogSolutions GmbH au fost folosiți pentru a detecta pierderile de apă într-un cartier rezidențial.

Câinii antrenați pentru această sarcină sunt, de obicei, rase mari, cum ar fi Labrador Retriever sau Springer Spaniel. Aceste rase sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a detecta mirosuri specifice și pentru inteligența și devotamentul lor față de antrenorul lor. Antrenamentul câinilor durează între 4 și 6 luni, timp în care ei învață să detecteze mirosul specific al clorului, să identifice pierderile de apă și să semnaleze echipa de reparații.

Folosirea câinilor pentru detectarea pierderilor de apă este o metodă inovatoare și eficientă. Această metodă poate fi utilizată pentru a reduce costurile și pentru a îmbunătăți serviciile de furnizare a apei. În plus, această metodă este foarte prietenoasă cu mediul, deoarece reduce cantitatea de apă care este irosită din cauza pierderilor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Iată câteva exemple suplimentare din Marea Britanie, Franța și Australia:

În Regatul Unit, compania de furnizare a apei Severn Trent a început să folosească câini antrenați pentru a detecta pierderile de apă încă din 2018. Ei folosesc câini de rasă Springer Spaniel și Labrador Retriever pentru a detecta pierderile de apă în întregul sistem de conducte. Compania afirmă că această metodă este mai eficientă decât tehnologia de detectare tradițională, precum și mai precisă și mai rapidă.

În Franța, compania de furnizare a apei Saur a început să folosească câini antrenați pentru a detecta pierderile de apă în 2019. Câinii sunt antrenați să detecteze mirosul clorului, dar și alte mirosuri specifice care apar atunci când apa se scurge prin conducte. Compania afirmă că această metodă este mai rapidă și mai precisă decât metodele tradiționale și că poate ajuta la reducerea costurilor și a pierderilor de apă.

În Australia, compania de furnizare a apei South East Water a început să folosească câini antrenați pentru a detecta pierderile de apă în 2021. Câinii sunt antrenați să detecteze mirosul specific al apei curate și să semnaleze când găsesc o pierdere. Compania afirmă că această metodă poate ajuta la detectarea pierderilor de apă în zonele greu accesibile și poate ajuta la reducerea timpului și a costurilor asociate cu detectarea și repararea pierderilor.

În concluzie, utilizarea câinilor pentru detectarea pierderilor de apă este o metodă inovatoare și eficientă care poate fi utilizată în întreaga lume pentru a reduce costurile și pentru a îmbunătăți serviciile de furnizare a apei.