De curând, la București a avut loc o întâlnire organizată de Banca Mondială și Asociația Română a Apei (ARA), cu tema Contracte bazate pe performanță pentru reducerea pierderilor de apă(NRW).

 

Workshopul a abordat pierderile de apă, mai precis apa care nu generează venituri (non revenue water), prin prezentarea unor initiațive de cooperare în sistem public-privat, pentru reducerea pierderilor în România (RAJA Constanța) și în alte țări.

Dupa cum sugereaza si titlul acestui workshop este vorba despre reducerea pierderilor de apa care nu genereaza venituri (Non revenue water) printr-o abordare diferita.

La acest eveniment au participat: experti mondiali in reducerea pierderilor de apa Bambos Charalambous (in calitate de expert IWA al Bancii Mondiale), Roland Liemberger (director al unei companii private, Miya), Philippe Martin (specialist apa si canal al Bancii Mondiale), Sorin Caian si Augustin Boer (consultanti BDO), Bill Kingdom (specialist apa si canal al Bancii Mondiale), reprezentanti ai operatorilor de apa din tara si strainatate.

Au fost prezentate initiative de cooperare in sistem public-privat privind reducerea pierderilor de apa din Romania (RAJA Constanta), Kingston (Jamaica), New Providence

(Bahamas), Thailanda(Malaysia), Beirut (Lebanon), Ho Chi Min (Vietnam),Israel.

Oare vom reusi sa facem un management al pierderilor de apa eficient ?

De aproximativ 30-40 de ani se discuta despre managenetul pierderilor de apa, se scot in evidenta metode si tehnologii care ajuta in reducerea pierderilor de apa.

Toata lumea este constienta ca implementand strategii de reducerea presiunilor, creerea sectorizarii (DMA), o abordare proactiva in a identifica si localiza pierderile de apa va face ca sa iesim din cercul VICIOS al acestor pierderi de apa si sa intram intr-un cerc VIRTUOS.

 

 

Consecintele lipsei apei potabile ne va obliga sa luam masuri tot mai severe, vom cauta sa rezolvam problemele legate de pierderile de apa prin a duce lucrurile in directia potrivita si oferind un loc central in activitatea companiilor de apa acestui subiect. Prin reducerea pierderilor de apa fizice vom avea mai multa apa iar prin reducerea pierderilor comerciale (aparente) vom genera mai multe venituri.

Abordarea legata pe contracte de performanta se bazeaza pe fixarea unor TINTE FIXE, totul se bazeaza pe rezultate. Vom stabili UNDE NE AFLAM si UNDE VREM SA AJUNGEM. Este nevoie de a stabili intervalul de timp necesar pentru a ajunge la acele rezultate pe care ni le dorim, este nevoie de a stabili TINTE REALISTE SI AMBITIOASE.

Ca o alternativa la sistemul clasic in care operatorul de apa face totul in ograda lui, Banca Mondiala vine cu propuneri de parteneriate pubic-privat in care se poate folosi expertiza si experienta sectorului privat pentru a transfera know-how privind bunele practici in reducerea pierderilor de apa.

In sectorul privat se pune mare accent pe indeplinirea acestor TINTE, iar pentru aceasta ei considera ca este nevoie de MOTIVAREA personalului care se ocupa cu reducerea pierderilor de apa. Se stabilesc indicatori de performanta clari pentru fiecare nivel (operatori,instalatori,directori,etc) in care se intervine cu motivare (financiara si/sau profesionala) pentru a depasi acele tinte propuse.

Pentru a obtine rezultate mai rapide este nevoie de o schimbare iar acesta schimbare poate fi implementarea de contracte bazate pe performanta in care fiecare parte sa iasa castigatoare, o abordare WIN-WIN. Este nevoie de flexibilitate pentru a putea folosi experienta, expertiza si tehnicile propuse in reducerea pierderilor de apa.

Fazele uni astfel de proiect sunt urmatoarele :

  1. Pregatirea strategiei – poate dura aproximativ 6 luni si include un audit al datelor, analiza economica, si elaborarea privind reducerea pierderilor de apa care nu aduc venituri
  2. Executia – faza de teren
  3. Consolidarea proiectului – adoptarea de noi responsabilitati
  4. Sustenabilitatea proiectului – monitorizarea progresului

 

Este timpul potrivit pentru a face acest pas ?

Raspunsul a venit tot de la expertii bancii mondiale… Romania nu e pregatita inca sa faca acest pas, mai exista nevoie de prevederi legislative, exemple de bune practici in care rezultatele vorbesc…dar in 5-10 ani cu siguranta va fi un subiect obisnuit despre care nu va mai fi nevoie sa organizam workshopuri.

In Romania se fac pasi importanti in reducerea pierderilor de apa, putem spune ca majoritatea operatorilor s-au dotat cu echipamente performante si ca exista stategii de implementare a monitorizarii si managementul pierderilor de apa prin creerea sectorizarii (DMA), monitorizare debite si presiuni in SCADA,montare de apometre inteligente cu citire la distanta, etc.

Ne confruntam cu un boom imobiliar care cere ca retelele sa fie extinse, cu necesitatea de a construi noi statii de tratare pentru a putea livra apa potabila de calitate, iar pe de alta parte industria a cam disparut.

 

PREZENTARILE POT FI VIZUALIZATE ACCESAND URMATORUL LINK :

 

http://www.danube-water-program.org/pages/events/2018/pbc-workshop.php