Din inimă pentru inima Africii!
Când visul devine realitate …
„Când voi fi bogat, voi face fântâni în Africa!” asta obișnuiam să spun, în urma unei discuții de două minute cu unul dintre misionarii care au prezentat un proiect de voluntariat în Africa. În acea discuție am întrebat care este cea mai mare provocare pe care o au oamenii în Africa. Răspunsul lui m-a marcat până la obsesie. Mi-a spus că mai mult decât bolile, lipsa mâncării, regim politic etc., cea mai mare provocare este lipsa apei. Mi-a descris foarte plastic felul în care copiii mor, la propriu, de sete, în timp ce părinții lor sunt neputincioși. Timp de 13 ani, m-a urmărit gândul acesta și vorbeam cu pasiune despre visul meu: să fac fântâni în Africa pentru copiii însetați. Perspectiva de a finanța din resurse proprii fântânile era tot mai puțin realizabilă. Singura constantă, în toată această perioadă era pasiunea cu care vorbeam despre visul meu.
După 13 ani, visul meu a întâlnit ideea cuiva de a face o asociație care să dezvolte în proiecte visul meu. Ideea de a aduce în acest proiect oameni care simt cu nevoile celorlalți era ceea ce lipsea vislui meu. Din acel moment, visul meu nu mai era propietatea mea, ci a devenit visul a sute și mii de oameni care au dăruit sau s-au dăruit pentru realizarea dorinței de a asigura resurse de apă și hrană comunităților dezavantajate din Africa.
Prima fântână va fi în curtea unui orfelinat!
Întâlnirea providențială cu doctorul Marin ne-a convins să pornim la drum. Domnia sa a dedicat cea mai bună parte a vieții sale și a resurselor pentru nevoile din Africa. La momentul în care l-am întâlnit, domnia sa mergea deja de 16 ani în Mozambic și realizase lucruri remarcabile. Dincolo de suportul medical acordat mozambicanilor, doctorul Ladar a înființat un orfelinat și a deschis drumul pentru susținerea a sute de copii la școală în Mozambic. Asocierea cu un om care a pus la bătaie resurse proprii pentru nevoile altora a fost foarte importantă pentru proiectul nostru. Am decis pe loc, ca prima fântână să o facem chiar în curtea orfelinatului. Și asta am realizat. Acum, pe lângă cei 67 de copii din orfelinat, mai beneficiază de apă la discreție încă 2500-3000 de oameni din comunitatea respectivă.
Mai mult decât cinci fântâni …
Deși perspectiva noastră, în momentul în care am început era să realizăm 2-3 fântâni, lucru care ni se părea oricum remarcabil, în scurt timp, proiectului s-au alăturat numeroși oameni care au rezonat cu ideea noastră. În primul an și jumătate, s-au realizat 5 fântâni, asta și pentru că au fost situații în care unii au decis să finanțeze costurile integrale pentru o fântână.
După cum binele este dușmanul lui “cel mai bine”, am hotărât să nu ne oprim aici. Finanțarea câte unei fântâni pe rând însemna să pui în așteptare mulți oameni care duc lipsă acută de apă. Peste 400.000.000 de africani parcurg, în medie 4 ore pe zi pentru asigurarea nevoilor de apă. Femeile africane parcurg anual peste 4 miliarde de ore cărând apă. Asta depășește întreaga forță de muncă a Franței pentru un an. Nu ne putem gândi ca Franța să paralizeze timp de un an – ar fi un dezastru – însă rămânem nepăsători pentru cei care au nevoie de apă ca să supraviețuiască. Astfel că a apărut ideea achiziționării unei foreze.
Apă pentru 100.000 de oameni
Imaginați-vă ce reprezintă populația tuturor orașelor din județul Cluj, în afară de Cluj Napoca. Imaginați-vă că toată această populație este nevoită să parcurgă multe ore pe zi pentru a căra apă, apoi imaginați-vă că, într-un an, acești oameni primesc gratuit șansa de a avea apă nelimitat, la o distanță de 10-12 minute de locuința lor. Asta înseamnă, în cifre achiziția unei foreze. Foreza ar asigura un cost mult mai scăzut pentru fiecare foraj (3000 de euro, față de 7500 în prezent), ar oferi independență totală în programarea forajelor, durata mai mică pentru realizarea unui foraj și multe alte avantaje. Proiectul nostru este ca, în următorul an, după punerea în funcțiune a forezei, 100.000 de oameni care au lipsă acută de apă să beneficieze de apă pe îndestulate. Calculul este simplu: fiecare 2 euro donați pentru proiect, asigură apă pe viață pentru un om însetat. Rămâne să ajungem la cât mai multe mii de inimi care să se deschidă pentru această nevoie.
Apă și hrană pentru orfanii Mozambicului
Mozambicul este una dintre tările cu cel mai mare procent de orfani la mia de locuitori. Unele statistici spun că 2 din 5 copii mozambicani rămân orfani, până la vârsta de 5 ani. Cauza este mortalitatea ridicată datorată SIDA. Societatea sau familia extinsă nu își asumă aceși copii, deoarece resursele sunt și așa șimitate. Asta înseamnă și o mortalitate ridicată în rândul copiilor. Un alt proiect al Asociației Cara Rosa, și care este în curs de implementare, este achiziționarea unui teren agricol pentru dezvoltarea unei ferme de legume. Terenurile sunt foarte fertile, ceea ce face ca asigurarea apei pe acste terenuri să obțină o productivitate maximă. Direcționarea produselor agricole sau a sumelor rezultate din producția agricolă se va face exclusiv pentru nevoile copiilor de la orfelinatele din zona Nampula (orașul în jurul căruia am făcut până acum fântânile).
Voluntariat 100%
Viziunea Asociației Cara Rosa este de a direcționa banii spre realizarea fântânilor într-un procent cât mai apropiat de 100%. Astfel, nu avem sedii închiriate, nu avem angajați, nu avem cheltuieli adiacente. Toate eforturile sunt voluntare: conceperea materialelor de promovare, realizarea site-ului, deplasările, timpul alocat prezentărilor de proiect, relația cu donatorii, scrisori de informare, relația cu partenerii din Mozambic, inclusiv deplasarea din Mozambic (făcută în urma realizării primelor fântâni) s-a făcut din fonduri proprii.
O lamă de gumă sau un pahar de coca-cola
Pentru că fiecare euro este important și ne apropie mai mult de oamenii însetați, am decis să tratăm cu responsabilitate orice resursă, oricât de mică. Astfel contribuția ta contează. Ești dispus să renunți la o lamă de gumă pe zi sau la un pahar de coca-cola, iar în schimb, la 17000 de kilometri depărtare, un copil să fie salvat, o mamă să poată sta mai mult cu copilul ei în brațe, o comunitate să fie ajutată să elimine bolile și sărăcia? Gândește cu inima, dăruiește pentru inima Africii!
Asociația Cara Rosa
+40 721451234
Cluj-Napoca, România
www.fantaniinafrica.ro
Leave A Comment