În urma cutremurelor puternice care au lovit Turcia și Siria în data de 6 februarie 2023, sute de persoane au rămas captive sub dărâmături și sperau într-o salvare miraculoasă. Însă, cu ajutorul unor dispozitive acustice folosite uzual în identificarea și localizarea pierderilor de apă, echipele Direcției Generale de Apă și Apă Uzată din Antalya au reușit să localizeze persoane aflate în viață sub aceste dărâmături.

Instituția din cadrul Municipalității Metropolitane Antalya, responsabilă cu alimentarea cu apă potabilă și problema apelor uzate (ASAT), a pus la dispoziție echipe specializate în găsirea și localizarea pierderilor de apa prin utilizarea acestor dispozitive acustice.

Procedura folosită in localizarea persoanelor aflate sub daramaturi a constat în strigarea către persoanele blocate sub dărâmături : „Dacă cineva îmi aude vocea, lovește de două ori”. Echipamentele electroacustice folosite de echipe au putut detecta sunetele emise de persoanele captive și astfel au reușit să localizeze victimele cutremurului.

Cu ajutorul acestui procedeu, echipele au reușit să identifice locația a peste 70 de victime ale cutremurului, salvând zeci de vieți. După localizarea persoanelor, echipele s-au străduit să elimine molozul și să salveze victimele cutremurului cât mai rapid posibil.

Metoda de localizare prin utilizarea dispozitivelor acustice a fost foarte eficientă, mai ales într-o situație de urgență în care timpul este crucial și trebuie să se acționeze rapid pentru a salva vieți. Utilizarea tehnologiei în astfel de situații poate face diferența între viață și moarte.

Este important să subliniem eforturile echipei ASAT, care au demonstrat că experiența și abilitățile lor pot fi folosite în multe alte domenii decât cele pentru care au fost inițial antrenați. De asemenea, se poate trage concluzia că tehnologia și dispozitivele moderne pot avea o aplicabilitate largă și pot fi folosite cu succes în situații de urgență pentru a salva vieți.