Într-un articol publicat recent am menţionat despre noua abordare cu privire la prelocalizarea pierderilor de apă cu ajutorul tehnologiei Hi-tech, a scanării solului cu ajutorul teledetecţiei – a sateliţilor.

Am prezentat avantajele acestei noi abordări, precum şi alte informaţii legate de locurile în care a fost testată acestă tehnologie inclusiv locul în care se testează în România.

Articolul poate fi recitit accesând linkul următor :

Teledetecţia – o nouă abordare în localizarea pierderilor de apă

JAXA Alos-2 satellite

Am avut posibilitatea şi onoarea de avea un interviu în exclusivitate despre teledetectie pentru Detectivii Apei Pierdute, interviu ce îl puteţi citi în rândurile următoare :
utilis

 

Alin Anchidin –  De unde provine numele companiei ? Ce semnificaţie are ?

UTILIS : Unul dintre fondatori iubeşte limbile străine, UTILIS este un cuvânt din latină şi înseamnă

Usefulserviceablebeneficialprofitableadvantageoushelpful.

A.A. În ce an a fost fondată compania ? Cine a avut ideea?

Compania a fost înfiinţată în anul 2013. Unul dintre fondatori, Dl. Lauren Guy, în timp ce studia la Universitatea Ebraică din Ierusalim, pentru  Master în Geofizică, a făcut parte dintr-un grup care a analizat  apa pe alte planete, cum ar fi Marte si Venus. După terminarea studiilor , el a mers să lucreze pentru un utilitar de apă și acolo a venit în contact cu problema pierderii apei în rețelele de distribuție. De aici s-a născut ideea de a folosi metode similare utilizate în universitate și pe planeta Pământ.

utilis 2

A.A. Care este echipa şi ce pregătire are?

Echipa R & D și de producție cuprinde tineri cu studii superioare în Geologie, Geofizică, cu experiență în cartografiere, teledetecție și sisteme informatice geografice GIS.

A.A. Care este ideea de bază în noua metodă de prelocalizare a pierderilor de apă ?

Utiliser foloseşte imagistica spectrală aerienă  – imagini preluate din sateliţi montate la scurgeri de senzori la fața locului a rețelelor de apă potabilă subterană. Apa potabila este detectată, căutând semnătura spectrală specială tipică pentru apă potabilă.
Melburne Australia - identificare pierderi de apa din satelit

 

A.A. Care este principiul de funcţionare?

 

utilis

A.A. Cât de precisă este această tehnologie ?

Avariile sunt identificate într-o rază de 50 de metri, ceea ce înseamnă că locația exactă a scurgerii, gata de excavare pentru reparații, durează o jumătate de oră pentru a corela şi a localiza cu precizie.

pierderi 0

A.A. În ce ţări a fost testată ?

Brazil, USA, Spain, Italy, Israel, Australia.

 

A.A. Ce tipuri de relief aţi testat ?

Am realizat proiecte pilot în diferite tipuri de medii urbane, de deal cum ar fi în nordul Californiei, plat ca în Melbourne, Australia, nisip ca în Israel, dens populate ca în orașele vechi ale Europei.

A.A. Care sunt factorii care influenţează rezultatele ?

Principalul factor care contribuie cu o mică variaţie în  rezultate este tipul de sol

A.A.Ce rezultate au fost în zonele testate ?

Rezultatele noastre de astăzi sunt în jurul valorii de 50% – 60%, ceea ce înseamnă că din cele 100 de constatări,  50 până la 60 sunt scurgeri. Prin repararea acestora s-a confirmat şi mii de metri cubi au fost salvaţi și exploziile prevenite.

 

A.A. Unde se găsesc cele mai multe avarii ? Conducte, branşamente, armături,etc…?

Statisticile sunt în concordanță cu ceea ce este cunoscut în lume, aproximativ 70% din scurgerile de apă se găsesc în conexiunile de serviciu și restul în priză.

A.A. Cât de mare trebuie să fie o avarie pentru a fi identificată ?

Am detectat scurgeri foarte mici, de 0,1 litri pe minut, atât de mici încât nu este întotdeauna rentabil de a le reparara, astfel de scurgeri sunt puse „sub urmărire”, care urmează să fie controlate într-o etapă ulterioară.

A.A. Se poate face diferenţa între o avarie mare şi o avarie mică ? Se poate estima cantitatea de apă pierdută prin fiecare avarie identificată ?

Tehnologia noastră detectează intensitatea semnalului care se întoarce de la sol la senzorii de comunicații prin satelit. În diferitele zone pilot pe care le-am făcut am fost capabili de a corela între cantitatea de apă care curge din țeava într-o scurgere și puterea semnalului returnat.

A.A. Contează diametrul şi materialul conductei ?

Spre deosebire de senzorii acustici la care performanţa depinde de conductivitatea sunetului din conductă, soluția utilis detectează apa potabilă din afara țeavii, care este complet independentă față de diametrul și materialul țevii.

A.A. Cât costă acestă tehnologie ?

Prețul nostru la utilitățile de apă este  același ca în studii de teren actuale, astfel încât în același buget clienții primesc mult mai mult.

A.A. Unde puteţi fi contactaţi ?

www.utiliscorp.com sau eddy@utiliscorp.com sau 23 Hamelacha street, Rosh Haayin, Israel.

utilis

Aici puteţi descărca 2 powerpointuri legate de teledetecţie:

UTILIS_whitepaper_WEB

Utilis_Bro_Jan2016_A4