Legea Schimbului

Asa cum am mentionat in articolul anterior “Introducere in leadership” (https://cristinateglas.ro/2019/10/15/introducere-in-leadership/) , urmeaza o serie de articole care au la baza o parte din legile lui John C. Maxwell.

Astfel, prima lege despre care vreau sa scriu astazi este Legea Schimbului.

Aceasta lege spune ca trebuie sa renunti la ceva ca sa te dezvolti, trebuie sa dai ceva la schimb. Pana aici, toate bune, mi se pare corect sa sacrific ceva ca sa obtin ceva mai bun sau altfel spus, sa renunt la confortul de azi pentru a-mi atinge potentialul de maine. Daca azi nu fac ceva diferit de ieri, maine nu voi avea rezultate diferite de azi. Totodata, trebuie retinut faptul ca mai intai este nevoie ca eu sa renunt la ceva, trebuie sa dau ceva la schimb daca vreau sa primesc ulterior ceva. Nu merge sa alerg dupa doi iepuri pentru ca sigur nu il voi prinde pe niciunul si nici nu este realist sa astept sa primesc mai intai ceva si doar apoi sa ofer eu ceva la schimb.

De ce e nevoie sa fiu eu cea care initiaza schimbul?

Pentru ca eu sunt cea care vrea o schimbare, crestere, dezvoltare. Si atunci, daca eu nu actionez si nu renunt la ceea ce ma limiteaza sau ma tine blocata la un anumit nivel, oportunitaea si schimbarea nu au cum sa isi faca loc in viata mea tocmai pentru ca locul este ocupat cu limitari, blocaje si obiceiuri. In continuare, te incurajez sa citesti despre schimburile pe care John le-a facut, si care, spune el, merita facute.

1. Sunt dispus sa renunt la siguranta financiara de azi pentru potentialul de maine;

2. Sunt dispus sa renunt la recompensele imediate in favoarea dezvoltarii personale;

Imagini pentru carti john maxwell"

Booom!

Mai sunt si alte puncte interesante pe care le abordeaza John in carte, insa mie acestea mi-au atras atentia.

Sa va spun de ce:

1. Referitor la prima afirmatie, eu sunt o fire energica, curioasa, care trebuie sa incerce mereu ceva nou si o data ajunsa la un anumit nivel, imi place sa o iau de la capat si sa imi dezvolt alte calitati si viziuni. Altfel ma plictisesc si ma plafonez. Ceea ce n-am luat insa in considerare atunci cand m-am gandit ca e timpul sa incep de la zero, este faptul ca si siguranta financiara va disparea, tocmai pentru ca sunt la inceput de drum in noul proces in care m-am angajat si va dura pana ating acel nivel la care am fost cand am ales sa fac schimbarea.

Uhh, cine vrea sa lase cioara din mana pentru vrabia de pe gard???

Mai ales cand ai obligatii financiare, o familie de intretinut si o gramada de planuri bazate pe ceea ce stii sigur ca vei obtine? Ei bine asta e o provocare pentru ca « viitorul nu se afla intr-un job ci in cel care detine jobul ». Provocarea, asadar, este sa pariez totul pe mine. Oare sunt dispusa sa fac asta??? Daca da, de ce da? Daca nu, iarasi, de ce nu?

2. Cui nu-i place sa fie rasplatit instant pentru efortul muncii sale?

Sa fie recompensat pentru fiecare ora de stat la munca peste program sau fiecare activitate facuta in plus fata de cele prevazute in fisa postului? Nu vreau sa generalizez dar cred ca majoritatea oamenilor ar aprecia daca ar fi recompensati instant, si nici eu nu fac exceptie. Ce am citit insa in aceasta lege spune ca :« recompensa instanta si dezvoltarea personala sunt incompatibile. Nu exista scurtaturi catre locul in care vrei sa ajungi. »

De ce?

Pentru ca ‘’nevoia noastra de recompensa imediata ne poate transforma in cele mai lipsite de rationament fiinte de pe planeta. Cand vine vorba despre dezvoltare si succes, recompensele imediate sunt aproape intotdeauna inamicul dezvoltarii. Putem ajunge intr-o faza de plafonare sau putem amana primirea recompenselor si sa ne dezvoltam. Este pur si simplu alegerea noastra. »

Exista si un experiment interesant legat de recompense imediata versus recompense pe termen lung care se numeste “testul bezelei” si despre care puteti citi si trage singur concluzii.

Experimentul il puteti viziona aici:

https://www.youtube.com/watch?v=QX_oy9614HQ

Concluzia pe care am tras-o citind aceasta lege, este ca dezvoltarea personala are un pret. Dar acest pret nu este unul fix, batut in cuie, acesta creste pe masura ce ne dezvoltam. Cu cat crestem mai mult, cu atat sacrificiul e mai mare. E adevarat ca la inceput e foarte usor sa ne dezvoltam din cauza faptului ca nu avem foarte multe de pierdut si nu simtim neaparat ca facem vreun sacrificiu citind o carte pe luna sau renuntand la 1 ora de uitat la TV pe zi. Provocarea vine insa atunci cand intra in joc siguranta financiara, emotionala si fizica versus atingerea potentialului care ne ajuta sa ne manifestam la capacitatea noastra maxima. In ce masura putem sa ne atingem acest potential? In masura in care suntem dispusi sa facem schimburi in vietile noastre si sa platim pretul care ni se cere, pentru ca: « pretul unui lucru este cantitatea de viata pe care o dai la schimb »

Tu ce esti dispus sa dai la schimb?

Care este pretul pe care il platesti pentru ca nu cresti?

Articol realizat de:
Teglas Cristina Roxana
Pentru mai multe articole vizitati: https://cristinateglas.ro/
Pentru mai multe despre mine vizitati: https://xchangevision.com/trainer-cristina-teglas/