Tehnologia acustica de identificare si localizare a pierderilor de apa are destule limitari in ceea ce priveste „lucrul” pe conductele din materiale plastice si pe conductele de dimenisuni mari (DN>250mm). Au fost imbunatatite principiile corelarii prin utilizarea sezorilor (hydrofoane) care vin in contact direct cu coloana de apa,apa avand avantajul de a transmite sunetul produs de o avarie pe distante mai lungi decat in lungul conductelor din materiale platice. Distantele pe care se propaga sunetele depind in mod direct de materialul conductei si de dimensiunea ei.

Exista diverse metode si strategii de monitorizare a pierderilor de apa, iar mai jos puteti urmari o prezentare a celor de la PURE Tehnology despre cateva aspecte pe care le urmaresc in managementul pierderilor de apa.

 

 

 

Recent firma CEFAIN Construct a invitat in Romania un reprezentat al companiei PURE Tehnology (Xylem) pentru a prezenta metodele de localizare a pierderilor de apa pe conducte de mari dimensiuni.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru a identifica pierderi de apa pe conductele de mari dimensiuni DN>250mm, va prezentam doua metode care au la baza principiul utilizarii unor echipamente direct in reteaua de apa.

SMARTBALL

-o minge (bila) inteligenta care se introduce intr-o conducta printr-un ventil de aerisire si care datorita curentilor de apa este deplasata de-a lungul conductei ce urmeaza a fi verificata. Bila preia informatii despre zgomotele ce se aud in interiorul conductei si cu ajutorul unui soft aceste informatii sunt analizate si pot furniza date despre posibile avarii. Precizia acestui sistem este de +/- 1 metru fata de locul avariei indicate.

-dezavantajele acestui procedeu constau in a introduce bila in conducta…si de a o recupera. Daca pe traseul inspectat exista bransamente acestea vor trebui sa fie inchise pentru a nu deturna bila de la directia ei. Alte legaturi care nu se cunosc vor creea un obstacol.

-distanta parcursa poate fi una considerabila, dar are nevoie de repere din km in km pentru a cunoaste viteza si pozitia bilei

 

SAHARA

A doua varianta prezentata este metoda „parasuta”. Se introduce intr-o conducta prin ventile de aerisire, iar datorita formei de parasuta este impinsa de apa.

Acesta metoda are cablu de transmitere a datelor, deci ea vizualizeaza conducta printr-o camera video si are si un dispozitiv audio de inspectie. Softul va analiza datele primite si va indica avarii.

Se poate utiliza pe distante de 700 de metrii cu o precizie foarte mare in identificarea pierderilor de apa.

Pentru cei interesati de aceste metode va invit sa urmariti prezentarea celor de la PURE Tehnology pe grupul de facebook Detectivii Apei Pierdute

https://www.facebook.com/DetectiviiApeiPierdute/