DMA, sau zona cu contorizare de districte, este o unealtă de management utilizată pentru a îmbunătăți eficiența sistemelor de distribuție a apei prin măsurarea fluxului de apă către zone mai mici și definite într-o rețea mai mare. Aceste zone mai mici sunt, de obicei, delimitate de supape, ceea ce face posibilă izolarea lor de restul rețelei. În acest fel, orice scurgeri sau utilizare excesivă a apei în DMA pot fi detectate mai ușor, iar reparațiile pot fi realizate rapid.

Atunci când proiectați un DMA, este important să luați în considerare mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea zonei, numărul de clienți deserviți și amplasarea vanelor. Ideal ar fi ca un DMA să fie suficient de mic pentru a fi gestionabil, dar suficient de mare pentru a furniza măsurători precise ale fluxului și utilizării apei. În general, un DMA ar trebui să deservească între 1.000 și 10.000 de clienți, deși dimensiunea optimă poate varia în funcție de caracteristicile specifice ale sistemului de distribuție a apei.

Proiectarea unui District Metered Area (DMA) pentru a reduce pierderile de apă necesită o analiză atentă a diferiților parametri. Iată câțiva parametri-cheie care ar trebui monitorizați și luați în considerare:

Măsurarea debitului: Debitul de apă în și din DMA trebuie monitorizat pentru a detecta orice scurgeri sau anomalii. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea contoarelor de apă, care pot măsura atât debitul, cât și volumul total.

Măsurarea presiunii: Presiunea este un parametru critic în sistemul de distribuție a apei și monitorizarea acesteia este esențială pentru identificarea scurgerilor și reducerea pierderilor de apă. Senzorii de presiune pot fi instalați în diferite puncte din DMA pentru a măsura presiunea și a detecta orice anomalii.

Cererea: Cererea de apă din DMA ar trebui monitorizată pentru a se asigura aprovizionarea adecvată a acesteia. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea contoarelor de apă și a senzorilor de presiune.

Detectarea scurgerilor: Sistemele de detectare a scurgerilor pot fi utilizate pentru a monitoriza DMA și pentru a detecta orice scurgeri. Aceste sisteme pot utiliza o varietate de tehnici, cum ar fi senzori acustici sau senzori de presiune, pentru a identifica scurgerile și locațiile acestora.

Modelarea rețelei: DMA ar trebui să fie modelat folosind software de simulare hidraulică pentru a înțelege comportamentul rețelei de distribuție a apei. Acest lucru va ajuta la identificarea zonelor cu pierderi mari de apă și la prioritizarea acestora pentru acțiune.

Funcționarea vanelor: Funcționarea vanelor în cadrul DMA trebuie monitorizată pentru a se asigura că acestea funcționează corect. Supapele care nu funcționează corect pot duce la pierderi de apă și la scăderea eficienței sistemului.

Prin monitorizarea acestor parametri și utilizarea datelor colectate pentru a optimiza proiectarea și funcționarea DMA, pierderile de apă pot fi reduse semnificativ.