Roland Liemberger (1958 – 2023)

Back to Basics

 

Cu mare tristețe am aflat vestea ca Joi 18 mai 2023 Roland Liemberger a trecut in neființă.

Roland este cunoscut ca unul dintre părinții fondatori ai Grupului de specialiști în pierderi de apă IWA -WLSG și și-a dedicat viața promovării conștientizării problemelor legate de pierderile de apă din întreaga lume. Roland a lucrat în 40 de țări diferite și a conceput și susținut cursuri de formare în management NRW în multe dintre ele.

Roland lasă o moștenire care este apreciată și prețuită de toți colegii săi, după ce a scris sau a fost co-autor a mai multor cărți și note de orientare cu privire la diferite elemente de gestionare a pierderilor de apă.

Software-ul gratuit „WB-EasyCalc” dezvoltat de către acesta și utilizat la nivel internațional a fost tradus în mai multe limbi, inclusiv limba română. În ianuarie 2023 a lansat aplicația mobilă gratuită EasyCalc, pe care a dezvoltat-o împreună cu fiul său, care este disponibilă atât pe Android, cât și pe IOS.
Acesta a fost darul său de despărțire pentru comunitatea de apă și și-a arătat angajamentul continuu de a împărtăși cunoștințe și de a educa oamenii cu privire la gestionarea pierderilor de apă.

Prezența sa în România a fost legată printre altele de conferința mondială  pe tema pierderilor de apă Waterloss 2007 și conferințele regionale Waterloss 2015 și 2019, organizate sub egida IWA la București. Tot în România Roland a participat la o serie de seminarii / workshop-uri axate pe tema reducerii apei nevalorificate și suntem recunoscători pentru prezența sa la unul din webinariile de pe canalul YouTube Detectivii Apei Pierdute.

Roland Liemberger este cunoscut atât pentru stilul direct și tranșant de abordare a problemelor întâmpinate de companiile de apă în reducerea apei nevalorificate dar și pentru disponibilitatea și dăruirea sufletească față de meseria și colegii săi. În acest sens vă sugerăm să accesați câteva din impresiile și sfaturile acestei legende din domeniul pierderilor de apă (link-urile sunt disponibile la finalul articolului acolo unde este cazul).

Această prezentare necesită JavaScript.

  • Back to Basics – este titlul pe care Roland Liemberger l-a dat unui webinar de succes susținut pe canalul YouTube al Grupului Specialiștilor in Pierderi de Apa din cadrul Asociației Internaționale a Apei (IWA Water Loss Specialist Group). Înregistrarea postata a strâns peste 1350 vizualizări si conține o mica descriere a ceea ce a vrut Roland sa ne împărtășească :

 Au trecut deja 20 de ani de când a fost publicată prima ediție a Manualului de bune practici IWA, „Indicatori de performanță pentru sistemele de alimentare cu apă”. Acesta includea (atunci) noii indicatori de performanță standardizați a bilanțului apei și a pierderii de apă. De atunci, Roland Liemberger a analizat situația NRW a utilităților de apă din întreaga lume și a oferit instruire la sute de ingineri din multe țări diferite. În acest webinar, Roland a explicat elementele de bază celor care sunt relativ noi în acest subiect, dar a oferit și câteva gânduri și trucuri inginerului NRW mai avansat.

  • WaterLoss Asia 2022 – Roland a avut o prezentare numita Digital Technology & Artificial Intelligence – New Excuses for not Getting Serious on Leakage Reduction ?. Referitor la acest subiect a postat la vremea respectivă următoarea remarcă

Vă puteți imagina! Am fost invitat să vorbesc la Conferința Water Loss Asia 2022, cu tema „Controlling Non-Revenue Water through Digital Technology & Artificial Intelligence”! Se pare ca e o glumă pentru a lăsa pe cineva să vorbească acolo, care spune întotdeauna: Cu cele mai de bază tehnologii vechi putem rezolva 90% din problemele NRW din lume! Dar am reușit, mai ales folosind ideile prezentate de Bill Kingdom la conferința IWA WaterLoss 2022 de la Praga!

 

  • WaterLoss 2022 Prague – Roland a pregatit conferinta Water Loss 2022 in Prague unde declara inaintea evenimentului:

Sunt emoționat! Până în prezent, mai mult de 300 de participanți din 57 (!) țări diferite s-au înscris la conferință! Un mare MULȚUMESC organizatorilor cehi și grupului de specialiști în pierderi de apă IWA. Ne vedem cu toții în Praga duminică seara!

În ciuda notorietății sale, Roland Liemberger se comporta modest față de colegii săi de breaslă, oferind deseori sfaturi tehnice și încurajări mai ales față de cei care de abia porneau pe acest drum. În același timp însă nu făcea compromisuri pe plan profesional, iar prin stilul său direct și fără ocolișuri exprimat în articole și prezentări reușea să identifice cauzele din spatele problematicii pierderilor de apă.

Aceasta a fost pe scurt povestea unei legende din domeniul pierderilor de apă. Odihnește-te în pace , Roland!

 

 

Legaturi

 

Webinar Back To Basicshttps://www.youtube.com/watch?v=1PLT93HDUNc

Prezentare WaterLoss Asia 2022 – Presentation at Waterloss Asia 2022 – YouTube

 

Webinar Outsourcing of NRW reduction activities  – https://www.youtube.com/watch?v=gLjW4Of_Z5A

Water Loss 2022 – Roland Liemberger – https://youtu.be/e5yF2A_5QjA

 

https://www.thesourcemagazine.org/water-utilities-must-adopt-can-attitude-water-loss-management/

 

Liemberger & Partners

https://www.liemberger.cc/