Ronnie McKenzie, noul preşedinete al Grupului de specialişti în pierderile de apă WLSG din cadrul Asociaţiei Internaţionale a Apei IWA
“Personal, cred că tehnologia dronelor poate fi un foarte puternic mijloc de identificare a scurgerilor din conductele mari…. ”
Care sunt principalele provocări cu care se confruntă companiile ce gestionează pierderile de apă?
Îmbătrânirea infrastructurii și scăderea nivelurilor esențiale de întreținere sunt probleme apărute în multe părți ale lumii, în special în țările în curs de dezvoltare, unde pierderile de apă sunt în creștere. Lipsa unei planificări adecvate, unde restricțiile de apă pot fi introduse din timp într-o perioadă secetoasă, conduce la situații în care este necesară introducerea unei aprovizionări intermitente, fapt ce creează un cerc vicios care invariabil duce la scurgeri mari, deteriorarea infrastructurii și la un potențial hazard al sănătății. Cheia provocărilor companiilor de apă este de a introduce o micșorare a nivelului de apă restricționat, din timp, pentru perioada secetoasă, astfel încât să se evite necesitatea trecerii la o alimentare intermitentă. Cu o planificare și un management al secetei adecvat, este adesea posibil ca trecerea printr-o perioadă de secetă să nu se facă fără o alimentare intermitentă.
Cum pot companiile de apă să proiecteze un management rezistent și durabil al apei?
Multe țări își gestionează resursele de apă într-o manieră pragmatică și metodică de reducere a efectelor negative ale unei secete severe. Secetele nu pot fi evitate, deoarece sunt evenimente naturale care au loc. Schimbările climatice sunt un risc suplimentar, care în sine nu aduce secete, dar poate contribui la gravitatea evenimentelor de secetă naturale. Impactul creșterii populației și schimbarea utilizării terenurilor sunt factorii dominanți, care vor contribui la agravarea secetelor viitoare. Între impactul provocat de om și impactul subtil al schimbărilor climatice, companiile de apă trebuie să se aștepte ca viitoarele secete să fie mult mai severe decât cele anterioare și trebuie să aibă planuri în funcțiune pentru situațiile în care se vor confrunta cu un potențial deficit de apă.
Companiile de apă investesc suficient in sisteme inteligente și tehnologii inovative?
Există multe discuții despre contorizarea inteligentă și sisteme inteligente. Toate sunt importante și oferă ajutor în gestionarea surselor de apă și reducerea pierderilor de apă. Există însă un contrast puternic între economiile dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, cu mari probleme și riscuri asupra sănătății în zonele în curs de dezvoltare. În astfel de zone este necesară o anumită tehnologie care nu poate fi întotdeauna cea mai recentă. În țările în care pierderile de apă sunt vizibile există puține beneficii ce se pot câștiga din sistemele inteligente și contorizarea inteligentă, spre exemplu. Sortarea noțiunilor de bază ar trebui să fie întotdeauna o prioritate înainte de alegerea unei soluții hi-tech.
Cu datele care provin de la multiplele puncte din rețea au companiile de apă suficiente date de analiză?
Din experiență, în majoritatea țărilor în curs de dezvoltare, problemele cu care se confruntă managerii resurselor de apă sunt primare și au nevoie ca rețeaua de alimentare să lucreze corespunzător 24/7 sub presiune, înainte de a aborda alte soluții mai complicate.
Cum pot companiile să utilizeze ultimele tehnologii și sisteme pentru a înțelege și folosi datele?
În opinia noastră, abordarea ar trebui să fie spre tehnologia adecvată, care nu e necesar de ultimă oră în domeniu. Dacă elementele de bază nu sunt stabilite, cea mai recentă tehnologie va fi adeseori nepotrivită.
Care sunt cele mai recente evoluții în analiza semnificației pierderilor de fond și pierderilor pe arterele principale?
Sunt multe sisteme și pachete software noi pe piață, care pot ajuta furnizorii de apă în abordarea acestor probleme. Fiecare are propriile avantaje și limitări, nu există o singură soluție care poate fi adoptată pentru rezolvarea problemelor întâmpinate de diferiții furnizori de apă. Majoritatea furnizorilor de apă încearcă să înțeleagă elementele de bază, iar unii dintre cei mai mari par să favorizeze introducerea alimentării intermitente, ca primă măsură în reducerea consumului de apă în timpul perioadelor de deficit.
Când ar trebui contoarele marilor comercianți să fie înlocuite pentru a maximiza veniturile și a reduce subînregistrările?
Din experiența noastră, viața utilă a unui contor depinde de calitatea apei, de proiectarea instalației contorului și de debitul ce trece prin contor. Pentru un apometru bine proiectat, durata de viață poate fi între 5 si 15 ani, dar depinde de condițiile locale. În zonele care se confruntă cu alimentarea intermitentă vor apărea erori destul de mari în contorizarea apei, din cauza reumplerii rezervoarelor, dar și a aerului care trece prin contor și poate deteriora mecanismul de funcționare. Noi credem că toți furnizorii de apă ar trebui să se asigure că apometrele sunt verificate în mod regulat, din moment ce acestea sunt adesea responsabile pentru majoritatea veniturile companiilor de apă. Înlocuirea sau calibrarea contoarelor în fiecare an poate fi adecvată în unele cazuri. Nu există un răspuns simplu la această întrebare.
Este imagistica prin satelit noua tehnologie non-intruzivă pentru detectarea scurgerilor? Cum funcționează și care sunt rezultatele de până acum?
La această întrebare cel mai bine poate răspunde un reprezentant al unei companii de apă. Din experiența noastră din aproximativ 30 de țări, majoritatea sunt în curs de dezvoltare, acestea nu sunt pregătite pentru metodele mai sofisticate de detectare a pierderilor, din moment ce nu prezintă în mod eficient scurgerile vizibile raportate. Din perspectiva noastră, companiile de apă trebuie să implementeze măsuri de abordare a scurgerilor vizibile și raportate, ca o chestiune prioritară. Abia apoi pot începe să caute scurgeri nevizibile. Noi credem că monitorizarea debitelor nocturne este unul din cele mai bune instrumente de management în identificarea și monitorizarea nivelurilor de pierderi, fie prin intermediul monitorizărilor permanente, în cazul în care sectorizarea este pusă la punct, fie prin testarea în pași acolo unde nu există sectorizare. Personal, cred că tehnologia dronelor poate fi un foarte puternic mijloc de identificare a scurgerilor din conductele mari din zone în care apa de suprafață nu e o problemă. Cu alte cuvinte, în astfel de zone, o scurgere poate fi detectată de la o dronă, folosind tehnologia cu infraroșu. Costul este acum 5% din cea era acum 20 de ani.
Leave A Comment