Începutul de an ne aduce în faţa unor analize a ceea ce ne-am propus şi ce am realizat în anul care tocmai a trecut. Nu este nevoie de a ne justifica pentru ceea ce nu am reuşit să realizăm dar este nevoie de a ne stabili noi obiective pentru noul an. În analiza anului ce a trecut vom observa lecţiile pe care le-am învăţat şi astfel ne putem pregăti noile obiective.

Chiar am nevoie de obiective ?

Se spune că este nevoie de o claritate absolută legată de ceea ce vrei să realizezi pentru a-ţi stabili obiectivele şi pentru a le atinge cât mai repede cu putinţă.

-Ce puteţi spune de un căpitan de vas care pleacă cu vaporul către nici o destinaţie ?

-Desigur că acel căpitan neavând nici un obiectiv de atins se află permanent în direcţia bună. Dacă ar avea un obiectiv clar (de a ajunge intr-un port) atunci el ar trebui să-şi folosescă toate cunoştinţele pentru a afla direcţia în care trebuie să se îndrepte . Când observă că direcţia pe care merge este greşită atunci va trebui să corecteze direcţia pentru a ajunge la destinaţia propusă.

Ar trebui să ne propunem obiective pentru 2017 pentru că ne face mai fericiţi, chiar dacă nu atingem ţintele vom fi mai fericiţi decât cei care nu şi-au propus nici o ţintă.

 

Ce zici de faptul că ţi-ai propus ca in anul care vine să ai 100 000 de dolari iar tu nu ai reuşit să aduni decât 98 000 de dolari la sfarşitul anului? Nu-i aşa că nu îl consideri un obiectiv ratat ? Oricine îşi stabileşte o ţintă clară va şti că obiectivul lui este acela de a atinge acea ţintă şi în consecinţă va acţiona în acea direcţie. Căutând să atingi ţinta propusă vei căuta constant metode noi de a-ţi îmbunătăţi performanţele, contacte şi relaţii care să te ajute în atingerea obiectivului propus. Într-un cuvânt te vei dezvolta, vei doezvolta abilităţile de care ai nevoie pentru atingerea obiectivului.

 

Cum ar trebui sa ne propunem ţintele ?
-trebuie să stabilim DE CE ne propunem acele ţinte. Dacă vom cunoşte scopul pentru care dorim să ne îndeplinim acel obiectiv atunci vom fi mai motivaţi în a reuşi.
-ţintele propuse trebuie să fie MĂREŢE, astfel încât să fie greu de atins şi chiar prietenii noştri să spună că nu avem şanse să obţinem ce ne-am propus – ne vom ambiţiona să le arătăm că au greşit
-cum orice călătorie lungă începe cu primul pas aşa trebuie începută şi călatoria noastră spre îndeplinirea obiectivelor : CU PRIMUL PAS
-ţintele stabilite trebuiesc urmărite în fiecare zi şi trebuiesc revizuite pentru a le putea duce la îndeplinire
-porneşte la drum cu DETERMINARE, numai aşa putem să ajungem la capătul obiectivului propus

Un obiectiv propus trebuie să fie SMART

S – specific, descrierea concretă a obiectivului

M- măsurabil, să poată fi cuantificabil

A – accesebil, în concordanţă cu resursele accesibile

R – relevant, va avea un impact

T – încadrat în timp, fixarea intervalului de timp în care se va îndeplini

 

Pentru a ajunge la SUCCES trebuiesc îndeplinite 3 condiţii :
1.defineşte succesul
2.defineşte sacrificiile pe care trebuie să le faci pentru a ajunge la succes
3.fă sacrificiile şi astfel vei ajunge la SUCCES

Pentru 2017 doreşte-ţi să fi mai BUN în ceea ce faci pentru că atunci o sa faci lucrurile mai bine şi o să ai rezultate mai bune.