In perioada 21-23 august 2019 la Cluj Napoca a avut loc Scoala de vara AQUADEMICA, eveniment dedicat detectiei pierderilor de apa.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul Companiei de apa Somes din Cluj Napoca care a fost gazda, companiilor de echipamente Envirotronic (HWM), Emerson (RIDGID),Biotech (UTILIS), Megger (sebaKMT), Vestra (FAST). Scoala de vara a avut rolul de a testa tehnologii aplicative in teren : metoda identificarii zonelor cu avarii cu ajutorul tehnologiei scanarii din satelit UTILIS, loggeri de zgomot si presiune ENVIROTRONIC, identificari gransamente ilegale cu ajutorul camerelor de filmat RIDGID, identificare avarii din interiorul conductelor FAST, identificare avarii cu ajutorul gazului trasor SebaKMT.

La evenimentul din teren au participat 10 operatori de apa de la companiile din Suceava, Targoviste, Galati, Bors, Turda, Timisoara, Calarasi, Pitesti, Valea Jiului, Cluj si o companie privata Biotech. Fiecare echipa a primit 4 zone in care sa caute avarii, fiecare zona avand un cerc cu raza de 150 metri.

Cu acesta ocazie au fost identificate 35 de avarii necunoscute de compania gazda cu ajutorul scanarii din satelit prin tehnologia UTILIS. Prima echipa care a identificat cel mai rapid defect a fost echipa de la Targoviste Dambovita, iar in tura doi echipa de la Turda.Cele mai multe avarii au fost  identificate de echipa din Calarasi, avariile urmeaza a fi confirmate prin sapatura.

Pe reteaua de apa din Cluj Napoca au fost montati loggeri de zgomot, sistemul transmitand intr-o baza de date informatiile primite din teren. Am avut posibilitatea de a interoga loggerii din teren, de a vedea istoricul inregistrarilor si de a corela direct din birou pentru a gasi locul avariilor.

In poligonul de la Centrul de performanta din cadrul Companiei de apa Somes am avut ocazia de a testa metode de a localiza pierderi de apa cu ajutorul gazului trasor, o metoda ce ar ajuta in situatii dificile in care nu exista un zgomot produs de avarie. Metoda a fost testata cu succes si cu indicarea exacta a locului avariei din poligon.

A doua metoda testata a fost aceea de a gasi bransamente ilegale cu ajutorul camerei video de inspectie, cele mai multe companii de apa cautand solutii in a identifica bransamente ilegale. Metoda testata cu succes si care se doreste a fi implementata de companiile de apa.

A treia metoda testata a fost localizarea avariei pe o teava de polietilena utilizand un echipament cu microfon intern in conducta. Este o metoda foarte precisa si foarte utila in situatia in care materialul conductei este din material plastic si nu conduce zgomotul produs de avarie catre aparate.

 

A urmat vizita la MUZEUL APEI Leonida Truta, un muzeu fascinant din punct de vedere tehnic si al informatiilor pastrate.

Aici exista o aleea a capacelor de canalizare din intreaga lume, conducte de diferite materiale si diametre, instalatii si masinarii de peste 100 de ani.