Specialiștii în managementul pierderilor de apă, la Aquademica
Fundaţia Aquademica, în colaborare cu Compania Apă Canal 2000 Pitești și firma BIO TECH, au organizat, în perioada 9 ‑11 iulie a.c., „ȘCOALA DE VARĂ” pentru specialiștii în localizarea
pierderilor de apă. Evenimentul, care a avut loc la Pitești, a fost unul 100% practic și și‑a propus să contribuie efectiv la reducerea pierderilor de apă ale companiei gazdă.

Această prezentare necesită JavaScript.

La școala de vară au participat zece echipe de specialiști din companiile de apă românești, din județele Timiș, Dolj, Prahova, Neamț, Maramureș, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Cluj și Brașov.
Astfel, participanții, responsabili cu localizarea pierderilor de apă din rețelele de distribuție, operatori sau detectori, au avut ocazia să testeze, pe teren, o tehnologie deocamdată experimentală
în România, bazată pe ajutorul sateliților.
LINK : https://utiliscorp.com/#technology

Această prezentare necesită JavaScript.

Alin Anchidin, specialist în detecții pierderi la Aquatim și actor cheie în organizarea evenimentului, vine cu detalii:
„Ne‑am gândit la o provocare, anul acesta, pentru clubul nostru, al detectorilor. Așa că am testat, pe teren, în condiții de lucru reale, tehnologia scanării rețelei din satelit pentru prelocalizarea pierderilor de apă.
Cei de la firma BioTech, reprezentant UTILIS în România și deținătoare a acestei tehnologii inovative, ne‑au pus la dispoziție rezultatele recente ale investigațiilor făcute de ei în zona orașului Pitești.”
Misiunea detectorilor a fost de a merge… pe urmele sateliților și de a îngusta zona „suspectă” de defect, pentru ca echipele de mentenanță să poată prelua mai departe partea de săpătură,
înlocuire și refacere, adică remedierea defectului.
„În urma scanării rețelei din Pitești, au fost identificate 83 de zone cu posibile avarii, iar dintre acestea au fost selectate câte cinci zone pentru fiecare echipă participantă. Detectorii
au avut acces la aplicația UTILIS, pentru identificarea zonei de investigat și au fost liberi să folosească orice metode de lucru cunoscute pentru delimitarea pierderii de apă”,
                                                                                                                                                                                                                                                                          a explicat Alin Anchidin.
Echipa care a localizat prima avariile din rețea a fost cea din Buzău, într‑un timp record de 20 de minute, detectorii fiind premiați de către firma BioTech.
Despre tehnologia utilizată, de depistare a pierderilor de apă din spațiu, s‑a vorbit în avanpremiera probei practice. Compania Biotech a prezentat participanților rezultatele obținute , iar reprezentatul companiei de apă din Craiova, care a realizat scanarea rețelei, a împărtășit din experiența proprie. Specialiștii în detectarea pierderilor au fost de acord că metoda „sateliților”
nu rezolvă toate pierderile de pe teren, dar ajută oamenii de teren cu indicii despre zonele în care trebuie să caute defectele. Prezentările sunt disponibile la pagina de Facebook Detectivii Apei
Pierdute.
Atitudinea face diferența….. și avem câștigătorii
Ca la orice competiție avem și un câștigător. Câștigătorii acestei ediții sunt colegii de la Piatra Neamț : Alexandru Postăvaru și Costel Spiru.
Fiecare echipă a primit 5 zone pentru a le verifica. În total echipele au indicat un numar de 23 de avarii. Echipa de la Piatra Neamț au semnalat mai multe avarii, având 4 avarii confirmate de echipa de la Pitești.
Chiar dacă ploaia a creat disconfort, a stricat echipamente si a pus la încercare ambiția fiecărei echipe atitudinea este cea care a făcut diferența.
În mod sigur ploaia a stricat multe strategii dar colegii și-au manifestat interesul de a ne întâlnii și la anul pentru un eveniment în care toată lumea să aibe de câștigat.
Felicitări câștigătorilor și mulțumim tuturor celor care s-au implicat.
„Școala de vară a fost un bun prilej de întâlnire între specialiștii de teren, unde, pe lângă testarea tehnologiilor noi, colegii prezenți au avut ocazia să‑și dezvolte aptitudini necesare la coordonarea unui proiect și a unei echipe”, a mai precizat Alin Anchidin.
Întâlnirile specialiștilor în detecții pierderi la Aquademica au loc în fiecare an, iar evenimentul din luna iulie este a patra întâlnire de acest fel. Urmează un workshop devenit tradiție la Facultatea UTCB la București la sfârșitul lunii octombrie 2018.
Oana MĂRGINEAN