Este o nebunie să faci mereu şi mereu aceleaşi lucruri, dar să te aştepţi la rezultate diferite. – Albert Einstein

O companie de apă se confruntă zilnic cu o mulţime de provocări mai mari sau mai mici. Printre aceste provocări se numără şi managementul pierderilor de apă, cu fazele sale de identificare, localizare şi remediere a defectelor.

Multe companii, printre care şi RAJA, se confruntă cu probleme legate de pierderi de apă pe reţele vechi, pe sisteme de alimentare proiectate pentru alte regimuri de presiuni-trafic-solicitări decât cele din prezent.

Compania RAJA este o companie modernă deschisă către tehnologie şi inovaţie, un pionier în ceea ce priveşte implementarea cu succes a unor concepte inovative. Căutând soluţii pentru problema pierderilor de apă ascunse, am descoperit existenţa unei tehnologii revoluționare de identificare a pierderilor. Prima dată când ne-a fost prezentat acest concept am fost sceptici şi am invitat reprezentanţii acestei firme să ne lămurească şi să ne demonstreze că această teorie fucţionează și în practică.

Compania UTILIS din Israel a inovat şi a brevetat tehnica de localizare a pierderilor de apă cu ajutorul sateliţilor utilitari. Acestă tehnică se bazează pe scanarea spectrală a solului cu ajutorul unui satelit, analiza datelor colectate, utilizarea unor algoritmi matematici pentru a determina amprenta spectrală a apei pierdute dintr-o conductă şi localizarea pe o bază GIS a punctelor în care se găsesc aceste indicii despre pierderi de apă. Spuneam că este o tehnologie revoluționară pentru că este similară cu cea utilizată pentru identificarea apei pe alte planete, fiind folosită, de exemplu, pentru identificarea apei pe planeta Marte. Este pentru prima oară când această tehnologie încearcă să identifice până la o adâncime de 6m o acumulare de apă în subteran, utilizând și poziția geo-spațiala a rețelelor de apă subterane.

Operatorul regional RAJA a testat cu succes această tehnologie în aria de operare a oraşului Constanţa. După scanarea arealului am primit de la compania UTILIS o hartă cu peste 200 de puncte cu posibile avarii ascunse.

 Fiecare punct/zona inspectată reprezintă un cerc de 110 metri diametru, în care echipele specializate şi dotate cu echipemente electro-acustice moderne au căutat şi localizat cu precizie rezonabilă locul avariilor.

Aceste avarii au fost remediate, fiind identificate prin această metodă în zone unde nu existau indicii pentru prezența pierderilor (lipsă presiune, lipsă debit, surpări etc). Rata de succes la prima scanare în identificarea avariilor ascunse utilizând această metodă este cuprinsă între 25 şi 30%. Fiind o perioadă estivală, nu s-a putut interveni în toate locurile în care au fost confirmate acustic aceste pierderi, factorii perturbatori fiind o piedică importanta (trafic/zgomot intens, obstacole, uneori locația greșită a conductei pe hartă).

Făcând un calcul estimativ al cantităţii de apă recuperate prin remedierea avariilor identificate şi luând în calcul costul pentru producerea şi introducerea acestei cantităţi de apă în rețea, rezultă că această tehnologie şi-a acoperit costurile integral și mai mult de atat. În concluzie, vom repeta scanarea reţelei cu ajutorul sateliţilor, urmând a mări zona de căutare pentru încă două localităţi: Medgidia şi Năvodari. De asemenea, va fi extinsă scanarea în Constanța, pentru zonele în care frecvența avariilor este mai mare.

Avantajele utilizării acestei metode sunt multiple: pe o perioadă scurtă de timp se poate verifica o lungime mare din reţeaua de alimentare cu apă, nu necesită personal suplimentar, nu necesită achiziţia unei tehnologii şi a interpretării datelor obţinute, se caută doar în locurile în care există indicii de pierderi de apă, se pot identifica avarii vechi care, în cazul echipamentelor electro-acustice, sunt mai dificil de localizat, se pot identifica avarii pe conductele din polietilenă/PVC, cele care transmit pe distanţe scurte vibraţii şi zgomote (pierderi greu de identificat) etc.

dsc_0244
   Rezultate obținute in 2 luni:

– peste 50 km rețele inspectate
– peste 45 avarii descoperite acustic (cca 1,0 avarii/km rețea)
– calculul eficienței în cazul cel mai pesimist:
1,5bari presiune, diametru avarie 5mm, pierderi pe an/avarie – 5.000 mc; TOTAL – 225.000 mc

utilis-2

Utilizând această tehnologie, am scanat peste 600 km de reţea în doar trei luni (inclusiv perioada de inspecție), personalul specializat facând verificări doar pe cca 50-60 km în punctele indicate cu indicii de pierderi. Au fost identificate peste 45 de defecte, unele dintre ele având pierderi semnificative. Această tehnologie este indicată a fi utilizată pentru mai multe scanări succesive, pentru a putea calibra amprenta apei din regiunea respectivă. Ea nu este influenţată de condiţii meteo, apă freatică, materiale, sol etc. Este recomandată pentru a acoperi zone întinse cu personal redus, zone în special cu pierderi ascunse, greu de depistat.

Prezentarea celor de la RAJA,din cadrul workshopului Detectivii Apei Pierdute Bucuresti 2016, poate fi vazuta accesand linkul urmator alaturi de alte prezentari :

PREZENTARE RAJA

sau un interviu in exclusivitate acordat de cei de la UTILIS:

INTERVIU

 

directorul-adjunct-al-raja-aurel-presura
Inginer Aurel Presura – Director General Adjunct RAJA Constanța

verioti
Inginer Alexandru Verioti – Sef Birou GIS-Monitorizare Pierderi Apa RAJA Constanța