Gestionarea presiunii și a pierderilor de apă sunt două aspecte importante ale managementului apei în cadrul oricărui sistem de alimentare cu apă. Reducerea presiunii este una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce pierderile de apă și a îmbunătăți eficiența sistemelor de alimentare cu apă. Acest articol va explora importanța gestionării presiunii și a pierderilor de apă și va include contribuțiile lui John May și Allan Lambert.

În 1994, John May a publicat un articol intitulat „Pressure Depend Leakage” în revista „Water Supply”. În acest articol, el a analizat relația dintre presiunea apei și pierderile de apă în sistemele de alimentare cu apă. May a arătat că o reducere a presiunii poate duce la o reducere semnificativă a pierderilor de apă, deoarece scăderea presiunii reduce forța care duce la scurgeri și spargeri ale conductelor. De asemenea, el a sugerat că reducerea presiunii poate avea și alte beneficii, cum ar fi reducerea riscului de spargere a conductelor și creșterea duratei de viață a sistemelor.

Allan Lambert este un expert în gestionarea pierderilor de apă și este membru al grupului Water Loss Specialist Group (WLSG) al Asociației Internaționale a Apei (IWA). Lambert a subliniat importanța gestionării presiunii și a pierderilor de apă în cadrul sistemelor de alimentare cu apă și a dezvoltat numeroase strategii pentru a reduce pierderile de apă. El a susținut că reducerea presiunii poate fi una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce pierderile de apă și a îmbunătăți eficiența sistemelor de alimentare cu apă. De asemenea, el a subliniat că, în timp ce investițiile în sisteme de măsurare și monitorizare sunt importante, gestionarea presiunii și a pierderilor de apă trebuie să fie o prioritate.

Beneficiile utilizării vanelor de reducere a presiunii sunt evidente în reducerea pierderilor de apă. Vanul de reducere a presiunii reduce presiunea apei într-un anumit punct al sistemului, ceea ce reduce forța care duce la scurgeri și spargeri ale conductelor. Aceste vane pot fi utilizate în cadrul rețelelor de alimentare cu apă pentru a reduce presiunea apei la un nivel mai scăzut decât cel necesar pentru utilizare, ceea ce poate duce la economii semnificative de apă. De asemenea, vanele de reducere a presiunii pot ajuta la prevenirea creșterii presiunii apei în timpul perioadelor de utilizare scăzută, cum ar fi noaptea sau în weekend, ceea ce poate reduce riscul aparitiei loviturilor de berbec.

 

Allan Lambert este un expert în domeniul pierderilor de apă și unul dintre fondatorii sitului Leakssuite, un instrument puternic pentru detectarea și prevenirea pierderilor de apă în sistemele de alimentare cu apă.

Lambert a început să lucreze în domeniul pierderilor de apă în anii ’90, ca inginer responsabil cu gestionarea resurselor de apă și inginerie hidraulică la o companie de utilități publice din Australia. El a observat că multe dintre sistemele de alimentare cu apă din întreaga lume aveau probleme cu pierderile de apă, iar aceste pierderi nu erau detectate și reparate într-un mod eficient. Această problemă a dus la costuri mari pentru companiile de utilități și la o risipă inutilă de apă potabilă.

În 2003, Lambert a fondat Leakssuite, împreună cu alți doi parteneri, cu scopul de a ajuta companiile de utilități să identifice și să repare pierderile de apă într-un mod mai eficient și mai precis. Leakssuite oferă o suită de instrumente pentru detectarea pierderilor de apă, inclusiv software de analiză, senzori și echipamente de monitorizare. Aceste instrumente ajută companiile să identifice zonele cu pierderi de apă și să ia măsuri pentru a repara problemele într-un mod eficient.

În plus față de activitatea sa de la Leakssuite, Lambert este un expert recunoscut în domeniul pierderilor de apă și a ocupat mai multe poziții de conducere în organizații precum Institutul Australian de Inginerie Hidraulică și Institutul Australian de Inginerie Electrică și Electronică. În 2018, a primit Premiul de Excelență în Inginerie pentru Realizările Sale Remarcabile în Domeniul Pierderilor de Apă.

 

Home

Vanele de reducere a presiunii sunt utilizate pentru a reduce presiunea apei dintr-un sistem la o valoare mai mică, făcând astfel posibilă utilizarea apei în siguranță și eficientă. Aceste vane sunt adesea instalate înaintea dispozitivelor de control al apei, cum ar fi robinetele, pentru a reduce presiunea apei din sistem la nivelul dorit.

Beneficiile utilizării vanelor de reducere a presiunii sunt multiple. În primul rând, acestea reduc pierderile de apă din rețeaua de alimentare, ceea ce duce la o utilizare mai eficientă a resurselor de apă. De asemenea, vanele de reducere a presiunii pot preveni avarii costisitoare cauzate de presiunea excesivă a apei, cum ar fi fisuri sau ruperea conductelor.

În plus, utilizarea vanelor de reducere a presiunii poate reduce consumul de energie. Presiunea excesivă a apei necesită pompe mai mari și mai puternice pentru a pompa apa prin rețeaua de alimentare. Prin instalarea vanelor de reducere a presiunii, presiunea apei din sistem este redusă, ceea ce reduce necesitatea utilizării unor pompe mai mari și mai puternice și, implicit, a consumului de energie.

În general, utilizarea vanelor de reducere a presiunii poate contribui la o utilizare mai eficientă a apei, la prevenirea avariilor costisitoare și la reducerea consumului de energie. Aceste beneficii sunt importante nu numai pentru economia de apă și energie, ci și pentru mediu și pentru buzunarul utilizatorilor de apă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu toate că multe sisteme de distribuție a apei utilizează vane de reducere a presiunii (PRV) pentru a reduce presiunea apei în rețeaua de distribuție, acestea pot fi îmbunătățite prin utilizarea tehnologiilor moderne, cum ar fi inteligența artificială (AI). PRV-urile sunt utilizate pentru a reduce presiunea apei la punctul de utilizare final, astfel încât să se asigure o distribuție uniformă și eficientă a apei către consumatori.

Utilizarea PRV-urilor este importantă deoarece poate ajuta la reducerea pierderilor de apă și la prevenirea avariilor în rețelele de distribuție a apei. Cu toate acestea, aceste dispozitive pot fi îmbunătățite prin utilizarea AI, care poate ajuta la îmbunătățirea eficienței și a durabilității acestora.

Inteligenta artificiala poate fi utilizată pentru a optimiza setările de presiune ale PRV-urilor în funcție de cerințele rețelei de distribuție a apei. În plus, AI poate ajuta la detectarea pierderilor de apă și la identificarea problemelor în rețeaua de distribuție a apei, ceea ce poate contribui la prevenirea avariilor și la reducerea costurilor de întreținere.

Un exemplu de astfel de tehnologie este sistemul de control al presiunii apei (APC) dezvoltat de compania britanică i2O Water. Acest sistem utilizează tehnologii AI și senzori pentru a monitoriza și controla presiunea apei în timp real. Sistemul poate ajusta automat setările de presiune în funcție de cerințele rețelei și poate detecta și preveni pierderile de apă prin monitorizarea continuă a rețelei.

Beneficiile utilizării inteligenței artificiale în sistemele de reducere a presiunii PRV includ reducerea costurilor de întreținere, îmbunătățirea eficienței și durabilității dispozitivelor, precum și reducerea pierderilor de apă și a costurilor aferente. În plus, utilizarea AI poate ajuta la îmbunătățirea gestionării resurselor de apă și la îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate în ceea ce privește consumul de apă.

În concluzie, utilizarea inteligenței artificiale în sistemele de reducere a presiunii PRV poate aduce numeroase beneficii și poate contribui la îmbunătățirea eficienței și durabilității rețelelor de distribuție a apei. În viitor, se așteaptă ca tehnologia AI să continue să evolueze și să își găsească aplicabilitatea într-o gamă largă de domenii, inclusiv în gestionarea pierderilor de apa.