VIITORUL ÎNCEPE ASTAZI
Recent, am citit un interviu al domnului Dieter Zetsche, CEO Mercedes, despre cum se va schimba lumea în anii următori. Este o viziune despre cum va arăta lumea peste 5-10 ani, despre tendințele și amploarea pe care o are industria software. Dieter Zetsche vorbește despre unde s-a ajuns acum în această lume a tehnologiei informațiilor și „prevestește” viitorul industriilor și companiilor, acum de succes, care vor trebui să se adapteze noilor
tendințe, de la roboți până la imprimante 3D.
„Deşi Uber e un soft, acum e cea mai mare companie de taxi-uri din lume. Tot aşa, Airbnb e cea mai mare companie hotelieră, deşi nu deţine nicio proprietate.
Inteligența artificială devine exponențial mai bună.
Anul acesta, un computer a bătut la jocul Go cel mai bun jucător din lume. Era de aşteptat să se întâmple, dar în 10 ani. În SUA, aplicațiile software dau sfaturi legale în câteva secunde, cu o acurateţe de 90%.
În viitorul care bate la uşă, vor fi cu 90% mai puţini avocaţi. Calculatoarele pun diagnosticul de cancer de 4 ori mai corect decât oamenii, iar Facebook are un soft de recunoaştere facială mai bun decât avem noi, nativ. ”, spune Zetsche, concluzionând că până în 2030,computerele vor fi superioare oamenilor.
Potrivit managerului Mercedes, industria de maşini se va schimba complet începând cu 2020, iar copiii noştri vor chema maşina la scară prin aplicaţie. Maşină care va veni, desigur, singură, fără şofer. O imagine demnă de un film SF, care vine însă, la pachet, cu o perspectivă optimistă, croită pe modelul de share-economy. Nimeni nu va mai avea maşini în proprietate, toţi vom avea însă acces la ele. Așadar, va scădea și suprafața necesară parcărilor. Și o mare parte din parcări vor deveni parcuri de joacă. Maşinile autonome vor scădea dramatic rata mortalității prin accidente rutiere, care, o estimează Zetsche la 1/10.000.000 km în acel viitor dominat 100% de mașini autonome.
În ce privește propulsia, aceasta va fi, evident, electrică. „Tesla, Google şi Apple vor revoluţiona industria, iar oraşele vor fi mult mai silenţioase, mai curate şi mai uşor de locuit, pentru că vor avea maşini electrice.”, spune Dieter Zetsche.
Acesta se arată optimist și în ce privește rezolvarea crizei reurselor de către energiile regenerabile: „Anul trecut, instalaţiile de energie solară au fost activate mai mult decât cele cu combustibili fosili. Companiile de energie tradiţională încearcă limitarea accesului la cea solară, dar e imposibil pentru că se produce deja la nivel individual. O dată cu energia solară gratuită vine şi apa ma ieftină. Desalinizarea ei costă 2kWh, adică 0,25 cenţi pe metru cub (medie preţ global).
” Un cunoscător avizat și, probabil, pasionat, al universului SF, Dieter Zetsche este la curent și cu tehnologiile revoluționare din lumea medicală:
„Tricorder X, un mecanism digital similar celor din Star Trek, va fi lansat anul acesta. El analizează prin smartphone retina, mostrele de sânge şi respiraţia.
Acesta este viitorul analizelor medicale. În câţiva ani va dispărea o parte însemnată a sistemului medical, recoltarea şi interpretarea analizelor. 54 de markeri vor da verdicte în diverse boli.”
Alte câteva prognoze date de Zetscher: Imprimantele 3D de mare performanţă vor fi la 400-500% peste 10 ani. Ideile de afaceri trebuie gândire neapărat să funcţioneze în acord şi relaţie cu smartphone-ul. Vom avea fermieri-roboţi la 100$-bucata, care vor munci în locul nostru dacă avem microferme. În 2020, 70% din oameni vor avea smartphone, deci acces la educaţie de calitate. În Africa şi în Asia se vând deja telefoane cu 10$-bucata. Până în 2036 ar trebui să trăim în medie 100 de ani. În fiecare an, durata medie de viaţă creşte cu 3 luni.
Cum ar arăta atunci lumea apei, în viitorul văzut de Dieter Zetsche?
În mod sigur, aceasta va îmbratișa noile tehnologii. Piesele necesare la reparații vor fi realizate la imprimante 3D, vor exista aplicații software specifice tuturor activităților, vom monitoriza permanent
rețelele pentru a putea face algoritmi cu care vom preveni avarii, și cine știe câte și mai câte lucruri grozave. Poate vom ajunge sa teleportăm apa.