În domeniul industriei apei, există o serie de metode non-acustice pentru detectarea și localizarea scurgerilor. O revizuire realizată de UKWIR (United Kingdom Water Industry Research) în 2016 a evaluat metodele existente la acea vreme. Această revizuire a fost recent actualizată pentru a include tehnici suplimentare, în prezent în uz obișnuit sau în faza de încercare, atât în Regatul Unit, cât și în afara granițelor sale. Fiecare metodă a fost analizată în funcție de rezultatele potențiale, precum și de constrângerile și cerințele pentru utilizarea sa.

Un seminar a fost organizat pentru a aduce împreună companiile de apă și furnizorii de tehnologie, scopul fiind explorarea problemelor legate de încercările tehnologice și identificarea factorilor care pot duce la rezultate diferite. Ca rezultat al acestui seminar, a fost elaborat un plan detaliat pentru o încercare ideală care să țină cont de toate aspectele ridicate în discuții.

Un al doilea seminar s-a axat pe colaborarea dintre companiile de apă și cercetătorii academici specializați în detecția scurgerilor fără utilizarea acusticii. În cadrul acestui eveniment, a fost prezentată o hartă a posibilelor tehnologii viitoare, alături de o discuție aprofundată privind provocările întâmpinate în domeniile cercetării, dezvoltării și inovației, precum și modalitățile potențiale de aducere rapidă a noilor tehnologii pe piață.

Raportul rezultat poate fi consultat online gratuit la:

https://ukwir.org/update-on-non-acoustic-leak-detection-and-location

Această actualizare reflectă angajamentul puternic al industriei de apă pentru cercetarea și implementarea noilor tehnologii în vederea îmbunătățirii capacităților de detectare a scurgerilor. Colaborarea intensivă dintre companiile de apă, furnizorii de tehnologie și cercetătorii academici demonstrează o abordare solidă și proactivă în rezolvarea provocărilor specifice și în implementarea eficientă a soluțiilor emergente.

 

Există mai multe tehnologii non-acustice utilizate în prezent pentru detectarea și localizarea scurgerilor în sistemele de distribuție a apei. Aceste tehnologii sunt esențiale pentru îmbunătățirea eficienței și pentru prevenirea pierderilor de apă. Iată câteva tehnologii non-acustice semnificative:

 1. Satelit/Radar:
  • Descriere: Imaginile de la satelit și tehnologia radar sunt utilizate pentru monitorizarea zonelor extinse ale rețelelor de apă. Aceste tehnologii pot identifica variații în sol sau suprafață, semnalând posibile scurgeri subterane.
  • Beneficii: Acoperire extinsă, utilă pentru identificarea problemelor în zone greu accesibile.
 2. Dispozitive de Inspectare în Conducte:
  • Descriere: Dispozitivele de inspecție montate în conducte utilizează tehnologii precum camerele video și senzorii pentru a examina condiția interioară a conductelor. Pot detecta defecte, coroziune și posibile locuri de scurgere.
  • Beneficii: Inspectare detaliată a condiției conductelor, identificarea problemelor înainte de a deveni critice.
 3. Imagistică Termică/DRONE:
  • Descriere: Tehnologia de imagistică termică utilizează camere care detectează variații de temperatură. Aceasta poate identifica zone cu temperaturi neobișnuite, indicând posibile scurgeri de apă.
  • Beneficii: Detectare eficientă a scurgerilor în funcție de variațiile termice.
 4. Monitorizarea Temperaturii:
  • Descriere: Senzorii de temperatură monitorizează schimbările de temperatură în timp real în diferite zone ale rețelei. Variațiile neașteptate pot indica scurgeri sau anomalii.
  • Beneficii: Monitorizare continuă, identificare rapidă a schimbărilor în parametrii termici.
 5. Repararea în Conducte:
  • Descriere: Metodele inovatoare de reparare în conducte, cum ar fi tehnologiile de reparație fără săpături, sunt utilizate pentru a remedia scurgerile fără a fi necesară excavarea.
  • Beneficii: Reducerea timpului de inactivitate, minimizarea impactului asupra infrastructurii existente.
 6. Câini Dectori de Apă:
  • Descriere: Câinii dresați pentru a detecta mirosurile de apă pot fi utilizați pentru a identifica posibile scurgeri subterane.
  • Beneficii: Mobilitate crescută în zone greu accesibile, detectare eficientă a scurgerilor.
 7. Fibre Optice:
  • Descriere: Fibrele optice pot fi utilizate pentru detecția temperaturii, presiunii sau deformărilor în conducte. Variațiile pot indica scurgeri sau deteriorări.
  • Beneficii: Măsurători precise, capacitate de monitorizare pe distanțe lungi.
 8. Detectare Gaze – hidrogen,heliu:
  • Descriere: Sistemele de detectare a pierderilor de apa prin metode de identificare a gazelor identifică concentrațiile de gaze introduse in conducte, semnalând potențiale scurgeri de apa prin acele locuri.
  • Beneficii: Asigurarea identificarii pierderilor de apa greu detectabile acoustic.

Aceste tehnologii non-acustice sunt parte integrantă a eforturilor în curs de a asigura o gestionare eficientă a resurselor de apă și de a minimiza pierderile în sistemele de distribuție a apei. Prin adoptarea și dezvoltarea continuă a acestor tehnologii, se promovează sustenabilitatea și eficiența operațională în domeniul gestiunii apei.

Raportul rezultat poate fi consultat online gratuit la:

https://ukwir.org/update-on-non-acoustic-leak-detection-and-location