Capitolul 4

Intelegerea pierderilor reale : Aparitia si Impactul Scurgerilor.

 

Acest capitol se referă la a doua parte a întrebării: Ce tipuri de pierderi există în utilitățile pentru apă potabilă? Este cunoscut din balanța de apă că pierderile de apă reprezintă volumele de apă care nu ajung la utilizarea benefică sau care costa utilitățile o parte din venitul la care au dreptul. Pierderile de apă în utilitățile de apă potabilă apar ca două tipuri distincte. Pierderile aparente reprezintă pierderile nefizice care apar atunci când apa este livrată cu succes clientului, dar din diferite motive nu este măsurată sau înregistrată cu precizie. Pierderile reale reprezintă pierderile fizice ale apei tratate și alimentate din sistemul de distribuție și constau în pauze și scurgeri de la conductele de apă și conductele de conectare, îmbinări, fitinguri; de la scurgerea pereților rezervorului; și de la debitul rezervorului. Acest capitol explică modul în care se înregistrează pierderi reale, în special scurgerile, în sistemele de distribuție a apei. De asemenea, oferă o perspectivă asupra motivului pentru care are loc scurgerea, cauzele și factorii de influență. În cele din urmă, acesta descrie impacturile semnificative pe care le exercită pierderile reale asupra operațiunilor și finanțelor utilității de apă, precum și efortul inutil pe care îl pun asupra resurselor de apă și de energie ale comunității și regiunii.

Pentru cele mai multe utilități de apă, scurgerile reprezintă cea mai mare parte a pierderilor reale. În timp ce deversările rezervoarelor sunt incluse în definiția pierderilor reale, aceste evenimente ar fi de obicei mai puțin frecvente și adesea vizibile; prin urmare, acestea sunt mai puțin susceptibile de a rula nesupravegheate pentru perioade lungi de timp. Având în vedere acest lucru, conținutul acestui capitol se concentrează asupra scurgerii ca element principal al pierderilor reale.

DESPRE SCURGERI: DE CE ? SI CUM ?

Apa ce se scurge din sistemul de distribuție a apei între sursă și client este comună tuturor utilităților – numai volumul variază. Volumul pierderilor de scurgere pe o perioadă de referință este diferența dintre volumul de apă care intră  în sistemul de distribuție și volumul care ajunge la consumul autorizat, minus eventualele deversări și apa extrasă direct de la sistemul de distribuție de la hidranți de incendiu sau de la alte aparate de sistem.

Există numeroase tipuri de scurgeri în sistemele de distribuție a aprovizionării cu apă, fiecare având diferite intervale tipice de curgere. Scurgerile în sistemele de distribuție a apei pot fi atribuite:

 • Materiale inferioare sau defecte, fie din țevi, fie din îmbinări sau în așternut sau suport;
 • Ruperile din tevi rezultate din manipulare defectuasa a materialelor în timpul montării țevilor ,lungimea nesuportate de țevi, pietre în contact cu țevile, neaderența la golurile de îmbinare necesare, umplerea necorespunzătoare a șanțurilor, deflectarea excesivă a articulațiilor, țevile din plastic expuse la lumina soarelui în timpul depozitării și apariții similare ;
 • Erori operationale-presiune excesiva , umplerea prea rapida a tevilor , inchiderea prea rapida a valvelor , actionare cu ciocan de apa .
 • Corosiune – corosiune interna creeata de apa agresiva , corosiune externa cauzata de protectie din material metalic insuficienta impotriva solurilor agresive, ape subterane sau cureent electric distorsionat ;
 • Stresuri sezoniale induse , incarcare cu inghet , efecte termale in timpul temperaturilor extreme .
 • Calitate slaba a lucrarilor de reparatie a scurgerilor
 • Imbinari cu scurgeri și dispozitive ce prezinta scurgere, supapele de aer, șeile, hidranții, dulapurile de scurgere care se scurg, supapele de scurgere sau de suflare care sunt închise dar in care pătrunde în apă; și
 • Distrugerea accidentală sau deliberată a conductelor de apă, a hidranților sau a altor dispozitive, încărcături grele de trafic sau activități de construcție neatentă de-a lungul rețelelor de apă de mică adâncime.

 

Volumul total al pierderilor de scurgere care apar într-un anumit sistem de distribuție a apei într-o anumită perioadă de timp depinde de :

 

 • Presiunea de operare in sistemul de distributie prin conducte
 • Daca geologia, tipul solului , si invelisul soselei permit ca apa sa fie vizibila la suprafata.
 • Frecventa cu care cpntrolul pierderilor de apa detecteaza, localizeaza si repara scurgerile neraportate ; si
 • Integritatea infrastructurii de conducte si gradul ei de mentenanta prin intermediul reabilitarii prin sunet si alte rpgrame de reinnoire.

Gradul de apariție a scurgerilor în cadrul unei utilități de apă depinde de:

 

 • Caracteristicile sistemului de distribuție a apei
 • Importanța atașată controlului pierderilor de către utilitatea de apă
 • Modul în care este operat și menținut sistemul de distribuție
 • Nivelul de expertiza si tehnologie disponibil in cadrul utilitatii

 

Este evident că există mulți factori care influențează nivelul de scurgere care apare într-un utilitar pentru apă potabilă. Acești factori pot fi agregați în trei categorii principale :

 

 1. Caracteristicile sistemului de distributie cu apa
 2. Stresul produs de mediul local – extreme, precum și traficul, condițiile solului etc.
 3. Nivelul de gestionare a scurgerilor folosit de utilitatea de apă

 

Cât de mult poate controla un operator de uzina de apa factorii enumerați? Operatorii de sisteme de apă pot schimba caracteristicile sistemului de distribuție a apei, însă schimbările majore ale sistemului (expansiune, reabilitare și reînnoire) pot fi realizate numai pe termen lung. Un control relativ mic poate fi obținut în a doua zonă, în care se află un utilitar. Vremea, condițiile geologice sau chiar încărcările de trafic nu pot fi controlate în mare măsură. Ultimul dintre acești factori, gestionarea scurgerilor, este locul în care operatorul de utilitate poate exercita cel mai mare grad de control de zi cu zi în ceea ce privește apariția scurgerilor. În timp ce scurgerile în sistemele de distribuție a apei sunt inevitabile, operatorii de utilități pot folosi metode de succes pentru a limita gradul de scurgere și volumul pierderilor de scurgere.

Efectul timpului asupra pierderilor de scurgere

Volumul pierderilor de scurgere într-un sistem de distribuție pe parcursul unui an depinde de numărul de scurgeri care survin, de amploarea lor, de presiunea de funcționare și, cel mai probabil, de timpul total de al scurgerilor. Scurgerile permise pentru perioade lungi de timp reprezintă adesea cel mai mare volum de pierderi de scurgere într-un sistem de distribuție a apei . In timp ce ruperile serioase ale unor conducte principale , provoaca haos si atrag multa atentie , aceste evenimente adesea contribuie in cadrul pierderilor cu  volume considerabile dar mici de apa . In ciuda cantitatii mari de apa ce se elibereaza in urma unei rupturi majore a conductei , natura disruptiva a acestor evenimente de obicei produce un raspuns imediat din partea companiei de apa si pentru ca durata scurgerii e de obicei limitata la o perioada de ore , volumul de apa pierdut este tinut sub control .

Dimpotrivă – și surprinzător pentru mulți – numeroasele scurgeri mici, ascunse, reprezintă cel mai mare volum total de pierderi de scurgere într-un sistem de distribuție pe parcursul unui an. În sistemele bine întreținute la nivel mondial, cel mai mare volum anual anual de pierderi reale apare datorită scurgerilor de lungă durată, mici și mijlocii, datorate conexiunilor de servicii pentru clienți, cu excepția densităților foarte scăzute ale conexiunilor de serviciu. Deși ratele de scurgere sunt scăzute, scurgeri de mici dimensiuni sunt deseori nedetectate pentru perioade lungi de timp. Influența timpului de rulare este factorul principal al volumului de apă pierdute la scurgere pe parcursul unui an. În sistemele fără programe de detectare a scurgerilor active, timpul de funcționare al scurgerilor ascunse este continuu până când acestea sunt detectate de un utilitar de apă sau de o parte externă, cum ar fi un client, de obicei, după ce scurgerea devine evidentă printr-o anumită formă de deteriorare pe care o cauzează .

Timpul de scurgere cuprinde trei elemente:

 1. Timpul de conștientizare. Acesta este timpul necesar pentru ca operatorul să conștientizeze că există o scurgere; un parametru puternic influențat de prezența sau absența unui program de control al scurgerilor.
 2. Timp de locație. Acesta este timpul necesar pentru identificarea sursei de scurgere după ce operatorul este conștient de existența sa.
 3. Timp de reparare. Acesta este timpul pentru a rezolva o reparație care oprește fluxul de scurgere, odată ce poziția de scurgere a fost identificată. Nu este vorba numai de timpul de închidere sau de reparație, dar tot timpul necesar să îndreptați comanda de reparații, să programați repararea, să notificați clienții și alte activități, ceea ce poate dura zile sau săptămâni în funcție de politicile companiei de alimentare cu apă.

 

În multe sisteme de apă din întreaga lume, scurgeri mici și pauze pot rula pentru perioade de săptămâni, luni sau chiar ani înainte de a fi descoperite și reparate. În consecință, deși debitul de la astfel de scurgeri poate fi relativ mic, volumul pierderilor ascunse de scurgere este, de obicei, o proporție semnificativă din volumul total de scurgere și depășește cu mult apele pierdute în evenimente majore de rupere.

Caracterizarea Scurgerilor.

Deoarece timpul de rulare a scurgerilor este un factor atât de important în producerea pierderilor prin scurgere, dezvoltarea unei strategii care să minimizeze timpul de scurgere este esențială pentru un program de gestionare a corect. Prima fază a răspunsului la o scurgere este timpul de conștientizare. Scurgerile pot fi separate în două categorii principale care sunt determinate de modul în care operatorul de utilități le recunoaște. Acestea sunt:

 • Scurgeri raportate
 • Scurgeri neraportate

 

Toate utilitățile de apă potabilă întâlnesc scurgerile raportate. Utilitățile a căror singură activitate de control al scurgerilor este de a răspunde la scurgeri raportate, operează un program reactiv de gestionare a scurgerilor. Sistemele care încearcă în plus să identifice scurgerile nedeclarate fac operarea unui program proactiv de gestionare a scurgerilor. Pentru multe utilități, cele mai multe pierderi de pierderi pe parcursul unui an apar din cauza scurgerilor nedeclarate. Pentru acele sisteme cu o politică reactivă privind controlul scurgerilor, este foarte probabil că acestea controlează doar o mică parte a evenimentelor de scurgere din sistemele lor de distribuție.

Există și un al treilea tip de scurgere, cu caracteristici unice. Concentrațiile de fond implică sunete joase și șocurile la îmbinări și fitinguri care sfidează detectarea prin mijloace convenționale acustice. Astfel de scurgeri minore sunt de obicei numeroase și răspândite într-un sistem de distribuție dat, dar nu sunt ușor de detectat individual.

 

În trecut, aceste scurgeri care se încadrau în rubrica scurgerilor de fond s-ar putea să fi fost privite ca o scurgere inevitabilă, în sensul că nu era eficient să le detectezi și să le repari în mod individual. Utilizarea gestionării presiunii a apărut pentru a face față acestor noțiuni și pentru a oferi mijloace de succes pentru a reduce, deși nu elimină scurgerile de fond.

Conceptele de timp ,conștientizare, localizare și reparație (ALR) au condus la dezvoltarea analizei componentelor tipurilor de scurgere. Scurgerile raportate și nedeclarate au diferite durate de ALR. Sunt câteva exemple:

 • Pauzele principale de apă vizibile au în mod obișnuit vremuri de scurtă durată, deoarece natura disruptivă a unor astfel de evenimente determină o conștientizare instantanee și un timp de localizare și un timp de reparație de câteva ore .Pentru a obține o închidere a secțiunii rupte a conductei reparația și restaurarea durează mai mult timp.
 • Scurgerile ascunse ale rețelelor de alimentare cu apă subterană și ale supapelor pot avea timpi de conștientizare scurti sau lungi (în funcție de modul în care se utilizează gestionarea proactivă sau reactivă a scurgerilor), dar vor avea de obicei o scurtă perioadă de localizare și reparație. Cele mai multe utilități sunt capabile să identifice și să repare scurgeri după ce sunt conștiente de ele.
 • Scurgeri ascunse la conexiunile de servicii pentru clienți pot avea, de asemenea, timpi de conștientizare variați din aceleași motive ca cele de mai sus. O diferență notabilă pentru aceste scurgeri este că acestea pot avea de asemenea vremuri de reparație variabile depinzând de politicile utilizatorului. Multe utilități de apă solicită clienților săi să aranjeze reparații pe secțiunile sau pe toate conductele lor de legătură. Astfel de politici s-au dovedit a fi ineficiente mecanisme de control al scurgerilor deoarece mulți clienți răspund lent în aranjarea unor astfel de reparații. Aparatele de utilitate care efectuează reparații în conexiunile de service pentru clienți sau care au programe de reparare pot să păstreze timpul de reparare la un nivel rezonabil, probabil de ordinul mai multor zile. Pentru sistemele care se bazează pe reparații aranjate de client, timpul de reparație se poate extinde timp de săptămâni sau luni, cu consecința nedorită a creșterii volumelor pierderilor de scurgere, chiar și după identificarea și identificarea scurgerilor.

 

Modelele eficiente de calcul tabelar au fost dezvoltate de diverși consultanți pentru a modela componentele de scurgere care apar în utilitățile de apă și pentru a furniza date audio pentru audit. Pot fi introduse informații pentru a afla daca sistemul utilizează sau nu un program de supraveghere a scurgerilor; timp mediu de reparație pentru diferite tipuri de scurgeri; inclusiv scurgerile de tuburi de conexiune pentru servicii pentru clienți; numărul și tipurile de scurgeri; și alte informații. Din această analiză, pot fi făcute previziuni pentru a estima volumul reducerii pierderilor de pierderi care pot fi obținute de politicile raționalizate ale ALR. Analiza pe component , studiata mai detaliat în capitolul 5, este una dintre inovațiile puternice dezvoltate pentru a ajuta la planificarea gestionării scurgerilor.

Un cuvânt suplimentar privind scurgerile de conducte pentru conexiuni de serviciu pentru clienți

La nivel mondial, majoritatea evenimentelor de scurgere și majoritatea pierderilor de volum al apei au loc pe conductele de conectare a serviciului pentru clienți, nu pe conductele de alimentare cu apă ale sistemului de distribuție. Există mai multe motive pentru acest lucru. Sistemul de distribuție a conductelor deseori tinde să fie relativ uniform în materialele, proiectarea și construcția sa. Bransamentele de serviciu ale clienților și conexiunile la rețeaua de distribuție au mult mai multe accesorii, fire și bucăți, care pot eșua și se întâlnesc adesea mult mai variabile în materie de materiale și practici de instalare. Diferite tipuri de conducte au fost utilizate de-a lungul anilor, de la plumb și fier galvanizat în trecut la conductele din cupru și plastic în prezent. Multe materiale de conducte de serviciu, cum ar fi fierul galvanizat și conducta de polibutilenă, sunt predispuse la defecțiuni cu mult înainte de omologii lor de materiale de bază. Multe utilități necesită ca lucrările la conductele de distribuție să fie efectuate numai de personalul lor sau de un constructor selectat și inspectat de către aceștia. Dimpotrivă, ele permit clienților să angajeze contractori independenți pentru instalarea și repararea conductelor de conectare la servicii. Calitatea materialelor și calitatea muncii poate deveni suspectă în astfel de aranjamente, deoarece este dificil să se supravegheze activitățile unui număr mare de antreprenori independenți. Consumul de apă potabilă poate reduce riscul de defectare a conductelor de conectare a serviciului pentru clienți prin stabilirea unor standarde uniforme de calitate pentru acest tub, precum și prin proceduri de instalare și asigurare a calității.

Factorul primar al scurgerilor de conducte pentru conexiuni de servicii pentru clienți este totuși tipul de politică de reparații utilizată de utilitatea de apă. Este obișnuit ca multe companii de apă din America de Nord să solicite clienților să nu dețină numai conductele de legătură de serviciu, ci să efectueze reparații de scurgere găsite pe cel puțin o parte din conductele lor. În timpul secetei severe din Marea Britanie în perioada 1995-1996, autoritatea de reglementare a guvernului a impus o cerință de stabilire a precedentelor pentru mai multe companii de apă care se aflau în lipsa de apă, solicitându-le să efectueze reparații în privința scurgerilor din  conducte cunoscute de servicii private care funcționau continuu în așteptarea reparației de către client. Prin punerea în aplicare a reparațiilor rapide, reducerea pierderilor de scurgere a fost atât de dramatică încât autoritatea de reglementare a pus în aplicare o cerință permanentă pentru toate companiile de apă din Anglia și Țara Galilor de a institui o politică pentru reparațiile implementate de utilități ale scurgerilor de conducte private de serviciu. Rezultatul a fost de a reduce foarte mult timpul de funcționare a scurgerilor care au fost deja detectate și identificate. Această schimbare majoră a politicii a fost remarcabilă prin faptul că, după ce a fost abordată o serie de neajunsuri inițiale, sa constatat că rata de apariție a noilor scurgeri este gestionabilă pentru companii, demonstrând că o abordare proactivă economisește efectiv apă și bani pentru utilitate comparativ cu abordarea mai reactivă a reparațiilor efectuate de client.

 

Presiunea si scurgerile de apa

În întreaga lume, multe companii de apă potabilă operează cu presiuni care depășesc cu mult ceea ce este necesar pentru a-și îndeplini obligațiile de serviciu față de clienți și comunități. Acest lucru are un cost în ceea ce privește pierderea apei din viteze ridicate de scurgere, precum și o cerere mai mare de energie pentru pomparea apei la presiuni mai mari. Mai mult decât atât, nivelurile de presiune a apei nu sunt deseori monitorizate cu atenție de către utilitățile de apă pe întregul sistem de distribuție.

Este logic ca nivelul presiunii apei să aibă în vedere cantitatea de apă care curge prin scurgere într-o conductă sub presiune. Pur și simplu, cu cât este mai mare presiunea, cu atât este mai mare rata de scurgere a apei . Cu toate acestea, până relativ recent, presiunea nu a fost analizată în mod obișnuit pentru efectul său asupra scurgerilor în sistemele de distribuție a apei. Lista cauzelor operaționale de scurgere – presiune excesivă, conducte de umplere prea rapidă, supape de închidere prea rapide, ciocan de apă – toate sunt asociate cu presiunea de funcționare, direct sau indirect.

Presiunile de operare nu numai că au un efect major asupra cantității de apă care se sustrage de scurgerile active, ci și asupra influenței surprinzător de mari asupra ratei generării de noi scurgeri. Frecvența scurgerii principale a apei și frecvența scurgerilor de serviciu cresc rapid atunci când se întâlnește o presiune ridicată, sau când funcționează la o presiune ridicată continuă. Operarea sistemului de distribuție ca nivel constant de presiune suficientă pentru a susține nivelul dorit de servicii către clienți, dar nu la niveluri excesive, poate obține economii de la reducerea scurgerilor și duce la mai puțin stres în infrastructura sistemului de distribuție. Un studiu efectuat de Grupul de Lucru Internațional de Apă al Asociației Naționale de Apă din 110 de sisteme de apă din 10 țări a arătat o reducere semnificativă a numărului de scurgeri deapa si a constatat ca presiunea de reducere va duce, de pauza principală la proprietăți și infrastructură adiacente.

Teoria FAVAD a căilor de descărcare a zonei fixe și a zonei variabile a fost dezvoltată în 1994 și a avansat foarte mult înțelegerea relațiilor de presiune-scurgere pentru sistemele de distribuție a apei. Înainte de această teorie, s-a presupus că cantitatea de scurgere printr-un orificiu fix dintr-o conductă variază în funcție de puterea la pătrat a presiunii, ceea ce presupune că o schimbare de 10% a presiunii va produce doar o schimbare de 5% în viteza apei care iese din conducta prin  scurgere. Teoria FAVAD ia în considerare faptul că anumite tipuri de scurgeri, cum ar fi găurile în conductele metalice, vor urma acest model de cale fixă ​​și vor demonstra relația la pătrat, sau puterea 0,5, în calculul scurgerii presiunii. Anumite alte tipuri de scurgeri, însă, urmează căi de scurgere variabile. Relația presiune-scurgere variază până la o putere de 2,5 în astfel de cazuri. Scurgerea de fundal are de obicei un exponent FAVAD de 1,5. Multe sisteme de distribuție au o varietate de tipuri de scurgeri, iar acum este comună asumarea unei puteri de 1,0, mai degrabă decât 0,5 pentru majoritatea sistemelor. Numeroase teste pe teren care folosesc teoria FAVAD de la mijlocul anilor 1990 au confirmat că influența presiunii asupra volumului de scurgeri și a frecvenței noilor scurgeri este mult mai mare decât estimată anterior. Variabila exponent este denumită exponent N1.

În recunoașterea acestei relații și prin dezvoltarea unui mijloc de calculare a acesteia pentru sistemele individuale de distribuție, gestionarea avansată a presiunii a devenit un instrument distinct în controlul pierderilor prin scurgeri. În special în abordarea pierderilor de fond care sunt, prin definiție, nedetectabile prin mijloace acustice tradiționale, gestionarea presiunii a devenit un mijloc extrem de rentabil pentru a reduce ceea ce a fost privit anterior ca scurgeri inevitabile. Strategiile au fost utilizate în multe utilități de apă din întreaga lume cu presiune ridicată pentru a reduce presiunile excesive si pentru a reduce scurgerile cauzate de scurgerile de fundal răspândite. Valvele de reducere a presiunii cu ajutorul unor regulatoare versatile pot fi instalate pentru a inhiba în siguranță vârfurile de presiune și pentru a reduce presiunea în perioadele cu o cerere redusă de apă, permițând totuși un nivel adecvat de servicii de apă pentru clienți, pentru nevoile consumatoare și de stingere a incendiilor. Stabilirea managementului presiunii ca strategie în caseta de instrumente de gestionare a scurgerilor este una dintre cele mai eficiente inovații din ultimii ani .

Localizarea și cuantificarea scurgerilor

A devenit mai esențial pentru operatorii de utilități să știe unde se produce pierderea de apă și cât de mult are loc pierderea de apă. Au existat scurgeri în sistemele de apă cu conductă atât timp cât au existat aceste sisteme. Istoric, mulți operatori de servicii de apă au reacționat la scurgeri numai după ce au devenit vizibili, adesea provocând perturbări în proces. În ultimele decenii, tehnologiile au fost dezvoltate pentru a permite operatorului să adreseze proactiv scurgerile, detectând scurgeri în timp ce acestea sunt relativ minore și nu sunt evidente de la sol. Aceste tehnici oferă operatorilor mijloace exacte pentru identificarea surselor de scurgere și măsurarea cantităților de apă provenite de la apariția scurgerilor. Metodele active de control al scurgerilor folosite de serviciile de apă se încadrează în două categorii generale:

 • Tehnici acustice – sunetul apei care iese din sistemul presurizat este detectat de dispozitivele de ascultare sensibile. Scurgerile pot fi identificate și localizate prin aceste tehnici, dar cantitatea de apă care scapă din scurgeri nu poate fi cuantificată cu o mare acuratețe, iar aceste tehnici nu pot detecta scurgeri de fundal, care sunt, prin definiție, metode nedetectabile.
 • Tehnici de măsurare a debitului – apa furnizată printr-un sistem de distribuție poate fi măsurată în diferite puncte ale sistemului și analizată pentru a deduce și cuantifica prezența uneia sau a mai multor scurgeri pe o anumita zona. Tehnici de masurare a debitului au fost perfecționate pentru a măsura prezența unei scurgeri relativ mici într-o zona specifica a sistemului de distributie .
 • Gestionarea eficientă a scurgerilor se bazează pe utilizarea ambelor tehnici și ambele au avut un avans considerabil în ultimii ani.

 

Dispozitivele acustice au fost utilizate pentru detectarea și identificarea zgomotelor de scurgere timp de sute de ani. Atunci când apa scapă dintr-o conductă sub presiune, se produce un sunet caracteristic și recognoscibil al scurgerii în conductă. Astfel de surse de scurgere pot călători de-a lungul conductei în ambele direcții și pot fi detectate în puncte îndepărtate de scurgere. De la dispozitive de ascultare mecanică timpurie (tije sonore, geofoane), detectarea zgomotului la scurgeri avansate la dispozitivele care utilizează amplificarea electronică a sunetului pentru a detecta, filtra și identifica mai bine zgomotele de scurgere. În anii 1970, corelatorii de zgomot au fost invitați să ofere precizări exacte ale surselor de scurgere. Un corelator de scurgeri identifică locația exactă a scurgerii prin compararea zgomotelor de scurgere de la două site-uri care cuprind scurgerea. Într-un timp relativ scurt, corelatorul de scurgeri a devenit un instrument fundamental al specialistului în scurgeri.

Mai recent, au fost dezvoltate înregistrări de zgomot pentru scurgeri, care nu numai că detectează zgomote de scurgere, ci și le înregistrează într-o perioadă determinată de timp. Aceste unități sunt proiectate pentru a fi dislocate permanent în locații fixe sau rotite de la un loc la altul. Înregistrările sunt, de obicei, programate să functioneze în timpul orelor de noapte minime de consum și să înregistreze zgomotele de scurgere. Sunetele înregistrate pot fi apoi descărcate și comparate cu jurnalele din apropiere pentru a detecta prezența scurgerilor. Registrele de zgomot la scurgeri pot fi implementate relativ ușor și necesită forță de muncă mai mică decât sondajele manuale tradiționale. De asemenea, sunt utile pentru supravegherea locațiilor sensibile sau greu accesibile. Unele înregistratoare de zgomot la scurgeri sunt utilizate în prezent în tandem cu echipamente corelante pentru detectarea, înregistrarea și identificarea surselor de scurgere. Înregistrările de zgomot la scurgere amplasate în mod corespunzător într-o zonă pot găsi scurgeri la un debit destul de mic. Există dovezi că depistarea timpurie nu numai că reduce scurgerile în mod semnificativ, dar reparația în timp reduce costul reparației, restaurării și daunelor.

Dispozitivele acustice sunt instrumentele principale ale echipei de detectare a scurgerilor. Acestea permit echipajelor să detecteze prezența zgomotului de scurgere și identificarea precisă și rapidă a locațiilor. Programele de gestionare a scurgerilor nu pot fi eficiente fără aceste instrumente.

În timp ce dispozitivele eficiente de detectare a scurgerii sunt utilizate în mod obișnuit, aceste dispozitive nu măsoară volumul de apă care scapă dintr-o scurgere sau o scurgere de fond. Obținerea unei măsuri a volumului de apă pierdut în urma scurgerilor este importantă pentru a include cantități precise de scurgeri în auditul apei și pentru a descoperi modele de scurgeri în sistemele de distribuție. Luarea deciziilor de intervenție privind scurgerile justificabile din punct de vedere economic se bazează și pe cunoașterea cantităților de scurgeri din anumite zone ale sistemului de distribuție. Cu excepția cazului în care înregistratorii de zgomot la scurgeri sunt permanent dislocate, dispozitivele acustice nu pot detecta creșterea scurgerilor pe măsură ce apar noi scurgeri sau pe măsură ce scurgerile existente se agravează. Măsurarea debitului, deși nu asigură identificarea capabilității, permite operatorului să cuantifice debitele de scurgeri individuale sau ratele de scurgere în vrac din mai multe scurgeri existente în zone distincte ale sistemului de distribuție.

Avansarea măsurării debitului în analiza scurgerilor a dus la posibilitatea de a monitoriza o variatie largă a cantităților de scurgeri, până la nivelul micilor scurgeri individuale în sistemele de distribuție bine administrate. Abordarea acestei metode necesită măsurarea fluxurilor în arii de măsurare distincte (DMA) sau subsecțiuni DMA. DMA-urile sunt zone discrete ale sistemului de distribuție care sunt suficient de mici pentru a măsura și separa debitele de scurgere de la consumul clienților.

Prin limitarea alimentării în DMA a uneia sau mai multe rețele de apă, variațiile zilnice și sezoniere ale debitului pot fi măsurate cu exactitate de către contoarele amplasate pe rețeaua de alimentare. Fluxurile de aprovizionare în perioadele minime de consum sunt analizate, deoarece ratele de scurgere există la cea mai mare proporție a fluxului de aprovizionare în aceste perioade. În multe zone, consumul clienților este minim în timpul nopții; prin urmare, fluxurile nocturne ridicate pot atinge nivelurile maxime noaptea.

În astfel de cazuri, trebuie să se utilizeze o planificare atentă pentru a evalua fluxurile în perioadele minime reale de consum. În zonele cu fluxuri industriale mari, analiza poate fi efectuată în astfel de perioade. După analizarea perioadelor minime de consum, tendințele de curgere pot fi monitorizate și nivelurile de intervenție de detectare a scurgerilor economice sunt setate, lucrările de evidențiere a scurgerii sunt lansate numai atunci când ratele de scurgere din DMA au crescut la un nivel econimic stabilit.

 

Sistemul cuprinde :

 • Măsurare la sursa de alimentare cu apă sau lucrări de tratare (apă furnizată).
 • Măsurarea fluxului în zonele de aprovizionare sau de preasigurare, cu granițe geografice sau hidraulice, de obicei 10.000-50.000 proprietăți ale clienților.
 • Monitorizarea fluxului în DMA cu 1000-3000 de proprietăți, cu supape de închidere permanent închise și încă o rețea de alimentare deschisă care alimentează DMA
 • Zonele mici de localizare a scurgerilor din fiecare DMA, de aproximativ 500-1.000 de conexiuni cu clienții, unde robinetele de limitare rămân deschise, cu excepția unui exercițiu de localizare a scurgerii;
 • Contoare individuale pentru clienți, interne, comerciale și industrial

 

 • Sectorizarea sistemului de distribuție a apei prin stabilirea zonelor sub presiune și DMA-urilor a devenit comună și, în unele cazuri, a fost necesară o practică în utilitățile de apă din diferite țări ale lumii. A devenit o tehnică extrem de utilă pentru monitorizarea apariției consumului și a scurgerilor și furnizării de cantități pentru aceste componente.

Impactul Scurgerilor

În timp ce scurgerile din sistemele de distribuție a apei sunt etichetate ca pierderi, trebuie recunoscut faptul că apa este indestructibilă și se pierde doar în sensul că a scăpat neintenționat din sistemul de distribuție a apei sub presiune. Apa pierdută ca scurgeri, precum ploaia, se percolează în pământ sau intră în canalizări sau în sistemele de colectare a apelor pluviale. Efectele negative pe care le are scurgerile asupra societății sunt numeroase:

 • Pierderile mari de scurgere necesită indirect furnizorii de apă pentru a extrage, trata și transporta volume mai mari de apă decât necesită clienții lor. Acest lucru duce la retrageri inutile din bazinele hidrografice, contribuind eventual la impacturi adverse asupra mediului.
 • Pierderile massive de apa au nevoie de o infrastructura mai mare decat necesar pentru a indepllinii cerinta clientilor ,un factor convingător, deoarece reabilitarea și reînnoirea infrastructurii este de mare îngrijorare în America de Nord
 • Pierderile mari datorate scurgerilor reprezintă, de asemenea, o problemă relevantă de gestionare a energiei
 • Scurgerile si crapaturile din tevi adesea cauzeaza daune considerabile si sporesc liabilitatea pentru distribuitorii de apa.
 • Scurgerile și pauzele pot avea un efect distinct asupra calității apei a sistemului de distribuție ca sursă potențială de contaminare în condiții de presiune scăzută sau de reflux.
 • Volume semnificative de scurgere în deșeuri comunitare – sau sisteme de colectare a apelor uzate și sunt tratate la stația locală de tratare a apelor uzate – prin care se confruntă două runde de tratare costisitoare, fără a oferi vreodată vreun folos benefic
 • Retragerile inutile cauzate de scurgeri pot limita creșterea într-o regiune ca urmare a restricțiilor privind apa ca sursă disponibilă și pot fi o sursă de conflict în timpul deficitului de apă sau al intereselor concurente pentru surse limitate de apă.

Alte efecte negative există de la o utilitate de apa la alta  , cu probleme unice posibile în orice utilitate de apă. Asociate cu aceste probleme sunt impacturi financiare. Orice impact negativ asupra utilității de apă sau cumulului are un impact asupra costurilor, deși unele dintre acestea pot fi dificil de cuantificat .

 

În procesul de compilare a auditului apei, este important ca costurile să fie alocate diferitelor componente ale scurgerilor identificate de audit. Costurile de scurgere variază direct cu costul apei din comunitate sau regiune. Dacă resursele de apă sunt limitate și tarifele percepute clienților sunt mari, costurile asociate scurgerilor vor fi, de asemenea, mari. Costurile de scurgere pot varia și cu timpul; dacă o penurie de apă apare ca urmare a secetei sau din alte motive, costul scurgerilor pierdute din sistem va crește, de asemenea, odată cu creșterea relativă a apei. Costurile includ costurile variabile pe termen scurt pentru tratarea și livrarea apei, dar pot include, de asemenea, costuri de infrastructură, economice, sociale sau politice pe termen lung.

Scurgerile pot fi chiar evaluate la costul de vânzare cu amănuntul dacă utilitatea se confruntă cu limitări importante ale resurselor de apă și punând în aplicare măsuri stricte de conservare a apei. În astfel de cazuri, se poate susține că volumele de apă provenite din scurgeri recuperate pot fi vândute clienților, prin urmare, se aplică rata de vânzare cu amănuntul.

Scurgerile reprezintă ineficiența în procesul pe care o utilitate de apă îl folosește pentru a livra apă clienților săi. Deși există limite sub care recuperarea scurgerilor nu este rentabilă, este probabil ca multe utilități de apă din America de Nord să funcționeze cu niveluri excesive de scurgeri care sunt reduse din punct de vedere al costurilor.

 

VIP