Furtul de apă este o problemă semnificativă care afectează multe comunități din întreaga lume. Furtul de apă este o problemă serioasă care duce la reducerea disponibilității apei pentru utilizarea legitimă. De asemenea, poate provoca daune infrastructurii de apă, conducând la costuri scumpe pentru reparații și întreținere. Prin urmare, detectarea furtului de apă este esențială pentru menținerea unei alimentări cu apă durabile și fiabile.

Pierderea de apă este împărțită în două categorii generale: pierdere reală și aparentă . Una dintre principalele surse de pierdere aparentă de apă este reprezentată de conexiunea ilegală sau furtul de apă în sistemele de alimentare cu apă și rețelele de distribuție a apei. Această pierdere de volum de apă este retrasă din sistemele de conducte de apă fără a fi măsurată și plătită. Acestă problemă este răspândită în țările în curs de dezvoltare și Europa.

Această prezentare necesită JavaScript.

Există mai multe tehnologii și metode disponibile pentru identificarea conexiunilor ilegale la apă:

Radarul cu Penetrare în Sol (GPR): Această tehnologie poate detecta schimbările din sol prin emiterea de unde radar și măsurarea timpului necesar pentru a se întoarce la suprafață. Folosind această tehnică, pot fi identificate zone de schimbare sau perturbare a solului, care pot fi cauzate de conexiuni ilegale la rețeaua de alimentare cu apă.

 

 

Inspectia video: Aceasta este o metodă eficientă pentru detectarea conexiunilor ilegale, care implică utilizarea camerelor video pentru a inspecta interiorul conductelor. Imaginile obținute sunt transmise la un ecran de monitorizare, unde personalul poate verifica orice conexiuni ilegale la rețeaua de alimentare cu apă.

Imaginea termică: Această metodă implică utilizarea camerelor speciale pentru a detecta variațiile de temperatură într-un anumit mediu. Dacă există o conexiune ilegală la rețeaua de alimentare cu apă, aceasta va provoca o variație în temperatura mediului înconjurător, care poate fi detectată utilizând imaginea termică.

DMA (Zonă de Măsurare a Cartierului): Această metodă implică împărțirea rețelei de alimentare cu apă în zone mai mici, astfel încât consumul de apă să poată fi monitorizat mai eficient în fiecare zonă. Dacă există o crestere a consumului de apă într-o anumită zonă fara a creste si cantitatea de apa facturata, aceasta poate indica existența unei conexiuni ilegale în acea zonă.

 

Contoare inteligente: Acestea sunt contoare de apă care pot transmite date în timp real despre consumul de apă și pot detecta deviații de la consumul normal. Aceste contoare pot fi utilizate pentru a detecta conexiuni ilegale la rețeaua de alimentare cu apă.

Dronele de supraveghere pot fi folosite și pentru depistarea bransamentelor ilegale la rețelele de apă sau la alte sisteme de distribuție a apei, cum ar fi lacuri, sere sau piscine. Dronele pot fi echipate cu camere video sau termice pentru a detecta variațiile de temperatură, astfel încât zonele cu activitate suspectă pot fi identificate și investigate ulterior de către personalul specializat. De asemenea, dronele pot ajuta la identificarea altor probleme legate de sistemele de apă, cum ar fi scurgerile sau alte defecte în infrastructura rețelei. Prin urmare, dronele pot fi un instrument valoros în ceea ce privește monitorizarea și menținerea unui sistem de apă eficient și fiabil.

In unele cazuri, specialiștii pot folosi și analiza datelor privind consumul de apă pentru a identifica eventualele discrepanțe sau discrepanțe nejustificate, care pot indica utilizări neautorizate sau furt de apă.

O altă metodă pe care specialiștii o utilizează pentru a identifica conexiunile ilegale la apă este prin utilizarea modelării hidraulice. Această tehnică implică crearea unui model computerizat al sistemului de distribuție a apei și simularea fluxului de apă prin rețea. Analizând datele din modelul hidraulic, specialiștii pot identifica zone ale rețelei în care fluxul de apă nu se potrivește cu nivelurile așteptate, ceea ce ar putea indica prezența unor conexiuni ilegale.

În plus, specialiștii pot utiliza și inspecții fizice ale sistemului de distribuție a apei pentru a căuta semne de conexiuni ilegale, cum ar fi conducte care nu aparțin sau robinete care au fost instalate fără autorizație. Aceste inspecții pot include, de asemenea, verificarea contoarelor de apă pentru fraudă sau derulare ilegală.

Utilizarea unor echipamente care pot localiza traseul conductelor si al bransamentelor, pentru a identifica ramificatii.

 

Una dintre metodele utilizate pentru identificarea branșamentelor ilegale la apă este efectuarea de măsurători pe rețeaua de canalizare. Aceasta poate fi realizată prin intermediul unor senzori și contoare inteligente, care pot detecta eventualele scurgeri de apă sau fluctuații neobișnuite ale debitului.

Există mai multe tehnologii și metode care pot fi utilizate pentru a detecta conexiuni ilegale la rețelele de alimentare cu apă. Cu toate acestea, este esențial ca autoritățile să investească în aceste tehnologii și să aibă personal bine pregătit pentru a le utiliza în mod eficient. Se pot luat măsuri pentru a preveni astfel de situații în viitor, cum ar fi creșterea numărului de inspecții la rețelele de apă și crearea unor linii de denunțare pentru a ajuta la identificarea branșamentelor ilegale. În plus, proprietarii de afaceri care sunt prinși că folosesc branșamente ilegale pot fi amendați sau chiar să-și piardă licența de funcționare.

 

WWW.PIERDERIDEAPA.RO

Prima pagină