Devenit deja o traditie si asteptat cu mare interes de toti „detectivii apei ” Concursul de detectii pierderi apa 2017 vine cu noi si interesante vesti.

Pentru inceput trebuie precizat faptul ca anul acesta vor exista cateva probe foarte interesante avand rolul de a coagula mai multi operatori in scopul de a identifica cat mai multe defecte si cu precizie cat mai mare.

Unu este un numar mult prea mic pentru a realiza ceva maret!

Prima noutate consta in formarea echipelor (prin tragere la sorti) formate din 4-5 operatori de la diversi operatori(in functie de nr de echipe inscrise). Concret se vor forma echipe cu operatori amestecati de la diverse companii de apa. Scopul acestor echipe este acela de a stabili o strategie si o abordare proactiva la alegere legata de identificarea cat mai multor defecte. Aceste echipe vor avea un perimetru bine delimitat in care sa propuna ca si strategie o abordare apoi o implementare a diverselor tehnologii pentru managementul pierderilor de apa. Echipele vor avea posibilitatea de a utiliza orice echipament doreste pentru identificarea avariilor : corelator, geofon, loggeri de zgomot, loggeri de presiune, georadar, debitmetre ultrasonice,etc.

Fiecare echipa va avea la dispozitie toata noaptea din prima zi de concurs pentru propunerea strategiei urmand ca a doua zi in functie de ordinea tragerii la sorti sa mearga in teren si timp de 3 ore sa caute prin orice mijloace doreste cat mai multe avarii. Fiecare echipa va fi punctata in functie de numarul de avarii identificate, cele de conducte fiind mai apreciate comparativ cu avariile de pe bransament sau cele din caminele de vane. Identificarea bransamentelor ilegale este apreciata cu punctaj semnificativ.

Scopul acestui exercitiu este acela de a ajuta operatorul ca intr-o arie bine stabilita (o localitate de dimensiuni mici dar cu importante pierderi, vizibile in balanta apei) sa se reduca impactul acestora. In zona propusa vor putea exista si bransamente ilegale sau alte provocari care trebuiesc identificate pentru a fi remediate.

Se zice ca ar fi pacat sa ne bazam doar pe creierul nostru cand am putea imprumuta si de la altii.

Mai clar ar fi o pierdere pentru gazda acestui eveniment daca ar avea la dispozitie 20 de echipe de detectii pierderi si nu ar putea rezolva o problema reala.

Acesta noutate nu va anula problele consacrate (care vor fi maxim 2) in care fiecare operator va avea la dispozitie 30 de minute pentru a identifica intr-un traseu de 150-200 metrii avarii.Punctarea acestei probe se va face tot in functie de distanta cea mai exacta indicata fata de avaria localizata.

 

OBS – Nu uitati ca totusi este 1 aprilie, dar cred ca ideea ar putea fi pusa in practica si chiar ar avea un impact benefic pentru operatorul de apa care gazduieste acest eveniment.

Propun ca acest eveniment sa poarte numele celui care a promovat si sustinut acest eveniment dl Vasile Ciomos.