Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie.

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

„Apa si apa uzata” – este tema acestui an.

Ziua mondială a apei se marchează anual, iar tema anului 2017 „Apa și apa uzata” scoate în evidență legătura dintre cantitatea și calitatea apei necesare , reprezintă un aspect definitoriu pentru asigurarea calității vieții. De asemenea, prin acțiunile organizate în acest an se urmărește și recunoaștere muncii depuse în acest sector de activitate și conștientizarea necesității de a avea condiții de muncă decente, potrivit unwater.org.

WWD-GENERIQ-CMJN_ROM_2017_square

Trei din patru locuri de muncă la nivel global sunt dependente de apă, conform estimărilor, ceea ce înseamnă că penuria și lipsa de acces la apă sunt susceptibile să limiteze creșterea economică în deceniile următoare, a declarat marți Organizația Națiunilor Unite (ONU), citată de Thomson Reuters Foundation. Aproximativ 1,5 miliarde de oameni — jumătate din lucrătorii din lume — sunt angajați în domenii de activitate puternic dependente de apă, cei mai mulți dintre ei în agricultură, pescuit și silvicultură, relevă raportul din 2016 ”The World Water Development Report” publicat de ONU cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

http://www.unwater.org/worldwaterday/home/en/