Concursul  Detectia Pierderilor de Apa – Vasile CIOMOȘ

Editia a XII-a

 

 

Concursul de detecție a pierderilor de apă „Vasile Ciomoș” s-a încheiat cu succes pentru cele 25 de echipe înscrise anul acesta! Cea de-a XII-a ediție a avut loc la Călărași și a fost găzduită de ECOAQUA SA Călărași, câștigătorii de anul trecut. Anul acesta trofeul a mers la compania AQUATIM SA, locul II și III fiind ocupate de echipele din Compania de Apa Arad și Compania de Utilitati Publice Dunarea Braila.

 

            Concursul Detecția Pierderilor de Apă „Vasile Ciomoș” este organizat de Asociația Română a Apei cu sprijinul companiei gazda si al autoritatilor locale și judetene din regiune. Acesta se adresează practicienilor, celor care îşi folosesc cunoştinţele şi talentul în a identifica cu succes acele defecte care nu sunt vizibile. In anul 2019, concursul a ajuns din nou pe malul Dunării, Compania ECOAQUA SA Calarasi fiind fiind gazda acestei traditionale competiții.

 

Concursul cu anvergura naționala oferă oportunitatea companiilor de apă din România să se perfecționeze în domeniul pierderilor de apă, prin experiența acumulată și împărtășită dar și prin punerea în practică a cunoștințelor dobândite de către echipele participante, în viața de zi cu zi. Se creează astfel, un mediu propice schimbului de experiență între specialiștii din domeniu. De asemenea, rolul evenimentului este și acela de a creea legături şi prietenii pentru a putea gasi răspunsuri la viitoarele provocări.

La fel ca în fiecare an și anul acesta participanții au avut de trecut probe care le-au pus la încercare priceperea și abilitatea dobândite în munca de teren pentru depistarea acelor pierderi ascunse de apă.

Concursul a constat în patru probe de teren, în condiții reale. Fiecare din cele 25 de echipe a avut 30 de minute/probă pentru identificarea și localizarea exactă a defectelor. Traseele selectate de catre organizatori au avut materiale si dimensiuni diferite precum PEID De 110mm, Otel DN 200, PEID De 110, otel Dn 400, fiecare traseu permitand utilizarea unor echipamente specifice precum corelator si microfon de sol.

Organizatorii au fost foarte atenți la detaliile legate de probe. Au marcat conductele și branșamentele pe teren, au pregătit hărți cu diametre și materiale, au făcut ca probele să se desfășoare în bune condiții. Astfel, fiecare echipă si-a desfasurat activitatea in conditii similare de lucru, fiind punctată în funcție de numărul de avarii identificate si confirmate ulterior prin sapatura de catre organizatori.

Concursul simuleaza conditiile de lucru reale, astfel incat sapaturile pentru confirmarea avariilor se fac in zona unde cel putin  patru echipe au anuntat o posibila avarie pe o lungime de 2 metri, ramanand in limitele realitatii din teren si mai ales, tinand  cont de costuri.

 

Ca în fiecare an, experienta echipelor din teren a fost demonstrata, majoritatea raspunsurilor grupandu-se in zonele cu avarii. Remarcam faptul ca la aceasta editie seriozitatea abordarii in teren a condus la faptul ca 20 de echipe au indicat cel putin 4 avarii corect.

La aceasta editie s-au încris in concurs 25 de echipe de la operatorii de apă canal din întreaga țară, aceasta fiind editia cu numarul cel mai mare de participanti. După calcularea punctajelor acumulate pe teren și aplicarea criteriilor de departajare, echipa castigatoare a fost desemanta ca fiind echipa AQUATIM. Locul II a fost ocupat de echipa Companiei de Apa ARAD iar Compania de Utilitati Publice Dunarea Braila s-a clasat pe locul III. Juriul a fost format din reprezentantii ANRSC, ARA, UTCB si ai companiei SEBA KMT, asigurandu-se astfel impartialitatea si corectitudinea evalurii facute.

Toți participantii au primit diplome și trofee de participare. Echipa clasată pe primul loc a plecat acasă cu un echipament de ultimă generație pentru detectarea pierderilor ascunse de apă și identificarea avariilor, oferit de SEBAKMT, partenerul evenimentului implicat activ în desfășurarea activității concursului.

In calitate de gazda, compania de ECOAQUA a avut pe teren peste 20 de angajati care au putut vedea la lucru echipele participante si mai mult, au putut identifica bune practici, care ulterior le pot adapta si introduce in procedurile de lucru curente.

Toti participantii au participat la o demonstratie de lucru cu echipamente de ultima generatie oferita de SEBAKMT.

Trebuie subliniat faptul ca la succesul evenimentului a contribuit in mod semnificativ efortul organizatoric facut de compania gazda, sub coordonarea directa a domnului Director General Cezar Neagu. Mai mult, prin participarea autoritatilor locale si judetene la ceremonia de deschidere si la cea de decernare a premiilor, a fost confirmata importanta acestei activitati pentru toti operatorii regionali.

 

Așadar, ediția cu numărul XIII se va desfășura anul viitor la Timisoara, urmând ca, conform tradiției, echipa căștigătoare să fie gazda următorului concurs si sa impartaseasca cu ceilalti specialist bunele practice pe care le folosesc in activitatea de detectie a pierderilor de apa.

 

Silviu Lacatusu

consilier ARA