Dezvoltarea oraselor a facut ca implicit si desnsitarea utilitatilor din subteranul aceastora sa die mult mai mare, instalaţii de apă, gaze, energie electrică şi instalaţii de telecomunicaţii. Acest lucru face ca timpul necesar pentru localizarea traseului sa fie destul de mare.

În mod obisnuit pentru detectarea instalaţiilor subterane metalice se folosest o metoda bazata pe energia undelor radio folosind un generator si un locator.

Odată cu apariţia conductelor de polietilenă la instalaţiile de apă şi gaz această metodă nu a mai da rezultate datorita faptului ca materioalul din care este construita conducta nu mai este conductor al undelor.

Pentru a localiza traseele nemetalice putem folosi sisteme de markeri, sisteme ce permit localizarea subterană şi stocarea de date referitoare la facilităţile subterane. Odată cu asignarea unei frecvenţe unice pentru fiecare grup de utilităţi, sistemul de markeri este utilizat la companiile de energie, apă, gaz şi telecomunicaţii din întreaga lume.

Noile versiuni de locatoare RD 8100/RD 7100 Radiodetection sunt proiectate sa localizeze atat conducte/cabluri subterane cat si markeri cunoscuti si sub denumirea de System Electronic de Marker sau Omni-Markers.

Facilitati:

Masurare automata a adancimii – sistemul Radiodetection TruDepth™, permite localizarea simultana atat a traseelor de conducte cat si a markerilor precum si afisarea adancimii la care se afla acestea.

Optiune de GPS – facilitatea de localizare a pozitiei, permite utilizatorului sa colecteze coordonatele de pozitie GPS ale utililitatii pe care o localizeaza. De asemenea, locatoarele permit si imperecherea cu un sistem GPS extern de mare precizie sau alternativ se pot conecta la dispozitive Android astfel puntand folosi aplicatia RD Map pentru partea de pozitionare.

Guidance Mode – mode de localizare facil utilizatorului ceofera indicatii referitoare la adancime si traseu prin sageti directionale.

Power Filters™ – permite localizarea cablurilor de electricitate, iar pentru o precizie ridicata in mediile aglomerate, permite utilizatorului sa efectieze localizare dupa o anumita armonica a frecventei localizate putand astfel distinge un anumit cablu intr-o zona aglomerata.

Localizare simultana:  – permite localizare simultana atat a traseelor de conducte/cabluri precum si a markerilor.

Frecvente configurabile:  – echipamentele pot fi programte de utilizator pentru a localiza o anumita frecventa.

4 kHz cu functie de Current Direction, (CD) – fucntie ce permite localizarea cablurilor cu impedanta ridicata precum si localizarea in medii aglomerate, avand certitudinea ca ne aflam pe traseul corect.

Usage logging: optiune ce stocheaza in memoria interna a echipamentului modul in care acesta a fost utilizat precum si detalii referitoare la momentul folosirii, coordinate GPS, etc.