„Nu te compara cu nimeni altcineva din lume.

Dacă o faci, te jigneşti pe tine” – Bill  Gates

Există o diferenţă între dezvoltare personală şi dezvoltare profesională ?

Să începem prin a defini cei doi termeni:

Dezvoltarea profesională este necesară pentru a-ţi dezvolta abilităţile şi competenţele în ceea ce priveşte profesia ta. De cele mai multe ori considerăm că atunci când terminăm o şcoală am terminat-o cu învăţatul, dar realitatea este total diferită. În şcoală de obicei primim informaţii despre lucruri testate în practică, deci lucruri cunoscute şi aplicate. Între timp apar noi programe informatice, noi gadgeturi, noi aplicaţii… deci este nevoie să învăţăm lucruri noi şi să dezvăţăm lucruri vechi.

Dezvoltarea personală este necesară pentru a ne dezvolta abilităţile şi competenţele legate de viaţa personală. Este nevoie de a învăţa lucruri şi obiceiuri noi legate de noile noastre roluri : devenim părinţi, formăm o familie, avem responsabilităţi..etc.

Răspunsul la întrebarea de mai sus este DA, dar nu se pot exclude reciproc. Cele mai multe abilităţi dobândite prin dezvoltare personală sau profesională pot fi folosite oriunde. Deci este nevoie de dezvoltare pentru a câştiga noi abilităţi şi competenţe.