ian-maggs-photo-1

 

Ian Maggs – invitatul special al workshopului Detectivii Apei Pierdute din data de 27-28 octombrie 2016 Bucureşti

Bună ziua Ian! Mă bucur că ați fost de acord să veniți în România și să ne împărtășești câteva dintre experiențele tale. Avem câteva întrebări pentru tine, astfel încât atât noi cât și cei care vor participa la workshop, să te cunoască mai bine:

 

 1. Câteva cuvinte despre tine ..

 

M-am născut în nordul Angliei, am mers la școală în Sud, am petrecut 15 ani în Australia, iar acum locuiesc în Franța, așa că nimeni nu poate spune după accentul meu de unde vin!

 

Am studiat iniţial Ştiinţe Aplicate Biologice, și am un masterat în apă, energie și mediu la Liverpool John Moores University.

 

După o scurtă perioadă petrecută ca om de știință în domeniul biologiei, am primit un loc de muncă la Yorkshire Water (una dintre cele mai mari companii de apă și de canalizare din lume), ca asistent al Administratorului cu scurgerile, unde am colectat date, am atribuit locuri de muncă și am redactat rapoartele de scurgere. Am avansat până la un rol de middle management unde am fost responsabil pentru punerea în aplicare a tehnologiei la echipele de teren. În acest timp, am petrecut mai mulți ani lucrând ca un  Tehnician de rețea responsabil pentru conducerea de zi cu zi a unei rețele rurale de apă mari în Yorkshire Dales. Aceasta a fost o adevărată provocare în timpul iernii și în mai multe rânduri m-am trezit blocat în zăpadă după ce răspundeam la un apel de urgență.

 

Această experiență pe teren a fost esențială pentru rolul pe care îl îndeplinesc acum. După ce am făcut treaba pe teren, am înțeles provocările de zi cu zi și acest lucru mă ajută să găsesc soluții care pot fi furnizate de către forța de muncă. Aceasta înseamnă, de asemenea, că eu sunt în măsură să comunic cu echipajele de teren, precum și cu directorii generali pentru a investiga problemele și oferi o soluție coerentă nu numai pentru cei care au nevoie să o livreze, dar și pentru cei care sunt de acord să finanțeze proiectul.

 

In anul 2001 mi-am luat concediu sabatic de un an de zile de la munca mea la Yorkshire Water și am călătorit în Australia pentru a juca hochei și să lucrez la Sydney Water; Am ajuns să stau în Australia, timp de aproape 15 ani, devenind cetățean australian în 2011.

 

În 2015 m-am mutat la Provence, în sudul Franței, împreună cu soția mea și cei doi copii, cu scopul de a fi mai aproape de familiile noastre.

 

 1. Ce faci acum? Cât timp lucrezi în domeniul pierderilor de apă?

 

Sunt proprietarul şi directorul general al unei mici firme de consultanță în inginerie numită Managementul Pierderilor de Apă (Water Loss Management – WLM), care se află în Australia. Derulăm proiecte cu multe companii de utilități de apă ajutându-le să gestioneze mai bine  scurgerile prin colectarea de date exacte și utile, utilizarea tehnologiei adecvate și a forței de muncă. Scopul nostru este de a lucra în colaborare cu toate nivelurile de decizie din cadrul serviciilor de apă, împărtășind cunoștințe și construind echipe puternice, pentru a permite o gestionare continuă a pierderii de apă. Noi revizuim practicile de lucru, date despre debitele de apă și schemele rețelelor și oferim soluții care variază de la schimbările în managementul operațional, la sectorizarea rețelei și punerea în aplicare a tehnologiei.

 

Cu toate că majoritatea muncii noastre este desfășurată cu Australian Water Utilities, acum am sediul în Franța, și intenționez să întreprindă câteva proiecte în Europa.

 

În total am lucrat în domeniul gestionării pierderilor de apă și gestionarii operaționale peste 22 de ani.

 

 1. Care sunt proiectele la care ai participat? Ce condiții ai întâlnit?

 

Majoritatea proiectelor mele au fost cu rețele de apă urbane, variind de la câteva mii, până la câteva milioane de conexiuni.

 

Timp de 4 ani am gestionat programul guvernului federal australian intitulat „Programul de gestionare a pierderilor de apă pentru NSW Urban Water Utilities”. În această echipă și echipa mea am livrat proiecte de management al pierderilor de apă cu 75 de utilități de apă urbane din Australia. Le-am furnizat formare, le-am oferit ingineri de specialitate și am finanțat parțial proiecte care au livrat economii durabile de apă de aproximativ 5.400 megalitres pe an.

 

Am lucrat în orașele de deşert foarte interesante, cum ar fi Alice Springs si Broken Hill, orașe mari, cum ar fi Sydney si Melbourne, precum și în insule tropicale îndepărtate. Mulți oameni cred că trebuie să fie frumos să lucrezi pe insule tropicale, cu plaje de palmieri franjurate și mări albastre, dar în realitate acestea sunt de multe ori condițiile de muncă cele mai dificile. Am întâlnit insecte mortale, haite de câini sălbatici, revolte și chiar o lovitură de stat militară.

 

Cred că cel mai interesant proiect al meu a fost cu o comunitate mică de pe o insulă din largul coastei de nord a Australiei. Comunitatea pierdea peste 60% din cantitatea de apă în sistem, la un cost de aproape 1 milion de dolari americani pe an. A trebuit să vizitez această comunitate izolată în mai multe rânduri, lucru care  implica 2 ore de zbor într-o aeronavă de mici dimensiuni. Nu e atât de plăcut, atunci când nu-ți place sa zbori!! Proiectul inițial a făcut economii de apă de aproximativ 12 litri pe secundă (nu-i rău pentru o rețea cu 400 de conexiuni), dar investigațiile noastre au descoperit că proasta instalare a rețelei și condițiile de sol agresive ar duce la o revenire destul de rapidă a scurgerilor. Nu recomandam foarte des o înlocuire țeavă en-gros, dar în acest caz, pentru cea mai mare parte a conductelor de serviciu era necesară reînnoirea.

ian-maggs-onsite-photo

 1. Ai fost vreodată în România? 

Nu, nu am fost niciodată în România. Cel mai aproape am fost într-o vacanță de schi în Bulgaria, în 1992!

 

 1. Cunoști problemele balcanice legate de pierderile de apă? Care crezi că este diferența dintre ţările cu pierderi mari de apă (România, Serbia, Bulgaria) și cele cu pierderi mici (Germania, Olanda)?

 

Deoarece nu am lucrat în regiune nu sunt în măsură să compar direct performanța acestor rețele, dar eu sper de a afla mai multe despre provocările cu care se confruntă România, Serbia, Bulgaria, etc in timpul vizitei mele viitoare la București.

 

Una din regulile mele cheie atunci când încep un nou proiect este de a petrece cel putin 2 zile pe teren la operatorul de apă pentru a simți condițiile de rețea și modul de lucru. Deseori pot obține o idee bună a problemelor majore în timpul primei vizite. Datele despre apa ne pot spune multe despre amploarea pierderii de apă și tipurile de pierderi de apă, dar un studiu în fața desktop-ului va omite unele dintre cele mai importante aspecte care contribuie la aceste pierderi și acest lucru poate fi determinat numai prin lucrul cu oamenii care își desfășoară activitatea la compania de apă.

 

Pentru mine printre factorii majori care contribuie la pierderea de apă se numără:

 • Calitatea materialelor pentru conducte (inclusiv depozitarea)
 • Instalarea defectuoasă a țevilor
 • Lipsa investițiilor în tehnologii adecvate
 • Management de slabă calitate
 • Forță de muncă / lipsa de abilitare / proprietate de calitate scăzută
 • Valoarea scăzută a apei
 • Instruirea neadecvată

 

Un lucru este sigur acela că nu este doar o soluție la provocarea dată de pierderile de apă şi aproape întotdeauna am găsit o problemă unică atunci când am vizitat un nou operator de apă. Acest lucru, desigur, păstrează slujba mea interesantă.

 

 1. La Workshop vor fi prezenți și mulți practicanți în detectarea pierderilor de apă. Ce te-ai gândit să ne prezinți?

 

Sper să împărtășesc experiența mea diversă cu cei care vor participa. După ce am lucrat cu un număr mare de diferiți operatori de apa, am văzut și rezolvat multe probleme. Sunt, de asemenea norocos că am fost în măsură să mă „joc” cu mai multe tehnologii diferite de detectare a scurgerilor prin muncă strânsă cu furnizorii de echipamente, și am instalat un număr mare de rețele de detectare a scurgerilor on-line. Sper să prezint o gamă largă de tehnici și că toată lumea va găsi ceva interesant în prezentarea mea.

 

Voi rula, de asemenea, un atelier de lucru scurt, pe analiza DMA, inclusiv furnizarea unei simple foi de calcul de analiză DMA, care pot fi modificate pentru orice utilitate de apă participantă.

 

 1. Cunoști revista Detectivii Apei Pierdute? Ce crezi despre ea?

 

Cred ca Detectivii Apei Pierdute este o publicație foarte utilă pentru practicienii din industria de apă și de gestionare a pierderilor de apă. Știu cât de dificilă este alcătuirea acestui tip de publicație și calitatea revistei este un testament pentru talentul si dedicarea celor care le produc.

detectivii-apei-nr9-oct-2016