WORKSHOP INTERVIU„DETECTIVII APEI PIERDUTE” 2020

Modelare hidraulică – aplicații în domeniul pierderilor de apă

19-20 martie 2020

 

 

Ing. Mihail TODOROV
.Inginer în modelare hidraulică. Experiență – Compania de apă din Blagoevgrad (Bulgaria);
În prezent – inginer Grundfos (Sofia).

WORKSHOP 2020 – Modelare hidraulică – aplicații în domeniul pierderilor de apă

 

  1. Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre d-voastră

 

Sunt Mihail Todorov din Pernik, Bulgaria. Am absolvit UACEG Sofia, cu masterat în aprovizionare cu apă și canalizare în 2010. După,  am petrecut aproape 5 ani în compania de apă din Blagoevgrad, ca inginer de apă. De asemenea, lucrez ca inginer de aplicații în distribuitorul sistemului Bentley în Bulgaria și Africa de Est. Am experiență în lucrările de construcție pe șantier, proiectare, modelare hidraulică și colectare și prelucrare de date. Momentan lucrez în Grundfos Bulgaria ca inginer de vânzări externe.

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în acest domeniu? Ce experiență aveți în modelarea hidraulică? Ce proiecte ai avut?

 

Am început să lucrez cu modelare hidraulică ca inginer în apă la compania de apă din Blagoevgrad, dar a fost doar o zgârietură a suprafeței. După ce m-am înscris la distribuitorul sistemului Bentley, a fost sarcina mea să instruiesc și să prezint aplicația de modelare hidraulică inginerilor de apă. Această poziție a oferit o înțelegere și mai profundă a modelării hidraulice cu o mulțime de proiecte și probleme diferite. Am făcut mai multe modele hidraulice pentru companii de apă din Bulgaria și Africa de Est.

 

  1. Ce este modelarea hidraulică? Pentru cine este destinat și pentru cine are nevoie? Cum ajută companiile de apă? Dacă ești începător, cât timp trebuie să înveți să lucrezi într-un program de modelare hidraulică?

Modelarea hidraulică poate fi prezentată ca un gemen digital pentru rețeaua de apă și canalizare. Se potriveste cel mai bine companiilor de apă din întreaga lume și proiectanților de apă. Ajută pentru că îl puteți folosi pentru a juca diferite scenarii pentru viitor, poate estima noi DMA-uri, ajută cu planurile de reînnoire a conductelor, detectarea scurgerilor, optimizarea pompei și pura proiectare a rețelei de apă . În ceea ce privește rețeaua de canalizare, modelarea hidraulică ajută mai ales la proiectarea pompării și gestionarea apelor pluviale.Pentru un incepator majoritatea aplicatiilor de modelare hidraulica au un program destul de bun de auto-invățare care poate fi folosit , dar cea mai bună cale de a invăța este realizarea diferitelor proiecte si incercarea de a rezolva probleme adevărate.

 

  1. Cum puteți identifica pierderile de apă prin aplicarea modelării hidraulice?

Este doar un mod matematic și statistic de identificare. Mai întâi trebuie să creezi modelul și să-l calibrezi. Calibrarea este poate cel mai important pas din proces – trebuie să colectați o cantitate uriașă de date pentru sistemul fizic, pentru pompe și informații operaționale PRV și date de la debitmetre și senzori de presiune. Odată calibrat, modelul ar trebui actualizat destul de des – dar depinde în mare măsură de cât de dinamică este rețeaua de conducte locale. După aceea, puteți utiliza datele reale de la debitmetre, senzori de presiune, diametrele conductelor și materiale, date ale contorului clienților, dacă sunt disponibile în GIS pentru a le compara cu modelul hidraulic. Această diferență între cele două modele ajută programul să calculeze unde aveți pierderi de apă pentru a vă oferi presiunea și fluxul curent în rețea

  1. Ce date aveți nevoie pentru a realiza un model hidraulic? Cum ajungi la aceste date? Ce se întâmplă dacă nu aveți toate datele necesare?

În lumea perfectă, veți avea date GIS de la compania locală de apă pentru toți parametrii fizici ai rețelei de conducte. De asemenea, veți avea DMA-uri stabilite cu măsurători precise ale debitului și presiunii. În realitate, acest lucru este aproape science-fiction. În unele locuri este greu chiar de înțeles care este diametrul real al conductei. Unele companii de apă au doar scheme pe copie.Dacă nu aveți toate datele, ar trebui să începeți să le colectați mai bine.

O modalitate bună de verificare a diametrelor conductelor este de a colecta date de la scurgerile curente ale conductelor, reparații, conexiuni ale contoarelor noi ale clienților etc. Chiar și cu cantități mici de date puteți crea un model. Cu cât introduceți mai multe informații, cu atât va fi mai exact modelul dvs.

  1. Care este diferența dintre programele de modelare hidraulică? Știe Bentley să facă în plus sau mai bine?

 

Intrucât aproape toate programele de modelare hidraulică sunt la baza Epanet, nu există o diferență mare în modul general de lucru și de calcul. Achiziția HAESTAD Bentley înainte de mai bine de 15 ani nu a fost doar o afacere comercială. Echipa din spatele aplicațiilor a rămas și a avut un impuls imens în cercetare și optimizarea constantă a acesteia.

 

  1. Ce subiecte veți aborda la seminar? Ce ai de gând să ne înveți? Pentru cine este menit?

 

Voi încerca să vă explic cum să creați un model decent, cu informații minime, cum să-l utilizați pentru a optimiza rupturile și scurgerile conductelor folosind instrumentele de aplicare. Utilizarea modelului ca gemel digital poate ajuta operatorii să joace cu anumiți parametri și să verifice schimbarea presiunii în simulare înainte de a începe instalarea reală. Deciziile care arată destul de bine în proiectare pot fi rele pentru rețea după implementarea lor. Seminarul va fi util inginerilor companiei de apă, proiectanților de apă și tuturor celor interesați de modelare și optimizare.

 

  1. Cunoașteți România și cum sunt prezentate rețelele de apă?

 

Aceasta va fi a treia oară în România legată de modelarea hidraulică. Pot spune că am o înțelegere decentă a rețelelor de apă, dar întotdeauna este ceva nou de învățat și, în măsura în care am înțeles, fiecare companie de apă are diferite provocări de rezolvat.

 

Descarca invitatia

 

Această prezentare necesită JavaScript.