Cele 4 etape ale liderului

Ti s-a intamplat si tie sa afirmi uneori ca persoanele care au rezultate exceptionale s-au nascut lideri, sau genii?

Aceasta intrebare este pe buzele multora pentru ca geniul din fata lor pare ca nu se chinuie deloc in ceea ce face: totul pare atata de natural si de simplu, incat nu iti imaginezi cum altfel ar putea sa fie acea persoana decat: geniala.
La fel este si in cazul unor lideri: pare ca s-au nascut lideri.

Dar oare chiar s-au nascut lideri? Sau au devenit lideri in urma unui proces continuu de dezvoltare?
Raspunsul la aceasta intrebare ni-l ofera John Maxwell in cartea sa: “Cele 21 de legi supreme ale liderului”.

El spune asa:

“ A deveni lider este un proces care seamana cu investitiile in actiuni la bursa de
marfuri. Daca sperati ca intr-o zi sa faceti avere, nu veti avea success.”

 

Ceea ce John Maxwell doreste sa sublinieze, este faptul ca stiinta conducerii se invata treptat, si ca este vorba de un proces prin care liderul trece pana ajunge la acel nivel in care pare ca s-a nascut asa. Liderul investeste zilnic in dezvoltarea stiintei conducerii iar in timp, daca aduni toate aceste cunostinte, obtii un progress fantastic si niste rezultate de care chiar sit u vei fi uimit. Aceasta este puterea pasilor mici, dar zilnici. Consecventa si obiceiurile zilnice ne determina rezultatele.

 

 

Acum, indiferent de locul in care te afli tu in momentul de fata, este bine sa tii cont de urmatoarele 4 etape pe care le respecta dezvoltarea si progresul:

1. Etapa 1: Nu stiu ceea ce nu stiu
2. Etapa 2: Stiu ceea ce nu stiu
3. Etapa 3: Stiu ceea ce stiu
4. Etapa 4 :Nu stiu ceea ce stiu

 

 

 

 

 

 

O reprezentare grafica a celor 4 etape arata asa:

Imagini pentru nu stiu ce nu stiu stiu ce nu stiu

Fiecare din aceste 4 etape are atat avantaje cat si dezavantaje si odata constientizata etapa in care esti, este nevoie de multa munca daca doresti sa treci la urmatorul nivel.

De ce?

Pentru ca implica din ce in ce mai multa responsabilitate, intentionalitate si actiune. Indiferent de etapa in care te afli, exista pericolul de a se instala zona de confort si de a ramane in acea etapa, din dorinta de a nu infrunta situatii noi care produc discomfort si necesita un model nou de invatare prin experiente.

Fiecare etapa in sine este un proces prin care, daca iti dai voie sa treci, devii o versiune mai buna a ta pentru ca te cunosti mai bine, iti cunosti limitele, dorintele, comportamentele, emotiile, reactiile, rezistentele, si le poti modela in functie de rezultatul dorit

 

Articol realizat de: Teglas Cristina Roxana
Pentru mai multe articole vizitati: https://cristinateglas.ro/

Pentru mai multe detalii despre mine vizitati: https://xchangevision.com/trainer-cristina-teglas/