Köln – studiu de caz – scanare pierderi de apa din satelit utilizand metoda UTILIS

de Karen Dubey, Director de marketing corporativ Utilis

Operatorii de apă din întreaga lume se confrunta zilnic probleme datorate infrastructurii îmbătrânite, fie că este vorba de drumuri, poduri, clădiri sau conducte. Utilis, o companie cu sediul în Israel, folosește date obtinute din satelit pentru a ajuta la evaluarea infrastructurii. Mai exact, Utilis utilizează date radar obtinute prin scanarea din satelit pentru a detecta scurgerile de apă potabilă din conductele subterane. Lipsa de apă este o problemă importantă la nivel mondial cu estimări că țările pierd între zece și cincizeci la sută din apă din cauza scurgerilor.

Compania RheinEnergie AG a luat legătura cu Utilis pentru a ajuta la reducerea pierderilor de apă (NRW). RheinEnergie AG gestionează 5650 km de linii de distribuție, principale și de servicii, care în prezent au un procent de 8% NRW (media pe cinci ani). Ele furnizează apă potabilă către o suprafață de 520 km2 din Germania, într-o zonă care înglobează orașele Köln, Pulheim și Frechen distribuite prin două rețele de apă separate. Țevile sunt formate din PE, PVC, oțel, fibre de ciment și fontă, iar dimensiunile sunt cuprinse între DN 20 și DN 1000. Provocarea RheinEnergie AG este de a gestiona o rețea atât de mare cu resurse limitate, limitând, de asemenea, pierderea de apă într-un buget alocat pentru detectarea scurgerilor. Acest lucru i-a determinat să contacteze Utilis și partenerul KSC, o companie austriacă Certified Leak Detection Leak. A fost încheiat un acord între companiile implicate pentru a utiliza sateliții pentru detectarea scurgerilor.

 

Fig. 1: Scanarea din satelit – UTILIS – cuprinzand zona de detectat si zonele potentiale cu pierderi

Proiectul a început în iulie și echipele de detectare a scurgerilor de la KSC și Operatorul de apa au petrecut 9,2 zile investigând 39 de puncte potentiale furnizate de Utilis. În acest timp, au fost găsite 33 de scurgeri totale în 24 de puncte. Aceasta a fost în medie de 1,2 scurgeri pe km și 3,2 scurgeri pe zi de echipaj.

Dintre aceste scurgeri, 19 au fost pe conducte principale și 11 pe conducte de servicii. RheinEnergie AG intenționează să excaveze și să repare multe dintre scurgerile descoperite, iar la acel moment se va determina dimensiunea scurgerii și se poate calcula un volum de apă economisit. In concluzie cest proiect a reușit să ofere RheinEnergie AG oportunitatea de a economisi bani prin reducerea pierderilor de apă și din reducerea energiei risipite pentru pomparea apei pirdute.

 

Această prezentare necesită JavaScript.