AQUA-ROBO-LEAK

 

Cu toții am fost fascinați de ROBOCAP, binecunoscutul polițist-robot.

Tehnologiile au evoluat astfel că ce altădată era o idee SF astăzi este ceva real.

 

 

 

 

 

Echipa PipeGuard de la Institutul Tehnologiilor din Massachusetts a dezvoltat un robot pentru localizarea pierderilor de apă.

 

The robot can detect small variations in pressure by sensing the pull at the edge of its soft rubber skirt. (Photo courtesy of MIT)

 

Robotul are forma unui fluturaș de badminton supradimensionat și poate detecta cu precizie și cele mai mici pierderi de apă. El este introdus în conductă printr-un hidrant, apoi este împins de apă și este recuperat la următorul hidrant. Principiul este similar cu cel utilizat de tehnologia SAHARA de la PURE care are un fel de parașută ce străbate conducta sau SMARTBALL un fel de minge introdusă în conductă pentru a prelua date din interior. Acest robot colectează date din conductă, detectează variații de presiuni, date ce se vor descărca atunci când este scos din conductă.

SMARTBALL

SAHARA

Echipa a dezvoltat acest proiect de mai bine de 9 ani, iar în prezent face teste pe o conductă de 12 inchi în Monterrey, Mexic. La începutul acestui an, robotul a fost testat pe un sistem de conducte din Al Khobar, Arabia Saudită acolo unde apa este foarte scumpă din cauză că este desalinizată. Acestă tehnologie va fi prezentată la Conferința Internațională IEEE / RSJ privind Roboții Inteligenți și Sistemele în septembrie 2017.

Aceste tehnologii sigur vor fi dezvoltate și testate permanent, în prezent fiind utile pentru conductele de aducțiune sau de transport.

In prezent se dorește dezvoltarea robotului, echipându-l și cu un mecanism special care ar putea efectua reparații instant la fața locului pentru scurgeri mici.

 

SURSA