Bucuresti 18 Martie 2017

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Specialisti din Romania si din alte 24 de tari au participat  la “Saptamana planificarii si gestiunii mediului subteran urban”

 

The European Cooperation in Science and Technology (COST), Universitatea Tehnică de Construcții București prin Centrul de Cercetare în Ingineria Apelor Subterane (CCIAS) au organizat în București, în perioada 13 – 16 martie 2017, “Săptămâna planificării și gestiunii mediului subteran urban”. Evenimentul s-a bucurat de o prezență internațională remarcabilă, în condițiile în care specialiști din 24 de tari au fost prezenți în Romania si au participat la manifestările organizate cu aceasta ocazie.

Principalul obiectiv al simpozionului “Saptamana planificarii si gestiunii mediului subteran urban” a fost acela de a  aduce împreună ingineri, geologi, ingineri, urbaniști si factori de decizie în procesul de planificare urbană, pentru a facilita transferul de cunoștiințe din domeniul mediului subteran al zonelor urbane.

Pe parcursul a patru zile, au fost  organizate în Bucuresti, la  Universitatea  Tehnica de Constructii Bucuresti, sase  seminarii tehnice și știintifice, la care au participat   peste 170 persoane – cercetători, reprezentanți ai companiilor, ai administrațiilor publice locale și ai instituțiilor de învățământ superior. Cu această ocazie s-a desfășurat și conferința finală a programului internațional de cercetare COST SUB-URBAN TU1206.

Participantii din tara si strainatate, cercetatori, experti sau factori de decizie privind dezvoltarea urbana, dar si reprezentantii presei, s-au bucurat pe parcursul a patru zile nu doar de informatiile stiintifice vehiculate in cadrul simpozionului, dar au avut ocazia sa observe ca aceasta manifestare a avut suportul extrem de pretios al unor puternice firme care activeaza pe piata romaneasca( Apa Nova Bucuresti, Holcim, Tecnoservice Equipment SRL, Wavin , SCC Erbasu, TehnoWorld, Steinzeug-Keramo, Tiroler Rohre, Iridex Group).

 

 

 

 

Pentru noi a fost  o mare bucurie  sa constatam  ca in mediul economic local activeaza companii care sunt conduse de oameni cu viziune pe termen lung, care stiu ca descoperirile teoretice de astazi se pot transforma maine in noi tehnologii, care odata puse in practica pot asigura dezvoltarea economiei si afacerilor, dar asigura si confortul locuitorilor marilor orase.

 

Informații de background

Acțiunea COST SUB-URBAN TU1206 este o rețea europeană de institute geologice, administrații urbane, institute de cercetare și universități ce dezvoltă împreună concepte relevante gestiunii mediului subteran al orașelor. Un element esențial al acestei acțiuni este crearea unei comunități formate din specialiști în geo-științe, urbaniști, reprezentanți ai administrațiilor urbane, universități și institute de cercetare. Astfel, acest proiect a stabilit o rețea activă de instituții din 32 de state, dintre care 29 europene, ce coordonează, integrează și accelerează cercetarea la nivel mondial dedicată modelării și reprezentării mediului subteran urban. Totodată a fost dezvoltat un set de instrumente ce permit diseminarea pe scara largă a cunoașterii mediului subteran. (sub-urban.squarespace.com):

 

 

 

Prof. Dr. Habil. Constantin Radu Gogu
Groundwater Engineering Research Centre
Centrul de Cercetare Ingineria Apelor Subterane
Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
Complex Laboratoare Colentina