SmartBall este o tehnologie de detectare a scurgerilor de apă dezvoltată de compania Pure Technologies. Această tehnologie a fost dezvoltată pentru prima dată în anul 2005 și a fost folosită pentru a identifica probleme în conducte de dimensiuni mari. De atunci, a fost utilizată pe scară largă în întreaga lume pentru a detecta scurgerile de apă din conductele de transport subterane.

SmartBall este o tehnologie inovatoare de detectare a pierderilor de apă care utilizează o minge senzorială specială. Această tehnologie este utilizată în principal de operatorii de rețele de apă și de inginerii care gestionează aceste rețele, pentru a detecta scurgerile de apă care pot duce la pierderi semnificative de apă și potențial la daune materiale. SmartBall a fost deja folosită cu succes în multe țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite.

Această prezentare necesită JavaScript.

SmartBall este compusă dintr-o sferă cu diametru mic, care este echipată cu un senzor acustic extrem de sensibil. Această minge senzorială este introdusă în conducta de apă și apoi lansată în fluxul de apă, unde se deplasează liber, fiind antrenată de fluxul de apă. Aceasta detectează sunetele generate de pierderile de apă și identifică buzunarele de gaz sau anomaliile, care au caracteristici unice. După ce SmartBall este extrasă, datele colectate sunt analizate cu ajutorul unor algoritmi matematici, care indică cu precizie locația pierderilor de apă, a buzunarelor de gaz sau a anomaliilor. SmartBall se deplasează liber în interiorul conductelor de transmisie cu o viteză de aproximativ 3 kilometri pe oră și poate inspecta peste 35 de kilometri într-o singură zi, fără a afecta fluxul de apă.

Un exemplu de utilizare a tehnologiei SmartBall a fost în Dubai, Emiratele Arabe Unite, unde Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) a folosit această tehnologie cu succes pentru a detecta pierderile de apă în rețeaua de transmisie a apei subterane. Aceste pierderi de apă sunt de obicei dificil de detectat cu ajutorul tehnicilor tradiționale de detectare a sunetului de scurgere din cauza adâncimii. Din aprilie 2021 și până la sfârșitul anului 2022, tehnologia SmartBall a detectat 43 de pierderi în rețeaua de transmisie a apei din Dubai, economisind 130de milioane de galoni imperiali de apa. Aceasta metoda a fost utilizata in diverse locatii, inclusiv in Tg Mures, Romania, unde a fost folosita cu succes pentru identificarea avariilor pe o aductiune din otel DN 400 de 6 km lungime.

https://content.jwplatform.com/previews/0nnNyFsd

 

Un alt avantaj major al Smart Ball este ca reduce costurile operationale prin detectarea rapida a fisurilor mici in conducte, evitand astfel cresterea dimensiunii lor si a pierderilor de apa ulterioare. Aceasta poate ajuta la economisirea apei si a banilor, iar prin reducerea pierderilor de apa, poate duce la o crestere a eficientei in industria apei.În plus, SmartBall poate identifica locația conductelor subterane și a altor active critice, fiind util într-un program de management proactiv al conductelor. De la lansarea sa în 2005, platforma SmartBall a fost utilizată cu succes pentru a inspecta peste 11.500 km de conducte din întreaga lume și a detectat peste 3.000 de scurgeri, economisind milioane de galoni de apă și sume importante de bani.

 

Pure Technologies | Xylem US