Unul dintre cele mai la îndemână „dispozitive artizanale”  pe care o companie de apă le poate avea sau produce este un stetoscop sau un băț pentru ascultare (manual listening stick).

Acest dispozitiv este utilizat încă din epoca romană, atunci cand echipele „comisarului FRONTINUS” utilizau un băț din lemn pentru a asculta conductele de apă.

Puteti reciti articolul despre FRONTINUS sau puteți sa-l revedeți pe ALEx   

Sextus Iulius Frontinus, comisar al apei în Roma Antică

A.L.Ex – Episodul 1: Epoca romană

Mai tarziu acelasi procedeu este folosit si in UK – Marea Britanie, procedeu care este intrebuintat cu succes si in zilele noastre.

Este un dispozitiv foarte folosit in multe companii de apa pentru a putea prelocaliza pierderile de apa.

Materialul din care este facut este din metal, lemn sau plastic (metalul avand proprietati mai bune de a trasmite sunetul).

Imagini pentru leak detection

Tehnica acesta este dependenta de abilitatile operatorului de a auzi zgomotul produs de o pierdere de apa.

 

Factorii care pot influenta operatorul sunt legati de presiunea scazuta, zgomot ambiental mare, distanta intre locul sparturii si activele care pot fi ascultate, diametrul conductei, materialul conductei.

Este o metoda care poate fi folosita de orice instalator interesat si cu abilitati de ascultare, iar echipamentele moderne au filtre si microfoane care amplifica zgomotele  produse de pierderile de apa.

 

 

 

 

 

Imagine similară

Imagini pentru leak detection thameswater

Imagini pentru leak detection thameswater   Imagini pentru leak detection thameswater  Imagini pentru stick listening leak detection

 

 

Imagine similară

Imagini pentru stick listening leak detection Imagini pentru stick listening leak detectionImagini pentru stick listening leak detection   Imagini pentru stick listening leak detection