Prin instalarea sistemului inovativ de la Invenio, Stop.Watch (brevet în așteptare) pe  toate vanele/ robineții de serviciu disponibili dintr-o zonă, echipele care se ocupă de managementul apei își pot da seama de locul în care este distribuită apa, ajutând companiile de apă să înțeleagă cât de mult din debitul de apă se datorează utilizării, pierderilor din instalații interne, pierderilor din conducte de alimentare sau pierderilor de apă în rețea.

 

Principiul de funcționare al sistemului este termic și folosește principiile termodinamice ale unui sistem:

Fig. 1. Difuzie temperatură prin secțiune conductă

Fig. 2. Locație montaj Stop.Watch

Figura de mai jos reprezintă o simulare la nivel urban, într-un DMA în care ruptura conductei a apărut la capătul acestuia. Se poate observa cum se modifică temperatura întregului sistem pe măsură ce apa rece intră în DMA si se pierde datorită rupturii:

 

 

Din 2015, echipa Invenio a studiat peste 20.000 de proprietăți în 50 de zone din Marea Britanie. Aceste zone au inclus zone de contorizare (DMA), zone de monitorizare a consumului (CMA) și zone industriale. În toate cazurile, au reușit să faca un bilanț al apei între debitmetrul local și pierderile din rețea.

 

Folosind loggerul Stop.Watch care nu se bazează pe principiul de masura al debitului sau pe principiul acustic, echipele au descoperit că:

 

  • Debitul pe timp de noapte este mai mare decât cel estimat; până la 7,5 l / proprietate / oră într-o zonă de contorizare
  • O proporție semnificativă de proprietăți cu pierderi pe proprietatea clientului; până la 10% într-o zonă de contorizare
  • O dimensionare greșită a zonei de contorizare
  • Conexiuni ilegale la reteaua de alimentare cu apa
  • Apă utilizată de la rețeaua de incendiu fara contorizare

Fig. 3. Monitorizare debite pe timp de noapte si pe timp de zi

 

Fig. 4. Exemplu harta amplasare senzori cu informatii despre fiecare

 

INVENIO Systems propune două tipuri de sisteme

 

Stop.Watch cu montaj temporar pentru detectia pierderilor în:

  • Identificarea pierderilor pe proprietatea clientilor ca parte a unui program de reducere a pierderilor
  • Identificarea proprietăților cu pierderi sanitare pentru o mai bună înțelegere a nivelului pierderilor și pentru îmbunătățirea eficienței detectiei de pierderi
  • Prioritizarea reparațiilor în funcție de debitul pierdut

Loggeri Flow.Watch cu montaj îngropat pentru:

  • Bilantul apei apei în zonele contorizate pentru a înțelege mai bine nivelurile de consum

Bilantul apei în zonele cu probleme de contorizare pentru a înțelege cauzele fluctuațiilor

 

 

Studiu de caz: Utilizarea sisteme INVENIO în Yorkshire, Marea Britanie

 

Yorkshire Water a colaborat cu Invenio Systems pentru a se asigura că pierderile de apă continuă să fie detectate si în timpul pandemiei Covid-19.

 

Datorită restricțiilor actuale, echipele de detectie pierderi apa din Yorkshire Water nu mai intră în proprietățile clienților pentru a investiga suspiciunile de fisuri ale conductelor de alimentare și pierderile din instalații. Drept urmare, echipele de detectie pierderi se confruntă cu o serie de cazuri de investigat carora nu pot sa le raspunda, iar apa continuă să se piardă prin defectiuni care rămân nerezolvate în perioada de distanțare socială.

 

Invenio a răspuns provocării Yorkshire Water oferind să împrumute gratuit 50 de loggere Stop.Watch.

 

Loggerele Stop.Watch sunt instalate temporar pe vanele de oprire externe ale proprietăților pe care echipele de detectie pierderi au identificat că poate exista o pierdere. Loggerul monitorizează modificările subtile ale temperaturii apei, si informează echipa dacă există o pierdere din instalațiile sanitare din proprietatea clientului sau dacă conducta de alimentare cu apa are pierderi.

 

În mod crucial, aceste investigații pot fi făcute fără a intra pe proprietatea clientului si fara a întrerupe alimentarea cu apă, menținând astfel siguranța clienților și a personalului Yorkshire Water. Orice muncă rezultată ulterior poate fi apoi prioritizată, pentru a se asigura că clienții Yorkshire Water au o sursă de apă rezistentă în viitor.

 

Katrina Bakker, specialist tehnic în echipa  Yorkshire, a declarat: „Suntem recunoscători pentru oferta generoasă de sprijin a lui Invenio. Soluția lor Stop.Watch ne va permite să identificăm pierderile și să acordăm prioritate lucrărilor de remediere, asigurându-ne că in acelasi timp clienții noștri continuă să primească serviciul excelent pe care îl așteaptă de la noi în acest moment dificil. ”

 

 

 

 

 

Pentru informatii suplimentare, echipa Envirotronic va sta la dispozitie la +40 213 404 014, office@envirotronic.ro