Într-un context marcat de schimbările climatice și în care dezvoltarea durabilă a devenit unul dintre cele mai importante obiective la nivel mondial, compania spaniolă, Molecor, fondată în 2006, a devenit în numai doisprezece ani una dintre cele mai relevante companii din lume legate de sectorul apei.

 

Molecor sa remarcat pentru prima dată în sectorul său, în 2007, cu dezvoltarea și prezentarea unei tehnologi exclusive și patentate la nivel mondial, principala diferență constând în ingenioasa și inovatoarea  orientare moleculară, care nu a mai fost folosita anterior în industria apei. Datorită acestui proces, compania este în prezent capabilă să producă și să comercializeze cele mai competitive și solicitate tevi de plastic din lume, pentru apa sub presiune. Acestea sunt tevile TOM® foarte apreciate, cat și incredibilele ecoFITTOM®, primele fitinguri fabricate din PVC-O.

 

Procesul de orientare moleculară pe care se bazează succesul tehnologiei Molecors constă într-un un sistem „complet uscat” care distribuie aerul prin țeavă și fiting într-un mod specific care să permită atingerea gradului maxim de orientare, atât în direcția axială cat si circulara. Inițial, moleculele de polimer sunt aliniate la întâmplare. Cu toate acestea, prin întinderea materialului și în anumite condiții de presiune, temperatură și viteză, moleculele de polimeri pot fi aliniate în aceeași direcție ca și când au fost întinse.

 

 

Figura 1. Structura laminară a PVC-O

 

 

Molecor, nemulțumit de această evoluție și mereu ghidat de ambiția sa mare și de dorința sa profundă de a continua să crească, a investit o mare cantitate de resurse în procesul său de îmbunătățire continuă. Astfel, compania a realizat de-a lungul timpului mai multe descoperiri care i-au ajutat să-și consolideze poziția de lider în sectorul apei.

 

Printre aceste descoperiri trebuie evidențiat: sistemul M-OR-P 3180, cu care Molecor a devenit prima companie capabilă să producă primele țevi din PVC-O DN800 mm, depășind toate dimensiunile dezvoltate până în acel punct în materialul PVC-O; Mufa integrata pe care compania este capabilă să o producă în același timp cu restul conductei, atinge condițiile maxime pentru orientarea moleculară și sistemul integrat de etanșare (+ISS), prin introducerea unei garnituri de cauciuc în interiorul conductei imediat după orientare. Cu acest sistem se reduce riscul de pierdereri foarte frecvent în unele zone ale lumii, în special în cele reci, cum ar fi Rusia și Kazahstan, unde procentul de scurgere ajunge până la 70% din cauza temperaturilor extreme.

 

Ca o consecință a gradului înalt de adaptabilitate a tehnologiei sale, Molecor oferă o gamă largă de soluții inovatoare de plastic, capabile să satisfacă nu numai nevoile cererii actuale și dură a apei, ci și necesitățile generațiilor viitoare. Portofoliul său de produse cuprinde țevi TOM® PVC-O, de la DN90 până la DN800 mm, și o primă linie de fitinguri PVC-O cunoscută sub numele de ecoFITTOM® cum ar fi: coturi 11.25 °, 22.5 ° și 45 °, reductii, mufe în diferite diametre și presiuni nominale.

 

 

 

Figura 2. Țevi TOM® și ecoFITTOM®

 

Tehnologia Molecor se remarcă nu numai datorită gradului înalt de adaptabilitate, exclusivitate și caracter inovator, ci și datorită multiplelor avantaje pe care le oferă atât conductelor TOM®, cât și fitingurilor ecoFITTOM®. Rezultatul excepțional al aplicării procesului de orientare moleculară este clar vizibil în proprietățile lor fizice și mecanice incredibile. Datorită acestor proprietăți, ambele produse sunt considerate în prezent ca fiind una dintre cele mai competitive soluții din lume pentru transportul de apă sub presiune.

 

Printre caracteristicile tehnice îmbunătățite ale conductelor TOM® și ecoFITTOM® trebuie evidențiate:

 

 • Capacitatea hidraulică mai mare: Din cauza procesului de orientare moleculară, secțiunea internă a țevii este lărgită. Prin urmare, țevile TOM® PVC-O și fitingurile PVC-O Molecors oferă între 15% -40% capacitate hidraulică mai mare decât țevile din alte materiale.

 

 • Comportare excelenta la lovitura de berbec: țevile TOM® PVC-O și fitingurile PVC-O Molecors, ecoFITTOM®, au o celeritate mai scăzută decât cele din alte materiale (de până la patru ori mai puțin în cazul țevilor de metal) . În acest fel, practic nu există nicio posibilitate de rupere în deschiderile și imbinarile rețelelor la pornirea operațiunilor de pompare. Aceasta înseamnă că fiecare parte a rețelei este protejată.

 

 • Rezistență imbatabilă la impact: procesul de orientare moleculară împiedică propagarea fisurilor și zgârieturilor și elimină riscul fisurilor. Rezultatul este o creștere spectaculoasă a duratei de viață utilă a tevilor si fitingurilor . Este demn de menționat rezistența incredibilă a celor două produse la temperaturi scăzute, datorită cărora sunt foarte potrivite și foarte solicitate în acele țări în care temperaturile pot atinge valori foarte extreme.

 

 • Ductilitate maximă: datorită ductilității excelente, țevile TOM® și fitingurile ecoFITTOM® pot avea deformări mari ale diametrului lor intern fără apariția fisurilor, recuperând forma inițială odată ce presiunea la care sunt supuse dispare.

 

 • Rezistență hidrostatică pe termen scurt și lung: conductele TOM® și fitingurile ecoFITTOM® oferă o rezistență la presiunea internă de până la două ori presiunea nominală. Aceasta înseamnă că pot suporta o presiune excesivă sporadică, cum ar fi loviturile de berbec și alte defecțiuni în rețea.

 

În prezent, Uniunea Europeană promovează din ce în ce mai mult conservarea corectă a mediului în toate domeniile, punând un accent deosebit pe politica de mediu. Din acest motiv, merită menționat, în afară de avantajele fizice și mecanice excepționale ale țevilor TOM® și ale fitingurilor ecoFITTOM®, numeroasele avantaje ecologice pe care le prezintă ambele produse pe durata ciclului lor de viață. Datorită acestor avantaje ecologice, TOM® și ecoFITTOM® sunt sinonime ale durabilității și respectului față de mediu.

 

 

Figura 3. Ciclul de viață al țevilor PVC-O

 

 

Printre avantajele lor în privința mediului trebuie evidențiate:

 

 • Eficiența resurselor naturale:
 • Cantitatea de materie primă necesară pentru fabricarea țevilor TOM® și ecoFITTOM® este semnificativ mai mică decât cea utilizată în producția altor țevi și fitinguri disponibile pe piață. Acest lucru este posibil datorită procesului de orientare moleculară care mărește secțiunea internă a țevilor și a fitingurilor.
 • Doar 43% din compoziția PVC depinde de ulei. Prin urmare, consumul necesar al acestei resurse este mai mic decât în cazul altor soluții din plastic.
 • O mai bună contribuție la durabilitate:
 • amprentă mai bună a mediului: consumul redus de energie utilizat în fabricarea țevilor TOM® și a fitingurilor ecoFITTOM® are drept rezultat emisii reduse de CO2 în atmosferă și, prin urmare, un comportament mai bun împotriva amenințării încălzirii globale.
 • Optimizarea resurselor de apă, deoarece etanșarea completă a îmbinărilor și durabilitatea țevii împotriva degradării împiedică scurgerea apei .
 • Optimizarea transportului: greutatea redusă a țevilor și a fitingurilor din PVC-O face posibilă transportul unei cantități mai mari de material, obținând astfel economii semnificative de combustibil.
 • Conducte din PVC O sunt ușoare și ușor de manipulat în timpul instalării. Reducerea greutății elimină necesitatea mașinilor grele, acest lucru fiind necesar doar pentru diametrele mai mari decât DN315 mm (12 „), reducând astfel energia necesară și emisiile de CO2 generate.

 

 • Reciclabilitate totală: PVC O este un material 100% reciclabil care poate fi refolosit pentru aplicații cu cerințe tehnice mai reduse, și anume căptușeali ale diverselor cabluri sau fabricarea ambalajelor.

 

Conducta TOM® are un comportament mai bun în ceea ce privește mediul fiind susținută de studiul privind amprenta de mediu (FEP) pe care Molecor la realizat în urma ultimei metodologii comune de calcul a Recomandării 179/2013 / CE propuse de Comisia Europeană. Acest studiu evaluează impactul asupra mediului al conductelor TOM® în toate etapele ciclului de viață. Ca urmare a rezultatelor pozitive obținute în acest studiu, conductele TOM® au eticheta ecologică „Footprint FVS Seal„, promovată de Fundația pentru Viața Durabilă și Direcția Generală de Responsabilitate Socială a Ministerului Ocupării Forței de Muncă și Securității Sociale a companiei.

Figura 4. Clasa 500 TOM® PVC-O conducte de mediu

  amprenta conform recomandării 179/2013 / CE

 

 

Molecor, complet sigur de calitatea produselor sale, are ca scop promovarea si  utilizarea lor în întreaga lume, adaptand fabricarea țevilor și a fitingurilor sale PVC-O la standardul de fiecare tara. În consecință, țevile TOM® sunt în prezent certificate conform standardelor țărilor de pe cele cinci continente, cum ar fi standardul GOST R 56927 ГОСТ Р 56927 (Rusia), marca ISO 16422 SIRIM (Malaezia), AS / NZS 4441 SAI GLOBAL Mark Australia), marcajul UNE-ISO 16422 N (Spania), NF T54-948 NF Mark (Franța) etc.

 

Molecor,  își propune să continue extinderea gamei de produse pe cele patru principii de bază: eficiența energetică, amprenta de mediu mai bună, optimizarea resurselor de apă și reciclabilitatea totală.

 

Compania va continua să lucreze pentru a dezvolta noi soluții capabile să acopere noile nevoi care pot apărea într-o piata in continua schimbare cum este cea din sectorul apei.

 

Alexandra MUSTOCEA
– Referent marketing –