Workshopul Detectivii Apei Pierdute
Sub egida Fundaţiei Aquademica, împreună cu Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi cu revista Detectivii Apei Pierdute s-a desfăşurat în perioada 27-28 octombrie 2016 la Bucureşti o întâlnire a specialiştilor în managementul pierderii de apă.
Gazda evenimentului a fost Facultatea de Hidrotehnică Bucureşti care a găzduit pe cei 63 de specialişti prezenţi la acest evenimiment. Au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi de la companiile de apă din ţară, profesori universitari si un expert internaţional în managementul pierderilor de apă.
Intâlnirea a fost apreciată de toţi cei prezenţi, în cadrul acestui workshop purtându-se discuţii libere despre tendinţele tehnologice, rezultate obţinute , priorităţi şi măsuri implementate în diverse situaţii, experienţe în sisteme de alimentare cu apă din România şi din străinătate.
Ca şi la ediţia anterioară s-a acordat Premiul pentru cea mai interesantă prezentare, premiu căştigat prin votul tuturor participanţilor, acordat şi în acest an prezentării soluţiilor implementate de către Apanova Bucureşti. Eficienţa cu care au reuşit să aducă randamentul reţelei la 76% (la Apanova se pune accent într-un mod pozitiv pe randamentul reţelei în loc să scoată în evidenţă procentul de pierderi ), soluţiile implementate, soluţii testate şi soluţii de viitor au fost cele care au scos în evidenţă prezentarea acestei companii de apă.
Dl. Prof. Universitar Anton Anton a prezentat o scurtă istorie a detecţiei pierderilor de apă în România, dl. Prof. Univ. Alexandru Mănescu a avut o scurtă intervenţie legată de importanţa acestor întâlniri şi de importanţa acestui compartiment în fiecare companie de apă, dl.prof.univ. Alexandru Dimache decanul facultăţii de Hidrotehnică a fost impresionat de numărul mare de specialişti prezenţi la eveniment care au discutat intens până la sfarşitul tuturor prezentărilor.
Ziua 1
Asist. Univ. Alexandru Aldea a explicat interactiv balanţa apei, cu exemple şi calcule introduse în softuri specifice. A fost utilizat un soft de către cei care au avut asupra lor laptopuri.
Iulia Mihai expert în pierderile de apă a avut o prezentare legată de elemente practice în depistarea sursei care nu aduce venituri.
Alexandru Verioti de la RAJA Constanţa a avut o prezentare legată de depistarea pierderilor de apă cu ajutorul sateliţilor. Cei de la RAJA Consanţa sunt primii care au utilizat această tehnologie în România pentru a prelocaliza pierderile de apă cu ajutorul sateliţilor.
Dragoş Creţiu de la Apă-canal Sibiu a avut o prezentare legată de activitatea de identificare a defectelor ascunse, a urmat dl Sorin Murariu de la Apavital Iaşi cu o prezentare legată de reducerea pierderilor de apă cu ajutorul debitmetriei, o abordare care a dat roade în foarte multe cazuri.
Dl Alexandru Postăvaru a avut o prezentare interesantă şi spusă cu mult umor legată de sistemele de georadare GPR –STEAM. Avantajele şi dezavantajele tehnologiei, limitări şi utilizări, rezultate concrete. Una din concluzii fiind că este o tehnologie care poate ajuta echipele de depistări pierderi de apă dar necesită personal pasionat şi specializat în interpretarea datelor colectate.
Detectarea branşamentelor ilegale cu ajutorul camerelor de inspecţie video a fost prezentarea celor de la Titan Technik, Reducerea pierderilor de apă pas cu pas a fost prezentarea celor de la Compania de utilităţi publice Brăila urmată de o prezentare foarte interesantă a dl Matuz Bela de la Apaserv Satu Mare în legătură cu metodele de abordare în reducerea pierderilor de apă.
Ziua 2
Ian Maggs expert internaţional în managementul pierderilor de apă a avut mai multe prezentări legate de interpretarea şi analiza datelor, aplicaţii pentru analiza DMA-urilor. Dânsul ne-a pus la dispoziţie un soft cu care putem sa avem o analiză mai clară a DMA-urilor. Au fost arătate exemple din mai multe locuri, grafice şi date care interpretate greşit pot conduce în direcţii greşite,tehnologii încercate şi rezultate obţinute.
Dl.Viorel Simionescu împreună cu dl. Bogdan Ardeleanu de la firma SebaKMT au vorbit despre importanţa înţelegerii tehnologiei acustice în era conductelor din plastic, a importanţei utilizării tehnologiei folosind cât mai corect instalarea lor în teren, a înţelegerii principiilor de funcţionare a aparaturii din dotare. Cu această ocazie ne-a fost prezentată şi o tehnologie nouă pentru preluarea şi prelucrarea datelor cu ajutorul unei tablete sau a telefonului smart.
A urmat prezentarea dl. Liviu Simionov de la Apanova Bucuresti, prezentare intitulată Managementul integrat al pierderilor ascunse şi al evenimentelor din reţeaua de apă. După cum am mai menţionat a fost prezentarea care a fost votată ca fiind cea mai interesantă . Ceea ce au reuşit să realizeze cei de la Apanova Bucureşti este ceea ce spun toţi experţii în domeniu : să împarţi reţeaua în DMA-uri pentru a le gestiona mai uşor şi a interveni imediat ce se observă creşterea debitului într-un anumit DMA.
Dl. Alexandru Postăvaru de la Apaserv Neamţ a făcut o demonstaţie legată de drone. Ne-a arătat cum se montează/demontează, avantaje şi dezavantajele utilizării acestei tehnologii.
Alin Anchidin de la Aquatim Timişoara a prezentat Lecţii învăţate din schimburile de experienţă Timişoara- Munchen.
În încheiere Iulia Mihai a făcut o recapitulare a ceea ce s-a intâmplat la ediţia precedentă, a rezultatelor chestionarelor completate de participanţi şi a celor din ediţia actuală.
Cu ocazia acestui eveniment a fost lansat numărul 9 din revista Detectivii Apei Pierdute, revistă ce poate fi descărcată accesând siteul www.detectiviiapeipierdute.ro
Prezentările pot fi descărcate accesând linkul următor :
http://detectiviiapeipierdute.ro/prezentari-workshop-dap-2016-bucuresti/
Leave A Comment