allan-lambertAllan Lambert – primul presedinte al grupului care se ocupa cu pierderile de apa de la IWA – Water Loss Task Force

  1. Cat de serioasa este problema pierderilor de apa astazi comparativ cu acum 10 ani in urma? Cum sta Europa la capitolul pierderi de apa? Cat de reale sunt rapoartele privind pierderile de apa?

Orice țară care se pretinde a fi serioasa cu privire la managementul pierderilor de apă ar trebui să fie pregătită să raporteze și să publice cifrele auditate independent folosind standardul celor mai bune practici terminologia IWA și calculele bilanțului de apă al NRW și a componentelor sale (Consum Nefacturat Autorizat, Pierderea Aparentă, Pierderea Reală); Pierderile de apă = Pierderile aparente + Pierderile Reale. Unele țări din Europa fac acest lucru, sau fac demersuri în această direcție, într-o măsură mai mare sau mai mică cum ar fi: Austria, Bosnia, Cipru, Germania, părți din Italia, Malta, Portugalia, Serbia, Spania. Alte ţări în schimb nu.

De fapt, nimeni nu știe cât de mare este de fapt performanță deoarece puține date sunt publicate, în afară de % de volum, care nu pot fi folosite pentru comparații semnificative fiind sensibile abuzului și manipulării. Țările şi companiile de alimentare cu apă trebuie să se facă distincție între indicatorii de bază de performanță tradiționali (cum ar fi pierderi de apă raportate la km, la conexiune, la proprietate) care pot fi utilizate pentru a urmări progresul unei Companii de distributie (indicatori de referinţă pentru proces), și indicatorii de performanță, cum ar fi ILI, care sunt concepuţi pentru a compara performanța lor tehnică cu alții (indicatori de referinţă metrici).

Schiţele viitoarelor reglementări în domeniul apei lansate de Comisia Europeană în noiembrie 2012, au propus ca fiecare țară să aibă posibilitatea de a alege propriile sale măsuri de performanță pentru managementul pierderilor de apă. Acest lucru pentru mine nu pare a fi un progres, performanța slabă poate fi ușor de ascuns în continuare de către cei care doresc să facă acest lucru.

  1. In fiecare an au loc mai multe seminarii si conferinte privind pierderile de apa (WATER LOSS 2010.2012. conferinta de la sofia-bulgaria, din Italia-Ferara, de la Londra etc.) Ce impact au aceste conferinte asupra strategiei-managementul pierderilor de apa a companiilor cu probleme. Sunt implementate strategiile care au avut succes?

Aceste seminarii și conferințe sunt extrem de importante, ele permit persoanelor cu aspirații în domeniu de a-şi îmbunătăți managementul pierderilor de apă, să fie inspirate de un număr tot mai mare de povești internaționale de succes, pe baza abordărilor unui Grupul de specialiști IWA ai Pierderilor de apă și să întâlnească colegi internaționali care sunt dispus să-i ajute.

  1. Care sunt ultimele noutati prezentate la aceste conferinte? Care sunt tendintele actuale?

Din punctul meu de vedere, cea mai mare dezvoltare în ultimii ani a fost recunoașterea tot mai mare a importanței fundamentale managementului presiunii apei. Acum 12 ani, mai puțin de jumătate din țările semnatare la un studiu al Asociatiei Internaționale a Pierderilor a Apei (IWA) au menționat despre managementul presiunii apei, acum puțini sunt cei care nu recunosc beneficiile multiple, printre care se numără reducerea exploziilor, prelungirea duratei de viață active, și utilizarea eficientă a energiei, pe lângă beneficiile deja cunoscute şi anume reducerea presiunilor pentru fluxurile de noapte și ratele de scurgere de curgere a debitelor.

  1. Care credeti ca este cea mai buna abordare privind pierderile de apa? Care sunt pasii ce trebuiesc parcursi?

Primul pas este acela de a fi sincer și de a admite existenta unei probleme, apoi de a începe cuantificarea acesteia și prioritizarea secvenței de acțiuni cea mai adecvată pentru starea specifică a fiecărui sistem. Nu trebuie sa îți fie frică să asculţi, să înveți din experiențele echipei tale dar și a altor persoane din domeniu. Momentan nu există „gloante de argint”, soluții magice, doar progresele realizate treptat, printr-o abordare profesionala rațională de către profesioniști dedicați, susținute de un management care recunoaște cu adevărat că managementul pierderilor de apă este o activitate continuă, pentru totdeauna.

  1. Credeti ca DMA-urile sunt solutia cea mai eficienta privind monitorizarea pierderilor de apa? Pentru retelele inelare cu multe noduri de intrare-iesire a apei ce solutii propuneti, exista alternativa la DMA-uri?

DMA au multe avantaje, dar „regulile” de dimensionare și frecvența măsurătorilor care se aplică într-o țară nu sunt în mod automat transferate altor persoane. „Rata de creștere a scurgerilor nedeclarate” este un parametru cheie, și pentru a obține din plin beneficiile intervențiilor active de control al scurgerilor, presiunea în toate DMA ar trebui să poată fi controlată, fie individual, fie ca un grup de DMA.

  1. Cat de eficiente sunt tehnologiile actuale privind localizarea pierderilor de apa in contextul utilizarii conductelor din polietilena, conducte care nu transmit foarte bine zgomotele provenite de la pierderi?

Acest lucru nu este cu siguranţă un subiect pentru competenţa mea profesională, de aceea pentru comentarii îi las pe colegii de specialitate, cum ar fi Stuart Hamilton și Farley Malcolm.

  1. In majoritatea tarilor se incearca reducerea presiunii apei din retea, pe cand in unele parti din Germania se inlocuiesc foarte multe conducte pentru a se mentine presiuni ridicate(aprox 6 bari). Care abordare e mai realista?

Puține țări au infrastructura de o calitate atât de mare ca Germania; standardele de presiune permise clienților sunt, în general, legate de înălțimea clădirilor. S-ar putea găsi că presiunile din sistem în Germania nu sunt întotdeauna la fel de mari cum credem noi, dar cum aceştia nu publică astfel de statistici, de unde să știm? Pentru majoritatea țărilor, reducerea presiunii în exces și stabilizarea presiunii în sistemele de distribuție poate fi o strategie excelentă a controlului pierderilor de apă.

  1. Care este importanta personalului in localizarea pierderilor de apa in contextul utilizarii sistemelor SCADA de localizat pierderile la distanta prin transmitere la un dispecerat?

Sunt plin de admirație pentru inițiativele dumeavoastră de a îmbunătăți formarea și de a asigura personalului de detectare a scurgerilor de apă schimburi de experiență. Când am lucrat în Operațiuni de Apă Welsh, am încercat întotdeauna să ascult și să învăț din cunoștințele locale precum și din ideile personalului de detectare a scurgerilor. Când efectuez stagii de formare la Companiile de utilităţi de apă acum, încerc să vorbesc cu personalul de detectare a scurgerilor ori de câte ori este posibil, deoarece pot găsi rapid multe fapte importante care nu sunt monitorizate de către SCADA!

  1. Credeti ca vor aparea conducte care sa se repare singure?

Având în vedere rata progresului tehnologic, cred că vom fi cu toţii surprinşi de ceea ce va fi posibil peste 10 ani de acum.

  1. Ce va propuneti in 2013?

De a continua în încercarea de a ajuta cât mai multe persoane pentru a deveni mai bune la controlul pierderilor de apă, prin diseminarea unor abordări practice bazate pe înțelegerea principiilor fundamentale care sunt aplicabile pe plan internațional. Chiar acum sunt aproape de a termina un upgrade al site-ului meu (www.leakssuite.com) pentru a oferi mai multe lucrări gratuite, articole, ghiduri, software, blog-uri etc. pentru oricine este interesat.

Ca şi consultant independent, continui să contest pe oricine încearcă să ascundă performanţa slaba în spatele statisticilor eronate, și să dau un exemplu prin refuzul de a cesiona drepturile de autor al oricărei lucrări de a mea editorilor care doresc să limiteze răspândirea liberă a cunoștințelor la un public mai larg.

11. Cum s-a fost format Water Loss Task Force?

În 1995, operațiunile și Comitetul de întreținere ale Asociatiei Internaționale a Pierderilor a Apei (IWA), prezidat de Dr. Wolfram Hirner (Germania) a stabilit un grup operativ de apă Water Loss Task Force (WLTF) cu 2 obiective:

a)      De a recomanda o terminologie internațională standard de pentru calcularea pierderilor reale și aparente rezultate din bilanțul apei;

b)       De a evalua indicatorii de performanță (IP) pentru compararea la nivel internațional a pierderilor de apă în sistemele de alimentare cu apă;

Membrii ai primului Water Loss Task Force WLFT au fost Allan Lambert (Marea Britanie, președinte), Timothy.G. Brown (reprezentând american WWA), Masanori Takizawa (Tokyo Waterworks și Japan WWA) și Dieter Weimer (Stuttgart Neckarwerke, și DVGW Germania).WLTF s-a consultat cu colegii din mai multe țări înainte de a-şi raporta concluziile lor într-o lucrare în revista AQUA (decembrie 1999) și un supliment IWA intitulat Pagini Albastre în (octombrie 2000). Bilanțul apei și Indicatorii de performanță au fost, de asemenea, incluşi în publicaţia IWA „Indicatori de performanță pentru sistemele de alimentare cu apă”, (prima ediție, iulie 2000). Concluziile au fost prezentate la Conferința IWA „Abordarea sistematică a controlului scurgerilor și administrarea  sistemului de distributie a apei” de la Brno în mai 2001, după care Water Loss Task Force şi-au propus diseminarea datelor.

Cu toate acestea, unii dintre specialiştii în detecţiile pierderilor de apă prezenţi la conferința de Brno au început deja să folosească Bilanţul de apă IWA și Indicatorii de performanță noi, inclusiv Indicele de scurgere de infrastructură (ILI). Ei au fost atât de entuziasmați de aceste concepte practice încât s-au oferit voluntari pentru a forma o doua echipa Water Loss Task Force, pentru a se asigura că noile abordări sunt promovate la nivel internațional, precum și de a lucra împreună pentru a obține o mai bună înțelegere a multor aspecte tehnice de control a pierderilor de apă care nu au fost înțeles corect. Și restul, cum se spune, este istorie – sub conducerea lui Ken Brothers (Canada), Charoulambous Bambos (Cipru) și Waldron Tim (Australia). Succesul Water Loss Task Force a fost recunoscut atunci când acesta a devenit Group Specialiştilor în Pierderi de Apă, în 2010.