Introducere în leadership

Leadersip-ul a luat o amploare enormă in ultimii ani în ţara noastră şi ne lovim la tot pasul de acest concept. Oriunde am merge, orice am face, auzim acest cuvânt: leadership.

Ce este leadership-ul? La ce ne ajută? Ne ajută?

Imagini pentru ce este leadership
Investim în cursuri, seminarii, cărţi, ne uităm la documentare, îi luăm repere în viaţa noastra pe cei care au rezultatele pe care ni le dorim şi noi, apelăm la mentori care ne arată calea şi totuşi, de cele mai multe ori, parcă toate aceste lucruri sunt în zadar.

Poate ai şi tu in jurul tău prieteni sau cunoştinţe interesate de leadership, însă când te uiţi la rezultatele lor, parcă nu vezi schimbări.
Pe de altă parte, sunt tot mai mulţi traineri de leadership iar acest domeniu este într-o continua dezvoltare, ceea ce înseamnă că există o nevoie proporţional directă între cerere şi ofertă.
Şi atunci, pentru că unii au rezultate şi îşi transformă viaţa iar alţii nu, dar toţi susţin că inţeleg conceptul de leadership, propun să definim mai întâi acest concept şi apoi sâ vedem cum îl putem folosi în vieţile noastre ca să obţinem cât mai mult din ceea ce ne dorim.

Leadership-ul este ştiinta de a conduce.

Aceasta este toată definiţia.
Acum haideţi să analizăm puţin definiţia.

1. De ce este ştiinţă? Pentru că rezultatele dovedite au la bază un set de legi, de reguli şi de principii care au fost aplicate cu succes de-a lungul timpului.. Acest lucru înseamnă că indifernt de continent, de ţară, de tipul de organizaţie, de culoarea pielii, de convingeri, de societate, de nivelul intelectual sau de orice altă caracteristică diferită de a mea şi a ta, aceste legi produc aceleaşi rezultate pozitive.

2. Pe cine conducem? Ȋn primul rând pe noi înşine. Unul dintre motivele pentru care nu se văd rezultatele în viaţa noastră, este că atunci când aflăm de un principiu sau de o lege care poate produce rezultate, noi ce facem: fie incercăm să o aplicăm pe alţii, fie considerăm că dacă am citit, este suficient şi lucrurile se vor schimba de la sine. Ceea ce e total greşit. Schimbarea se produce doar în momentul în care învăţ să mă conduc pe mine. Punct. Nu am cum să obţin nişte rezultate cu alţi oameni care să fie peste rezultatele mele personale. Este imposibil. Şi atunci, daca vreau într-adevăr să invăţ să conduc oameni, este esenţial să învăt să mă conduc pe mine şi să fiu prima care trece prin procesul schimbării prin care vreau să îi trec pe oamenii din jurul meu.

Imagini pentru leadership
Cum putem să folosim leadership-ul în avantajul nostru?

Din punctul meu de vedere sunt câţiva paşi extrem de simpli, dar esenţiali succesului:

1. Conştientizarea nevoii de dezvoltare;
2. Ȋnvăţare despre ştiinţa de a conduce;
3. Aplicare în viaţa personală;
4. Eşuare în viaţa personală, evaluare şi din nou aplicare;
5. Transmiterea acestor legi şi principii şi celor din jurul nostru.

Despre legile si principiile care stau la baza conducerii, vom vorbi în articolele următoare, în care voi aborda câte o lege din “ Cele 21 de legi supreme ale liderului”, bestseller scris de cel mai citit si cel mai citat autor de leadership la nivel internaţional: John C. Maxwell.

Imagini pentru 21 legi ale leadership john maxwell
Articol realizat de:
Teglas Cristina Roxana
Pentru mai multe articole vizitati: https://cristinateglas.ro/
Pentru mai multe despre mine vizitati: https://xchangevision.com/trainer-cristina-teglas/